Jag gillar Spotify



Jag vill slå ett slag för Spotify. Det är i mitt tycke en riktig guldgruva, hur bra som heeelst. Först ska jag förklara vad det är, sedan redogöra för dess för- och nackdelar och slutligen berätta varför tjänsten passar mig så bra.

Spotify är en musiktjänst där man kan leta låtar och spela upp på direkten utan att det kostar nåt, i alla fall i gratisversionen. (Premiumversionen utan reklam kostar 99 kr/månaden.) Man kan göra spellistor och lyssna när man vill. Det enda som krävs är internetuppkoppling. Kort sagt, ett gratisalternativ för att lyssna på musik över internet.

Fördelen med Spotify är att det är lagligt (!) och att det går fort, du behöver bara söka efter låten och så spelas den upp direkt när du klickar på den. Det är en fråga om hur snabb man är på att skriva, tjänsten hittar låten på nolltid. Inga laddningstider alls. Du kan skapa dina egna låtlistor som du även kan dela med dina kompisar, samt spara favoritcd:n så du inte behöver söka den på nytt. Dessutom kan du se vilka som är de fem populäraste (mest sökta) låtarna från en artist eller grupp.

Nackdelen är att musiken finns i själva programmet så det går inte att lyssna i mp3, mobilen eller iPod. Sedan finns inte alla existerande låtar tillgängliga i tjänsten. Du behöver vara uppkopplad på nätet när du ska lyssna. Och för att sätta igång behövs en inbjudan.

För min del passar Spotify så bra för jag slipper krångla med program som ska göra det möjligt att ladda ner musik, jag är ju verkligen ingen stjärna gällande datorer. När jag har laddat ner musik har jag lånat någon annans dator och som den musikälskare jag är har det sugit fett! Lyssna på Youtube har inte heller känts hundra, att behöva springa och spela upp igen när låten är slut har bara tagit tid och energi från annat. Spotify är perfekt till fester och när man har gäster hemma - och såklart till vardags också.

Jag skrev att inte alla låtar finns att få tag i, men det har bara varit i något enstaka fall som jag sökt på en låt som inte kunde hittas. En del använder tjänsten som ett komplement till sina musikbibliotek i hårddisken. Gratisversionen räcker för mig eftersom jag inte störs av reklamen (typ några sekunder en gång i timmen). Spotify går snabbt att installera - hela installationen och konfigurationen (val av användarnamn, lösenord osv) var enkel, rättfram och snabb. Min första tanke när jag såg gränsnittet var "vad snyggt och stilrent! Jag kommer gilla det". Det intrycket håller i sig.

Fixa en Spotify-invite och du är good to go!


Edsviken


Edsviken, Danderyd

   


Din nyckel till livskarriär

Nina Jansdotter är personlig coach och författare, och skriver bland annat i Metro Jobb och Karriär. Följande är ett utdrag därifrån.

"Din nyckel till livskarriär

1. Ta ansvar
Sätt dig i förarsätet och inse att du själv är nyckeln till din egen framgång och ditt eget välmående. Ju mer du tar ansvar och ju mindre du känner dig som ett "offer för omständigheterna", desto bättre.  

2. Självkännedom A och O
Lär känna din unika personlighet. Bejaka dina styrkor. Var väl medveten om dina svaga punkter och lär dig hur du kan balansera dem med det du gillar och är bra på.

3. Välj rätt jobb och chef
Sök dig till sammanhang och chefer där du, dina värderingar och din personlighet passar bäst så att du kan fortsätta trivas och göra ett bra jobb. Skapa ditt eget "Jag AB" och slipa dina kunskaper i att sälja dig själv.

4. Hitta balansen mellan att göra och vara 
Vad behöver du fylla på med på din fritid för att kunna vara på topp på jobbet? Boka in tid för dig själv i din egen almanacka. Lär dig prioritera och säga nej ibland.

