Vallaskola, hur man vallar sina längdskidor

Set med burkvalla och våtslippapper högst upp.
 
I går var jag och D på vallaskola på Alewalds. Jag tar upp några saker i det här inlägget som vi gick igenom men först vill jag bara säga att det är förklarat med mina egna, amatörmässiga ord och är inte formulerat av ett proffs (om det nu skulle råda någon tvekan om det).
 
På skidans undersida behöver man valla för att få bra glid respektive fäste. På ytterkanterna är det glid som gäller för att kunna susa fram i skidspåret och på skidans mittparti behövs fäste för att ta sig uppför backar och inte glida bakåt. 
 
Man börjar med grundvallning eller mättning av belaget som man också säger. Då stryker man in paraffin (först gult och sen blått) enligt en speciell teknik med ett vallajärn ett par omgångar tills det har blivit ca 1 mm:s lager på skidans undersida - på ytterkanterna, man lämnar området under skidans mittparti.
 
När det kommer till fästvalla är det allra enklaste att använda sig av tejpvalla. Det funkar från +5 grader till -20 grader. Det räcker med tejpen så länge den sitter kvar och är hyfsat ren. Enda gången man har burkvalla på tejpen är när man använder tjärvalla som skyddar tejpen mot snö och is. Man har två streck ca 20 cm framför tåspetsen på pjäxan och två streck vid hälen. Det är de yttre strecken som gäller för tejpvallan - området i mitten på skidan.
 
Grundvalla (base) på fästzonen gör att vallan fäster bra. Först börjar man med att rugga fästzonen. För burkvalla gäller samma fästzon som för tejpvallan, det vill säga de yttre markeringarna under pjäxan. När man ruggar använder man sig av ett våtslippapper (100-120). Grundvallan ska värmas in i belaget med vallajärnet och efter det drar man vallaklossen fram och tillbaka fyra gånger så att den invärmda vallan får en slät yta. Sedan låter man burkvallan svallna. Efter base stryker man i ordning på grön valla, blå valla, lila valla och sist röd valla. Det finns även gul valla som är den allra mjukaste vallan. Man ska lägga tunna lager, 6-10 lager, för att få ett bra fäste under skidturen. Man kan börja med 2 lager grönt, 2 lager blått, 2 lager lila och sist 2 lager rött. Eller också 2 blått, 2 lila och sist 4 rött, beroende på dagstemperatur. Riktmärke för temperaturen står på vallaburkarna.
 
Man behöver bara gör grundvallan i början av säsongen. När man har nött bort röda lagret burkvalla och lila lagret så börjar man bara om med lila respektive rött.
 
För klistervalla använder man de inre streckmarkeringarna på fästzonen. Det innebär att man från skidspetsen har glidvalla fram till första strecket, sedan några centimeter med inget, sedan fästvalla till nästa streckmarkering. Därefter några centimeter med inget alls och efter sista strecket är det glid som gäller på resten av skidan. Klistervalla tar man när snön är antingen mjuk som "sorbetglass" eller hård och isig. Man börjar med 1) violetta klistret som är hårdast (basklister) och därefter 2) universalklister. Om det är blött ute, plusgrader, droppar man i rött klister. 
 
När säsongen är över ska man, för att förlänga skidornas livslängd, göra en så kallad sommarvallning. Då tar man 1) bort fästvallan (burkvalla/klister/tejp) under skidan, vid sidan av och på pjäxfästena. Därefter 2) värmer man in ett lager gult paraffin på glidzonerna. Det blir som en hudlotion, man mättar belagen. Om man vill lämna in skidorna för att göra sommarvallan kostar det 249 kronor på Alewalds.

RSS 2.0