Coaching

Just nu får jag coaching på praktikplatsen. En kollega går en kurs och övar på mig, så att säga. Coaching syftar till ett arbeta mot ett givet mål, utifrån ett nuläge. Man kanske känner att man står och stampar, vill skaffa ett nytt jobb, klättra i karriären, byta karriär eller helt enkelt skapa starkare relationer privat.


Med hjälp av coaching kan man nå sina mål och bli mer framgångsrik.
Bild:
sharingsuccess.tv/success-coaching/

För att hålla isär olika roller kan man använda exemplet med att lära sig cykla. Konsulten förklarar hur man cyklar. Mentorn cyklar själv och fungerar som kunskapsöverförare. Terapeuten undersöker orsaker till rädsla för att cykla och tittar delvis bakåt. Coachen å sin sida uppmuntrar individen att själv cykla. Coachen är lösningsorienterad och hjälper den andre att nå målet på egen hand. Förutom att det är otroligt nyttigt att själv bli coachad som ett sätt att nå sina mål, så kan alla bli mer coachande i sitt förhållningssätt gentemot andra.

Nina Jansdotter tipsar i Metro Jobb 1 december om hur man kan lära sig att coacha:
1. Lär dig konsten att lyssna. Lyssna färdigt istället för att börja värdera den andres problem. Var mer närvarande i samtal.
2. Undvik att ge lösningar. Coaching handlar om att den andre själv ska finna sina egna lösningar och inte om att coachen ska ”fixa” eller komma med alla svaren.
3. Ställ öppna frågor. Be den andre förtydliga sitt område med hjälp av öppna frågor som, hur, vem, vad? Undvik att fråga varför, då den frågan ofta gör att den andre kommer i försvarsställning.
4. Fokusera på nuet och framtiden. Titta hellre på det som är här och nu samt framåt än att fastna i det som varit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0