Tre veckor in i utbildningen


Boken ovan har intresserat medresenärer för åtminstone två av oss KY-studenter, vid skilda tillfällen när vi suttit på tåg/t-bana. "Vad är det du läser", frågade de nyfiket. Och vi berättade så gärna.

I dag inleddes vår fjärde vecka på KY-utbildningen. Det har gått fort samtidigt som vi har hunnit lära oss en hel del. Vi har gått igenom de första stegen i kompetensbaserad rekrytering; hur man upprättar en behovsanalys och kravprofil samt genomför en kompetensbaserad intervju. De kompetenser som anses vara viktiga i en organisation ska inte bara finnas med vid annonsutformningen utan ska också vara i fokus när man går igenom och värderar de sökande, både när man läser ansökningar och intervjuar, när man tar referenser och om man gör en professionell personbedömning (det sistnämnda genom arbetspsykologiska test - något vi kommer gå in på nästa vecka). I arbetsrättskursen har vi behandlat arbetsgivares förhandlingsskyldighet vid viktigare förändring av verksamhet/förhållandena för arbetstagare, vi har lärt oss förhandlingsstrategier (inför förhandlingsspel som inleds nästa vecka), gått igenom anställningsavtalet samt besökt Arbetsdomstolen under en heldags rättegångsförhandlingar.

Vi har också fått fundera över våra jobbmål, vi har börjat tänka på praktikplats (önskemål & nätverkande) samt testat att vara coacher åt varandra. Externa föreläsare har kommit på besök så att vi bland annat har fått en översiktlig bild av vilka leverantörer av olika IT-system inom HR-området som finns, samt en inblick i hur det skiljer sig åt att jobba med HR-arbete inom kommunal sektor respektive privata näringslivet. Utöver allt detta har vi under några lektionspass fått prata HR-inriktad affärsengelska. It's all about feeling comfortable and relaxed - feeling comfortable with the language so that you can do your job. Ja vi har som sagt gått igenom en hel del kunskap på kort tid. Och mycket mer därtill skall härefter komma. Jag säger bara - hold your horses.


Kommentarer
Postat av: Jonte

Hur ska man kunna undgå att anställa er?

2009-02-10 @ 07:32:34
Postat av: PA-Kickan

Ja etablera er på Nordpolen är en bra början... :)

2009-02-11 @ 18:42:36
URL: http://pakickan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0