5. Använd tankens kraft
Visualisera dina målbilder. Tro på att du kan skapa din egen livskarriär - för det kan du!"

Vad väntar du på - sätt igång! You can do it.


Är du en bra arbetskamrat?

Tidningen Du&jobbet gjorde en undersökning om hur man ser på sina arbetskamrater och sig själv (!) som arbetskamrat. Ingen ansåg sig vara en dålig arbetskamrat i undersökningen. Av de tusen som svarade på enkäten var det bara tio procent som inte vet hur de ska skatta sig själva medan hela 90 procent svarade att de är en bra arbetskamrat. 60 procent tycker att deras arbetskamrater är bra. Bara tio personer svarade att de huvudsakligen var omgivna av dåliga arbetskamrater, medan nästan 40 procent tyckte att de hade både ock i omgivningen. Detta trots att 9 av 10 alltså själva anser sig vara en bra arbetskamrat.

- Det är alltid lättare att se brister hos andra än hos sig själv, kommenterar terapeuten Marie-Louise Hagström resultatet. Marie-Louise Hagström är gruppterapeut och expert på att reda ut arbetsplatskonflikter.

En dålig kollega far med skitsnack och skvaller. Om man inte vill vara en sådan ska man vägra att delta och be skitsnackarna gå direkt till objektet för snacket, råder hon.

- Som chef måste man ta tag i situationen och se till att de personer konflikten gäller pratar med varandra och reder ut situationen, så att inte missnöjet jäser och sedan exploderar, säger hon.

Marie-Louise Hagström har inget till övers för synsättet att lite skvaller är bra för gemenskapen på arbetsplatsen. Nej, det skapar bara otrygghet och tyder på dålig självkänsla hos skitsnackaren.

- Är du trygg i dig själv behöver du inte tala illa om andra. Men om man inte själv tycker att man duger, då är det nära till hands att man försöker höja sig själv genom att göra så.

Så, skit i skitsnacket och våga vara dig själv!

Söders höjder i vinterskrud


Stadshuset. - Var parkerade jag min skoter nånstans....

Starta nya jobbet rätt

En del har turen att få ett jobb mitt uppe (nere) i lågkonjunkturen. Vad ska man tänka på när man kommer ny till ett arbete? Enligt psykologen Monica Rehnberg-Eriksson (artikel publicerad i Metro 2 oktober 2008) kan det vara bra att ligga lågt och pejla av de dolda jobbkoderna - hur verkar klimatet, vilka personer verkar styra? Ska man fråga mycket eller blir man påträngande då? Vem verkar intresserad av att hjälpa mig? Det handlar om att inte ha så höga ambitioner att passa in direkt.

Tre tips från psykolog Monica Rehnberg-Eriksson

Känn av stämningen
Observera, få koll på vilka som styr och hur klimatet är. Känn av stämningen innan du kastar dig ut.

Viktigt med klädseln
Klädseln är viktig, den skiljer sig mellan arbetsplatser.

Låt det ta sin tid
Ge det tid. Ofta tar det ungefär en månad innan man känner att "jag går till mitt jobb". Det tar 4-6 månader innan man kan jobbet.

Skulle du göra så här på ett nytt arbete? Bild: nyteknik.se/.../article75891.ece


Stjärnglans i natt

Så var måndag här igen. Men det är inte vilken måndag som helst. Förutom att det är sportlov har det ju nämligen varit Oscargala i natt. Tyvärr kunde jag inte följa galan eftersom jag bara har skogsteve. Vilket jag självklart annars skulle ha gjort för vem vill inte i finanskrisens spår sitta och titta på glitter och glamour? Så istället för att plugga läser jag allt jag kan komma över på nätet om vem som var där och inte, vem som tog garagevägen istället för röda mattan, vem som bar vackrast klänning, vem som hade inte lika vacker outfit... osv.

