Seminarium: Sjukpenningregler

Jag var på ett seminarium igår med arbetsrättsexperten Tommy Iseskog. Han har bl a skrivit Personaljuridik som vi använder oss av i utbildningen. Seminariet handlade om regler för rätten till sjukpenning vilket är nära förbundet med arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Det finns tre tidsgränser gällande sjukpenningreglerna, 3 månader, 6 månader och 1 år från insjuknandet. Redan under de första tre månaderna som medarbetaren är sjuk ska arbetsgivaren vidta rehabiliteringsåtgärder för att medarbetaren ska kunna återgå i arbete. Om den anställde inte kan utföra sitt nuvarande arbete har denne rätt till sjukpenning. När det har gått tre månader ska arbetsgivaren se om det finns något annat ledigt arbete hos sig som den sjuke kan återgå till. Går det längre tid än sex månader ska rätten till sjukpenning bedömas utifrån allt reguljärt arbete på arbetsmarknaden. När det har gått ett år upphör rätten till sjukpenning, såvida det inte föreligger synnerliga skäl (dvs. undantag).

För att tolka lagregler är det viktigt att ha koll på praxis. Där kan uttolkas att synnerliga skäl i det här sammanhanget innebär att: 1) medarbetaren är mycket svårt sjuk men 2) att arbetsförmågan inte är varaktigt nedsatt. I sådana fall har medarbetaren rätt till förlängd sjukpenning i maximalt 550 dagar. När de dagarna är slut säger huvudregeln att rätten till sjukpenning upphör. Arbetstagaren får då vända sig till arbetsförmedlingen. Undantaget säger att om 1) medarbetaren ligger på sjukhus och 2) återträde till arbete skulle väsentligen försvåras om arbetstagaren inte får fortsatt sjukpenning – så har denne rätt till förlängd förlängd (!) sjukpenning.

Det finns gränser för arbetsgivarens rehabiliteringsansvar, men utan att gå in på dessa kan sägas att arbetsgivaren så tidigt som möjligt bör göra upp en plan för arbetstagaren, med åtgärder som syftar till att man senast efter ett halvår har rehabiliterat arbetstagaren.

Jag vill verkligen betona hur bra Tommy Iseskog är som författade och föreläsare, han lyckas alltid på ett lättfattligt och spännande vis förklara reglerna som formar arbetslivet. Han har mycket erfarenhet, är uppdaterad och förmedlar allting väldigt lättsamt. Guld!


Arbetsrättsgurun Tommy Iseskog.
Bild: http://www.juristkonsult.se/kvalificerad-intensivutbildning-i-arbetsratt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0