Mjuka värden leder till lycka


Solsken hjälper mig att må bra, som igår när det var så här vackert väder

Lyckoforskare har kommit fram till att så mycket som 50 procent av vår lycka är beroende av våra förfäder. Förutsättningen är att du bor i väst. Lyckoforskningen grundar sig nämligen på studier av befokningar i västvärlden som till majoriteten består av medelklass. När ett land uppnått en viss levnadsstandard leder inte materiella förbättringar till ökad lycka. På ett individuellt plan går brytgränsen vid 30 000 intjänade kronor i månaden. Pengar som tjänas utöver det genererar sällan någon större lycka.

50 procent av vår lyckokvot sitter i våra gener, tio procent beror på hur mycket vi tjänar, vad vi jobbar med och hur friska vi är. Resterande 40 procent är beroende av vad vi gör och hur vi tänker. Saker som kärlek och nära relationer får oss att må bra. Liksom en aktiv fritid. Mjuka värden alltså, som inte går att köpas för pengar.

Lyckoforskaren Bengt Brülde anser att om vi vänder vår uppmärksamhet mot andra upplever vi ökad lycka. Vi bör fråga oss själva "hur lever jag ett meningsfullt liv?". Genom att tillsammans med andra arbeta för en bättre värld, samtidigt som vi får använda och utnyttja våra förmågor, mår vi bättre. Ju mindre självcentrerade vi är, desto bättre är det för oss.

Alltså kan du välja att leva på ett sätt som gör dig glad!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0