Hursomhelst. Här kommer lite kliniska fakta. Slumdog Millionaire tog hem hela åtta statyetter, en film om en fattig indisk pojke i Indiens slum. Kommer på bio 6 mars här i Sverige. Kate Winslet vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin rollprestation i The Reader och Sean Penn vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen Milk. Bästa kvinnliga biroll gick till Penelope Cruz för rollen i Vicky Cristina Barcelona och Heath Ledger tilldelades postumt en Oscar i kategorin bästa manliga biroll för rollen som Jokern i The Dark Knight.


Oscarstatyetter. Läs om alla Oscarvinnarna här.
Bild: kellene23.wordpress.com/.../

Dagdrömmar om NY


Framför Brooklyn Bridge

Ibland drömmer jag mig tillbaka till New York. Jag älskar NY som stad, och hoppas få återvända dit en vacker dag. Stadsdelarna skiljer sig åt likt städer från andra länder. Staden rymmer lysande neanskyltar och skrikande sirener -  likaväl som myllriga marknader, mysiga butiker i undangömda kvarter och vackra bostadshus i lugna upper class-områden. Där finns skyhöga byggnader liksom underbara grönområden såsom Central Park. En skön stad som ger mersmak varje gång. Det finns verkligen allt och lite till.

Jag kan förstå att staden har gett idéer till många att skapa låtar. Frank Sinatra, Sting, R.E.M, Pet Shop Boys, Billy Joel, U2, Ryan Adams, Norah Jones, Madonna...... för att nämna några.

   
Bilder från NY07
1 Vid Times Square
2 Empire State Building från Rockefeller Center
3 Utanför Magnolia Bakery, stället med cup cakesen i tv-serien Sex and the City
4 Central Park, vy från Rockefeller Center

   
Bilder från NY06
1 Times Square by Night
2 Empire State Building och eh.. New Yorkbo i bakgrunden
3 Vid Fifth avenue, modehuset Fendi
4 Central Park









Shopping: Väst och skor

 
Ljus väst, Sisters

Det går alltid att klämma in lite shopping, speciellt när det är så fasligt trevligt. Det blev en väst och ett par Bobbie Burns. Västen blir fin till våren. Skorna använder jag redan nu, jag gillar att de har rockig design och bra kvalité. - They rock



Bobbie Burnsskor.

Fredagshouse

Jag har i ett tidigare inlägg berättat att jag diggar rock. Jag gillar även olika former av dansmusik. Denna houselåt är en favvo just nu. Ifall det blir party i helgen - Enjoy!


Spencer & Hill - Right on Time

Kära dagbok,

Torsdagen den 19 februari

Nyss hemkommen från träning. Det blåser kallt och har börjat snöa. Livet känns trist.
- En perfekt kväll för lite vardagslyx.

Fem i nio ringer en kär vän som var hungrig och frågade om jag ville följa med ut och äta. Jag tänkte över det en millisekund, jag vill ju inte verka lättövertalad. Jag rusade till bussen. Självklart missade jag den med två minuter. Jag får vänta 15 minuter. Väl inne i stan möts vi av restauranger som just håller på att stänga. Nattöppna McDonald's på Vasagatan är inte ett alternativ så vi drar vidare genom snöstorm och snålblåst och hamnar slutligen på en ... sylta på Drottninggatan. Men förvånansvärt god mat.

Å andra sidan skulle ett glas vatten och en skorpa vara en festmåltid i goda vänners lag.

Det får gärna hända lite nytt då och då i mitt liv. Med ingredienserna spontanitet och vardagslyx vill jag undvika att allt bara faller in i monoton lunk. Om jag vågar släppa på kontrollen och göra avvikelser från det vanliga mönstret så kan jag lyckas med detta. Så sätt guldkant på tillvaron - livet går inte i repris. Carpe diem!

Tur att man har vänner som rycker upp en ur den gråa vardagen. Annars hade jag säkert fastnat i studierna... :)

Om vardagen är såhär, då längtar jag till måndag!...

