Arbetsrätt från kvällen på Hamilton

Jag skulle skriva om ämnena som togs upp vid HR-after worken häromveckan och börjar med två av dessa, nämligen vad som gäller vid anställning av en trainee samt vad som gäller vid provanställning.

Traineeanställningen kan vara utformad som en tidsbegränsad anställning. En tidsbegränsad anställning är samma som en allmän visstidsanställning (det sistnämnda är det juridiska begreppet) och gäller max 2 år, man skriver i avtalet: "dock längst t o m 2013-02-28" om det var i dag vi tecknade avtalet. Sen blir det annars en tillsvidareanställning (konvertering). Se också till att ha en avtalad uppsägningstid om till exempel en månad. För om vi vill säga upp personen i förväg har denne annars en garanterad lön under perioden (från start- till slutdatum) och det säger sig självt att det är inte bra. Lägg därtill texten: "anställningen upphör 2013-02-28 utan uppsägning" för då kommer anställningen automatiskt upphöra utan uppsägning.

Man får inte behandla en visstidsanställd (t ex trainee) på ett sämre sätt än en anställd, en lag finns om det. Man får inte heller diskriminera eller ge sämre villkor till en deltidsanställd - men i proportion till arbetstiden (50 procents arbetstid ger eventuellt 50 procent av bonusen). Och har personen varit anställd i 12 månader så har denne företrädesrätt till återanställning om en ny person ska anställas, under förutsättning att personen har de kvalifikationer som krävs.

En provanställning gäller max 6 månader (om inget annat anges i kollektivavtalet). Provanställningen kan upphöra i förtid eller vid prövotidens slut, för detta gäller underrättelser. Enligt LAS (=lagen om anställningsskydd) gäller 2 veckors varsel men kollektivavtalet kan innehålla andra krav på underrättelse. Det enklaste när man utformar avtalet är att hänvisa till LAS. Om man som arbetsgivare missar att informera åker man på allmänt skadestånd (anställningen består inte) eftersom man inte följt lagens formaliaregler. LAS säger att vi ska meddela 2 veckor före provanställningens utgång eller när vi i förtid vill att personen ska sluta. Men det kan som sagt finnas särskilda uppsägningstider i kollektivavtalet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0