FotografiskaMikhail Baryshnikov och Rob Besserer, Cumberland Island, Georgia by Annie Leibovitz, 1990.
Radioactive cats på lilla bilden uppe till höger
I dag var jag på Fotografiska museet för guidad visning av utställningen Annie Leibovitz: A photographers life 1990 - 2005. Annie Leibovitz är mest känd för sina foton av världsberömda personligheter, allt från hollywoodstjärnor till presidenter. Guiden berättade även okända saker som Annies liv ihop med Susan Sontag vars mångåriga kamp mot cancer skildras på flera bilder. Annies föräldrar och de egna barnen finns också återgivna. Annie blev mamma för första gången vid 51-års ålder, bild finns på henne som gravid. Ett par år senare fick hon tvillingar genom en surrogatmamma.

Under de här åren gick både Susan och Annies pappa bort, vars sista resor förevigades av Annie. I dag är Annie 61 år. Att följa henne genom de här åren på bilderna var gripande men också lättsamt - det var också så Annie ville ha utställningen. Bilder på livets glättiga stunder varvat med mer dystra, tunga eftersom att så är livet självt.

Utställningen A photographers life 1990 - 2005 fick inte fotas, men det gick bra att ta bilder på markplan. Där fanns utställningen med Sandy Skoglunds färgstarka verk som för tankarna till surrealism och drömmarnas värld. Men faktum är att The Artificial Mirror inte handlar om digital bearbetning. Allt som syns på bilderna har byggts upp framför kameran. Installationerna har gjorts med konstruerade rum, skulpterade figurer och noga utträknade detaljer. Allt är i motsats till surrealismen planerat och kontrollerat. Skoglund gör det som en reaktion på västvärldens schabloner, konsumtionssamhälle, urbana miljöer och kärnvapenhot. Min favorit är Radioactive cats. Utställningen visas till och med 6 november.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0