   

5 tips under anställningsintervjun

Är du kallad till anställningsintervju? Grattis! Då är du ett steg närmare drömjobbet.



Fem enkla men nog så viktiga tips under anställningsintervjun följer nedan

1. Första intrycket är viktigt
Se till att din klädsel, ditt humör och ditt utseende är på topp när du kliver över tröskeln till företaget och ska hälsa på personen du ska träffa. Ett gott första intryck ökar dina chanser till jobbet. Och komihåg att intervjun i praktiken börjar redan när de frågar om du vill ha kaffe!

2. Skaka hand
Det är faktiskt viktigare än man tror att skaka hand på rätt sätt. Den största tabben du kan göra är att hälsa väldigt slappt och menlöst. Handslaget ska heller inte vara väldigt hårt och intensivt. Försök att hitta en medelväg i styrka.

3. Kroppsspråk
Ditt kroppsspråk är minst lika viktigt som det du säger under intervjun, om inte viktigare. Sätt dig på ett sätt som känns naturligt men ändå ser seriöst ut. Sitt med rak rygg och undvik att ha armarna i kors. Ha överhuvudtaget en stolt hållning genom hela mötet.

4. Visa engagemang
Genom att visa ett genuint intresse och engagemang för tjänsten du söker ökar helt klart dina chanser att få jobbet.

5. Lyssna och skapa ögonkontakt
Bäst svar på intervjuarens frågor kan du ge om du lyssnar noggrant och försöker förstå precis vad intervjuaren menar. Är du osäker, fråga! Det är förargligt att besvara fel fråga bara för att man missförstått. Försök även att få till en naturlig ögonkontakt med intervjuaren.


Miniintervju om lön


Bild från lönekonferensen i början av februari Bild: www.lonedilemmat.se

Häromveckan handlade ett inlägg om lönekonferensen jag var på. I samband med denna ställdes några frågor till mig, se miniintervjun här.

En röst om lön

[PA-Kickan], läser KY-utbildning, påbyggnad för HR-akademiker

Vad betyder lön för dig?

Det beror på vilken typ av tjänstebefattning man har. Jag är idag student inom HR och har funderat mycket på de här frågorna. Jag tycker att arbetsprestationen ska synas i lönekuvertet, men man ska även få uppskattning från andra håll än bara via sin lön. Det är även viktigt för trivseln att ha stimulerande och givande arbetsgemenskap och att få feedback från chefen.

Vad ska bestämma din lön?

Både hårda och mjuka värden ska bestämma min lön. De hårda värdena är att man presterar efter de mål och kriterier som är satta. De mjuka värdena är att man är social och tillmötesgående gentemot sina kollegor och kunder. Det är viktigt att göra det som förväntas och lite till i arbetet.

Vem ska bestämma din lön?

Jag anser att chefen ska bestämma lönen, och då gå efter de kriterier som satts upp utifrån kravprofilen samt organisationens och arbetsgruppens behov. Detta för att beslutet ska bli så objektivt som möjligt.


Inre censor

Jag nämnde begreppet inre censor i föregående inlägg. En definition på detta begrepp är röst som hörs i bakhuvudet när man ska göra något som man inte gjort tidigare. Rösten viskar: "Om du bara inte hade varit så gammal/ung/oerfaren, har så lite tid/mycket tid/mycket att ta hänsyn till, varit så fattig/rik osv så skulle du ha gjort det." En gång i tiden kanske denna röst hjälpte dig. Men oftast hindrar den dig från att handla. Censorn mister mycket av sin kraft när man identifierar rösten, märker känslan som den skapar, leker med olika reaktionssätt och perspektiv, och sedan gör ett medvetet val. Detta sätt att angripa ett tankefel är ett av flera redskap man kan använda sig av i coachingsammanhang.

