HR-nätverksträff: Kompetensöverföring


Kompetensöverföring kan liknas vid stafettpinnen. Bild: foretagarna.se/Aktuellt-och-opinion/Nyheter/-2009-/Generationsskiften-60-000-foretag-i-fara/

Jag var på HR-nätverksträff häromveckan, arrangerad av Kompetensgruppen. Temat var kompetensöverföring i samband med generationsväxlingen, och hur man kan arbeta systematiskt för att ha beredskap för detta.

Kairos Futures har nyligen genomfört en omfattande enkät bland HR-chefer i Sverige och bland dessa uppger 70 procent, att just generationsväxlingen är en viktig fråga för deras respektive organisationer och att denna fråga kommer att öka i betydelse de närmaste åren.

Inom tio år kommer 860 000 svenskar gå i pension. 100 000 företagare har ingen efterträdare 2015 (då sista generationen 40-talister går i pension). På samma tid ska cirka 1,14 miljoner unga ut på arbetsmarknaden. Föreläsarna Ann Fagraeus och Christer Hanefalk menade att Sverige har ett stort problem i generationsväxlingen.

En nyckel till lösningen är att vårda stoltheten hos medarbetarna samt att sätta rätt lönenivå för att skapa mervärde (lönespridning). Det är också viktigt att underlätta mötet mellan äldre och yngre. Genom att hitta gemensamma arbetsuppgifter och arbetsytor minskar avståndet mellan grupperna. Unga har nya kunskaper och nya angreppssätt, kan se på saker med nya, friska ögon medan äldre har gedigen erfarenhet som kan överföras.

Christer Hanemark använde liknelsen med stafettpinnen. Den äldre med mycket kunskap lämnar över, springer lite långsammare längs med en bit och den unga tar vid och sätter full fart framåt. Denna överlappning är oerhört viktig och arbetsgivare kan leverera möjligheterna, och systematisera processen.

Sverige har problem i stort, särskilt kommuner och landsting. Där jag arbetar ser vi dock inget problem med pensionsavgångarna, det är omkring 5-10 personer per år fram till år 2015 som slutar och det ser vi som helt naturligt. Vi har heller inget problem att få "rätt" sökanden till våra utannonserade tjänster.

Kommentarer
Postat av: Ann Fagraeus

Vilken bra blogg du har. Suverän sammanfattning av föreläsningen.

2010-10-24 @ 12:10:49
Postat av: PA-Kickan

Tack. Kul att du hittade hit!

2010-10-24 @ 19:24:54
URL: http://pakickan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0