Michael Jackson, King of Pop, R.I.P



Hela världen är i c h o c k.


En av de genom tiderna störste är död. Michael Jackson, King of Pop, dog sent igår kväll på ett sjukhus i Los Angeles efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Jag ägnar ett långt inlägg åt detta eftersom det enligt mig överskuggar alla andra nyheter just nu. Sen trodde jag att denna nyhet skulle komma minst tjugo-trettio år fram i tiden, och inte att han skulle dö nu endast femtio år gammal. Minst sagt omskakande.


 

Ain't no sunshine med Jackson Five

Från att vara barnstjärna i Jackson Five gick han till att bli åttiotalets superstjärna, och en av tidernas största popstjärna med en karriär som spänner över fyra decennier. Epitetet King of Pop gav Michael Jackson sig själv, och folk har bara kunnat hålla med. Hans musik har haft stor inverkan på musikindustrin och många har inspirerats av, och imiterat, det han gjort. Hans album Thriller är världens mest sålda album och hans musikvideor anses ha varit nydanande. Utöver detta har hans privatliv under de senare decennierna varit väldigt omskrivet.

Skriverierna om Michael Jackson har framförallt handlat om plastikoperationer, hans ljusa hudfärg och anklagelser om sexuella övergrepp på barn. Trots att mycket har varit rykten har han fått leva med många anklagelser och hans image har gång på gång svärtats ned. Han sjöng "it doesn't matter if you're black or white" vilket människor upplevde som motsägelsefullt då de tyckte att han gick från att vara svart till att bli vit. Men hans bleka hy berodde förmodligen på hudsjukdomen vitiligo, en sjukdom som gör att man tappar pigmentet i huden och får vita fläckar. Jag har funderat över varför han opererade sig, speciellt när han redan var så fin, men det kan ha handlat om en press att "höra till" och att bli accepterad. En press som säkert vem som helst i hans situation skulle känna igen sig i. Jag tror inte att han har förgripit sig på barn eller misshandlat sina egna barn, som det också har spekulerats i. Det har förmodligen enbart varit olika (och elaka) försök att komma åt en redan utsatt person och hans tillgångar. Ryktena har väl sedan spätts på eftersom han har umgåtts mycket med barn.

Ja, han var udda som privatperson. En viss irritation har han väckt i oss alla. Hans knepigheter har liksom inte passat in. Men man får komma ihåg att ett liv som Michael Jackson måste ha varit allt annat än enkelt. Hans barndom kom att prägla honom djupt och han har själv, trots enorma framgångar, ofta återkommit till hur hårt pressad han var som barn och hur det har påverkat hans liv. Och egentligen vet vi inte om han var mer udda än någon annan. Det enda vi med säkerhet kan säga är att hans uppväxt och omgivning hade väldigt ovanliga förhållanden. Mot den bakgrunden blev han väldigt speciell. Han var annorlunda eftersom han aldrig hörde till människors bild av "normen".


Jag tror att mycket är en produkt av kollektiva projektioner. Det finns alltid delar av vår personlighet som vi vägrar acceptera därför att de upplevs som svaga eller förbjudna. Vi "väljer" att lägga över dem på någon annan, i det här fallet Michael. Ingen kände Michael bättre än hans egen familj och när hans äldre bror Jermaine lämnade beskedet under en presskonferens tidigt i morse ser man hur chockad han är över att hans bror för alltid är borta.

Tvärtemot alla rykten verkade Michael vara en mjuk och varmhjärtad människa som brydde sig mycket om sina medmänniskor, bland annat skänkte han stora summor pengar till välgörenhet. Inte minst brydde han sig om barn och deras välgång - det var nog därför han umgicks mycket med just barn. Hans omtanke till dessa grundade sig förmodligen på den svåra uppväxt han själv fått. Det är min övertygelse att Michael ville göra världen till en bättre plats.


 

We are the world med Michael Jackson
 

Michael Jackson förberedde en comeback med femtio konserter inplanerade i London i sommar. Det var därför han var i Los Angeles. Den 13 juli skulle avskedskonserterna ha premiär. Kanske hade Michael fått upprättelse om han hade fått chansen att göra det. Som en revansch, en påminnelse till människor om vilket musikalskt geni han var. Men planerna gick om intet. Det tror jag att hela världen sörjer. Nu får vi aldrig veta. Om ändå Michael hade fått leva åtminstone tre månder till. Konserterna hade varit the perfect goodbye.

Det kändes overkligt när jag fick nyheten i natt. Som om det vore en bekant som gått bort. Trodde först att det var ett skämt, men insåg snabbt att en sådan sak skämtar man inte om. Jag tänkte tillbaka på hans musik och på hans livsöde. Sedan kom tårarna. Jag är nog inte ensam om denna reaktion. Många kommer nog att minnas exakt var de befann sig och vad de gjorde när de fick dödsbudet.

Att förklara för ett barn hur berömd Michael Jackson var på åttiotalet, det går nog bara inte. Jag kommer inte på någon artist som går att jämföra med Michael när han var som allra störst. Och albumet Thriller som sålt i över 100 miljoner exemplar, som om det någonsin skulle kunna hända igen... Jag har lyssnat på hans musik som jag älskar så länge jag kan minnas, och det kommer jag att fortsätta göra. Han var en unik musiker och ikon, en legend vars minne kommer att leva vidare genom hans låtar. Musiken i kombination med hans dansnummer och scennärvaro var oslagbar. Slutligen kommer han att ses som den enorma talang han var.


Kommentarer
Postat av: pelle

Oh, vad gillade att läsa det här. Äntligen någon mer som skriver mer utförligt om sin sorg och sitt tycka för m jackson!

2009-06-26 @ 21:44:04
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0