Vi har ju börjat prova på att coacha varann och jag har märkt att genom att hjälpa någon annan, blir man på samma gång själv hjälpt. Du ser framför dig hur någon annan kan gå vidare till nästa steg, och ser samtidigt på din egen situation med klarare ögon.


Coaching hjälper att hitta rätt mot målet!

I KY-utbildningen som jag läser kommer det ingå tretton veckors praktik. Tanken med praktiken är att ge oss en möjlighet att tillämpa det vi lär oss i övriga kurser samt att följa det dagliga HR-arbetet i en organisation. Detta för att få verktyg med oss, operativt och strategiskt, inför steget ut i arbetslivet. Innan praktiken har vi några lektionspass som ägnas åt förberedelser; vi får fundera över våra egna jobbmål (Var vill jag börja jobba sen?), kartlägga våra kontaktnät och uppdatera våra cv:n. I processen att hitta en praktikplats kommer vi att ringa och maila och så småningom göra personliga besök hos de som fångat vårt intresse. Skolan samordnar och stöttar i processen genom olika verktyg (samtalsmallar, cv-mallar och så vidare) - samt genom coaching i mindre grupper.

Det sistnämnda betyder att vi helt enkelt får testa att vara coacher och bli coachade av varandra. Coaching innebär att ge människor stöd och riktning att nå nåt konkret kopplat till en jobbsituation. Att vi får testa coaching har två syften. Dels att var och en får stöd i processen att hitta en bra praktikplats, dels att alla får möjlighet att träna sig i rollen som coach. Då jag anser att ett konsultativt förhållningssätt är avgörande i en framtida HR-roll är detta bra träning! I kursplanen står också följande: "Utbildningen syftar till att främja ett konsultativt förhållningssätt genom fokus på kunskaper om service och kundnytta, coaching och samtalsteknik (...)".


Coach är det engelska ordet för galavagn eller turistbuss. En metafor för någon eller något som fraktar människor till en önskad plats. Bilden är från Teneriffasemestern 2006, på en utflykt till kanarieön La Gomera.

Coaching handlar om att ställa frågor - därför att den som blir coachad ska själv komma fram till hur denne ska nå målet, se vägar förbi hinder. Exempel på frågor att ställa är

- Vad vill du prata om idag? (viktigt med fokus i inledningen för att få en struktur på samtalet)
eller Vad ska vi fokusera på under dessa första 10 minuter? (bryt ner till mindre steg)
- Vad är ditt mål? (Om man föreställer sig det man vill ha, så syns det tydligare - man "hittar" det lättare)
- Ser du hinder på vägen?
- Vad är nästa steg?
- När blir nästa steg?
- Vad behöver du för att lyckas med det?
- När skall du göra det?

Vid ett uppföljande coachmöte

- Vad har gjorts sen sist?
- Vad utifrån det här skulle kunna vara en lämplig fortsättning?

Genom dessa öppna frågor hjälper coachen personen att se möjligheter och undanröja hinder. Man vill hjälpa personen att se nya saker. Var återhållsam med egna synpunkter om inte den coachade uttryckligen säger "Jag vill verkligen veta vad du tycker". Till exempel om personen frågar "Ska jag ha en bild med i cv:t?", kan man svara "Vad finns det för fördelar (resp nackdelar) med att ha en bild?". Annars, fråga om han/hon vill ha feedback. Coachen får egentligen inte ge råd, därför bör man be om tillåtelse. "Vill du höra mina tankar?", "Vill du höra mina idéer hur du kan göra?". Var sedan lite ödmjuk, "Jag har en kompis som gör så här, det kanske skulle funka för dig också" eller "Jag brukar göra så här, det funkar för mig...". Ett vanligt tankefel: man vill gärna dela med sig av egna erfarenheter, men man tror att ens egna erfarenheter är någon allmängiltig sanning.

