Frukostseminarium - Sund avveckling

Morgonsolen lyste över Stockholm när jag tidigt i fredags morse begav jag mig till Wise Groups lokaler på Kungsbroplan för att delta vid seminariet "Sund avveckling - Hur agerar man professionellt och långsiktigt i en omställningssituation?". Vi har precis börjat läsa om avveckling i skolan, så förutom konjunkturläget passade seminariet bra in i tiden.

Johanna Bolin Tingvall, konsultchef för Wise Karriärcoachning och certifierad coach, och Lena Noaksson, konsultchef för Wise Consultings HR-konsultdel, höll i seminariet och de har båda erfarenhet av att ha genomfört ett flertal avvecklingsprocesser. I det följande går jag i korthet igenom vad som togs upp.

Sund avveckling innebär
- Fastställande av förändringsarbetet genom en strategisk arbetsprocess, dvs att man jobbar igenom flera bestämda steg för att komma fram till ett avslut och en nystart
- Rakryggat och tydligt ledarskap
- Omsorg om
de medarbetare som lämnar
- Skapa trygghet
och motivera kvarvarande medarbetare

Syftet med sund avveckling är
- Etiskt och moraliskt ansvar gentemot våra medarbetare/medmänniskor
- Strategiskt viktigt inför framtida nyrekrytering (ett gott Employer Branding)
- Skapar förutsättningar för trygghet och förtroende hos kvarvarande personal
- Viktigt gentemot kunder, media och andra intressenter

Det är viktigt med ett avslut där man visar uppskattning, till exempel genom att dela ut betyg och intyg och informera om företrädesrätten. Att även erbjuda coaching för dessa individer innebär fördelar både ur ett organisationsperspektiv och ett individperspektiv. Man skapar en "lugnare" avvecklingsprocess och skapar förtroende både bland de som tvingas lämna företaget och de medarbetare som är kvar, och för de som lämnar skapar det även fokus på framtiden och en effektivare jobbsökarprocess.

Som ett ekonomiskt visdomsord från 2009 lyder: "Behandla de medarbetare som sägs upp som potentiella framtida kunder, partners och/eller kollegor." Stockholm, Sverige, ja till och med världen, är inte så stort när det kommer till kritan.

Den nya organisationen innebär en nystart och det är viktigt att medarbetarna engageras i denna, genom att dels ge dem möjlighet att reflektera över det som varit och dels göra dem delaktiga och se till att de involveras i mål, vision och handlingsplan för det "nya" företaget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0