Anger personen ett hinder är det viktigt att ta upp och gräva i det. "Hur tänker du nu?", "Vilka är alla?", "Vilka jobb sökte du?" och så vidare. Ta upp inre censorn (röst i ens inre som tvivlar på den egna förmågan i en viss situation) eller om det finns bevis, ta upp hur personen kan fokusera om och tänka nytt. Coaching syftar till att få människor att utvecklas och ett tips som coach är att tänka kund: den som coachas bör få ut bästa möjliga av detta.






Turistbussen tog oss till en underbar plats - den tropiska regnskogen på La Gomera. Finns det lika paradisiska praktikplatser?

Shoppingfrossa


Jeans med snörning i sidan, Divided H&M

Igår satte shoppingsuget in big time. Det finns så mycket fint i butikerna nu och mitt i lågkonjunkturen när kedjorna slåss om kundernas slantar kan du göra ett och annat klipp. Jag hittade ett par byxor med snörning i sidan och med en kupong fick jag 20 % rabatt på H&M. Mitt tips är att satsa på nästa helg. Helgen före lön är butikerna angelägna om att pusha upp försäljningen i det sista (då brukar folk nämligen ha slut i plånkan). De lockar med erbjudanden av typen: handla för minst 500 kr så får du ett presentkort värt 100 kr.


Förväntansfulla tjejer och killar väntar på Modediamantutdelning och filmvisning

Jag glömde säga att Emma Viklund var med på Modetteeventet häromkvällen. Lindex vann två priser som hon hämtade på scenen (Bäst på underkläder respektive Bäst uppryckning under året). Emma har suttit med i Lindex styrelse och är en riktig business woman.


Modepris och filmvisning

Igår kväll bjöds det på mode, förhandsvisning och goodiebag. Modediamanten delades ut. På uppdrag av Modette.se har tusen kvinnor i åldrarna 15 till 50 år röstat fram Sveriges bästa kedjor i 15 olika kategorier. H&M gjorde storslam och tog hem sju kategorier, bland annat Bäst på basplagg, Bäst på trender och Bäst på postorder.


Goodiebagens innehåll

Efteråt såg vi filmen Hopplös och hatad av alla med bland andra Simon Pegg (från Hot Fuzz), Megan Fox och Kirsten Dunst. Det var en rolig kväll i modets tecken. Ha en trevlig helg!


- Jag tände på bocken

Tänkte att när julbocken hade stått orörd i två år, det var dags att göra nåt åt saken...

Skämt åsido, det var inte värre än att det kom fram en aftonbladetreporter när jag stod och fotade bocken dan efter den hade brunnit. Som jag nämnt tidigare hamnade jag i Aftonbladet efter detta. Det lustiga var att kompisar på helt skilda platser såg mig i tidningen. En på flyget till London, en när han satt på Åreskutan. En tredje i Thailand (!) på en restaurang med svensktidningar. Personer som jag inte haft kontakt med på år och dar hörde också av sig... Man kan ju tänka sig att det lönar sig att annonsera i kvällspressen under mellandagarna.



Åren 2006 och 2007 brann inte Gävlebocken, detta tack vare att den hade impregnerats med flamskyddsmedel. Bockkommitén gick i år (läs: 2008) ut med att de inte hade råd att impregnera den. Gävleborna anade en konspiration att man genom denna information uppmanade till att tända på. Försvaret löd att så givetvis inte var fallet, de måste gå ut med informationen helt enkelt för att det annars skulle vara väldigt dålig reklam för brandsskyddsfirman i händelse av att bocken brinner. Nu brann bocken i alla fall, och frågar du mig tycker jag att det var bra. Visst är bocken fin och något man gärna ser när man kommer hem - den fick stå över jul vilket var kul - men ärligt talat: vem bryr sig om bocken när den inte brinner? Hur många utanför Gävles, och för att inte tala om Sveriges, gränser hörde talas om bocken när den inte brann... Nu däremot blev det en världsnyhet. Tror inte heller att gävleborna ses som några huliganer generellt sett för det.


Ur Aftonbladet söndag 28 december 2008

Reportern skriver i slutet av artikeln att traditionen med bockbränning startade redan 1966. Då greps bockbrännaren och dömdes till fängelse. Idag ser Gävleborna inte lika allvarligt på brottet, fortsätter han.
"- Nej, man är nog lite kluven. Det ger ju stor reklam för stan när den brinner, säger [PA-Kickan], 28.
Om det inte blir någon mer bock då?
- Det skulle vara förskräckligt, säger hon."

Men vem tänder inte på bocken...


Vy från Söder Mälarstrand

Skolan ligger vid Söder Mälarstrand, en riktig pärla om du frågar mig. Jag tycker arbetsmiljön är väldigt viktig för trivseln. Det ska gärna vara ljusa, stora, fina lokaler. Och så en vacker utsikt. Precis så är det på vår skola. Det säger jag inte bara för att jag läser här. Jag kan tala mig varm om hur trista pedagogiska institutionens lokaler var i Uppsala. För att inte tala om Sociologiska institutionen. Eller vad sägs om att blicka ut över Uppsalas gamla kyrkogård... Nåväl, nedan är i alla fall utsikten som möter oss varje dag i skolan.


Vy från skolan på Söder Mälarstrand, en förmiddag i februari. Bild: egen

I går fick vi lyssna på avgångsklassens projektredovisningar. Deras skilda projekt handlade om kompetensutveckling, lönesättning, e-rekrytering och arbetsmiljöarbete. Det blev en inspirerande dag och kanske var det som allra mest intressant när de talade om hindren de hade stött på i form av tidsbrist och kommunikationsproblem i gruppen. Nåt för oss att ta lärdom av inför våra egna projektarbeten i höst.


Tre veckor in i utbildningen


Boken ovan har intresserat medresenärer för åtminstone två av oss KY-studenter, vid skilda tillfällen när vi suttit på tåg/t-bana. "Vad är det du läser", frågade de nyfiket. Och vi berättade så gärna.

I dag inleddes vår fjärde vecka på KY-utbildningen. Det har gått fort samtidigt som vi har hunnit lära oss en hel del. Vi har gått igenom de första stegen i kompetensbaserad rekrytering; hur man upprättar en behovsanalys och kravprofil samt genomför en kompetensbaserad intervju. De kompetenser som anses vara viktiga i en organisation ska inte bara finnas med vid annonsutformningen utan ska också vara i fokus när man går igenom och värderar de sökande, både när man läser ansökningar och intervjuar, när man tar referenser och om man gör en professionell personbedömning (det sistnämnda genom arbetspsykologiska test - något vi kommer gå in på nästa vecka). I arbetsrättskursen har vi behandlat arbetsgivares förhandlingsskyldighet vid viktigare förändring av verksamhet/förhållandena för arbetstagare, vi har lärt oss förhandlingsstrategier (inför förhandlingsspel som inleds nästa vecka), gått igenom anställningsavtalet samt besökt Arbetsdomstolen under en heldags rättegångsförhandlingar.

Vi har också fått fundera över våra jobbmål, vi har börjat tänka på praktikplats (önskemål & nätverkande) samt testat att vara coacher åt varandra. Externa föreläsare har kommit på besök så att vi bland annat har fått en översiktlig bild av vilka leverantörer av olika IT-system inom HR-området som finns, samt en inblick i hur det skiljer sig åt att jobba med HR-arbete inom kommunal sektor respektive privata näringslivet. Utöver allt detta har vi under några lektionspass fått prata HR-inriktad affärsengelska. It's all about feeling comfortable and relaxed - feeling comfortable with the language so that you can do your job. Ja vi har som sagt gått igenom en hel del kunskap på kort tid. Och mycket mer därtill skall härefter komma. Jag säger bara - hold your horses.


Banditlover

För den som inte visste är jag en rockälskare och Bandit brukar gå varm här hemma.

Just nu är min favorit


3 Doors Down - When I'm Gone

Rekryteringsbazar

I dagarna två var det rekryteringsbazar i Kulturhuset - ett gyllene tillfälle att pejla läget bland företagen.


Moi i Kulturhuset under rekryteringseventet Rekryteringsbazar Bild: egen

Lönedilemmat

Jag var på lönekonferens i förrgår. Som inledning blev Anna Carrfors Bråkenhielm från Passion for Business/ Silverback och Robert Kusén från Scania intervjuade. Sen följde tre dilemman med paneldebatt där åhörarna fick uttrycka sina åsikter och känslor kring lön.


Markus Kusén och Anna Carrfors Bråkenhielm Bild: lonedilemmat.se

Anna Carrfors Bråkenhielm berättar om hur hennes karriär på produktionsbolaget Strix Television började med att hon vid 23-års ålder gick upp på Robert Aschbergs kontor och visade upp en reasearch som hon gjort på hans person. Eftersom det var en imponerande och omfattande research togs hon in. Sedermera blev hon vd för bolaget. Idag är hon vd för Silverback samt ägare, grundare och ansvarig utgivare för affärsmagasinet för kvinnor: Passion for Business.

Robert Kusén blev nästan utslängd från Scania i början av sin karriär eftersom han bröt mot mönstren. I dag är han en framgångsrik chef för flera hundra anställda på motormonteringen. Han menar att kundens, individens och företagets väl skall vara samma sak. Det har varit en resa där människosynen har förändrats. - Vi har skapat en verkstad med värme och produktion.

Många intressanta frågor togs upp under debatten. En fråga rörde vilka faktorer som påverkar lön. Alla chefer måste kunna avgöra hur bra de anställda är på sina jobb. Siffror ger mätbara resultat men visar sällan hela bilden. Kreativitet, ansvarstagande och ledaregenskaper kan vara svåra att värdera. Vad ska lönen baseras på? Ska man belöna försäljningsresultat högre än serviceförmåga? Måste man vara kompis med sin chef för att få en bra lön?


Vårt diskussionsbord vid lönekonferensen anordnad av Ledarna och Almega.
Bild: lonedilemmat.se


Någon i panelen nämnde det kloka tillvägagångssättet att chefen vid lönesamtalet går igenom ett antal kriterier med den anställde, som båda på varsitt håll har fått värdera utifrån hur väl den anställde lyckats uppnå det uppställda målet. Dessa kriterier rör både prestation samt personliga egenskaper. Hur stor del av arbetstiden som kan faktureras ut mot kund är en ekonomisk prestation som är lätt att mäta. Ansvar, lojalitet, arbete för andra, att få teamet att fungera och så vidare är mera svårbedömt. Dessa personliga egenskaper ska exempelvis utvecklas på ett visst önskat sätt. Slutligen sätts lönen efter samtal chefen och medarbetaren emellan. Båda parter ska få ut något av lönesamtalet och det är viktigt att båda känner sig nöjda med det man kommit överens om.

Anna Carrfors Bråkenhielm och Markus Kusén var eniga om vad som är de viktigaste faktorerna för hur man får den löneförhöjning man önskar. Det allra viktigaste är att ha en chef som backar upp en, som stöttar och vill ens bästa. Den med mycket inflytande över ens situation bör man gilla. Sedan är det också viktigt att göra det man brinner för. Gör man det kommer lönen inte spela någon roll. Det är också när man gör det man verkligen tycker är kul som lönen kommer.

Panelen och åhörarna enades under dagen om hur viktigt det är att få ner lönebildningen på lokal nivå. Om lönesättningen här är rättvis och transparent kommer lönerna att spegla prestation och den anställde kan på så sätt påverka sin egen ersättningsnivå.


Vad betyder lön för dig? Lön för mig är ett av flera bevis på uppskattning att man gjort ett bra jobb.


RSS 2.0