Nedräkningen har börjatGoddagens finingar! Tänk att det är sista dagen på 2010. Jag är bjuden på nyårsmiddag där var och en ordnar nåt och vi kommer ta med västerbottenpaj och räkor, så nu måste jag skynda iväg för att laga i ordning allt, fixa outfiten och locka håret etc som vi ska göra tillsammans. Vi hörs igen nästa år. :) Gott Nytt År!

Tolv timmar to go. Hur firar ni in det nya året?


Nyårsnaglar


Glamourlooken inför nyår

Jag gillar att fixa med naglarna, och speciellt nu när det är vinter, torrt och kallt så behöver mina naglar och nagelband tas om hand lite extra. Lagom till att nyårsmiddagen börjar närmar får de lite extra omvårdnad - och stil och glans för den delen - genom glitterlösnaglar.


Glittriga lösnaglar

Hur gör du dig nyårsfin?

När jobb fås genom kontakter

Många får jobb genom kontakter, faktiskt så många som 3 av 4 visar en undersökning som SCB har gjort. I de flesta fallen har den arbetssökande själv kontaktat arbetsgivaren, näst vanligast är att arbetsgivaren kontaktat den arbetssökande. Det tredje vanligaste scenariot är att jobbet har förmedlats via anhöriga, vänner eller bekanta - det är alltså inte alls lika vanligt att få jobb genom annonser på internet, i tidningar eller hos Arbetsförmedlingen.

Det är statistiskt säkerställda siffror som undersökningen baseras på och finns alltså ingen anledning till tvivel. Det här är heller inget konstigt när man har varit i arbetslivet ett tag och sett hur det kan gå till. Allt sker inte "by the book". Det är positivt när människor får jobb men i inlägget fokuserar jag på vilka andra konsekvenser detta kan få och HR:s roll i det hela. Det följande handlar inte om när människor headhuntas eller rekommenderas därför att de faktiskt visat sig ha den rätta kompetensen* - då ser jag inga problem med kontaktnätet som väg till en ny anställning. Här handlar det istället om när ett jobb förmedlas inte baserat på meriter, utan från hur bra personen fungerar i det sociala umgänget på fritiden.

Fördelarna utifrån arbetsgivarens perspektiv är att processen går fortare och man tycker sig ha känt personen på pulsen redan, antingen för att man är kompis eller släkt, eller genom en redan anställd. För den arbetssökande blir vägen till jobb oftast mindre snårig och det kan gå fort. Nackdelarna då? Jo, det kan bli kostsamt i längden när man inser att personen inte var rätt för tjänsten. Båda parter riskerar att förlora på detta, arbetsgivaren tid och pengar - den anställde tid och självförtroende.

Jag skulle säga att det rätta är att använda sig av kompetensbaserad rekryteringsmetodik när man rekryterar, där man följer en process och genom en ordentlig behovsanalys ser vad man behöver och utformar kravprofil och bedömer ansökningar utifrån denna. Det är HR:s uppgift att stå upp för och argumentera för denna linje. Sedan finns det oftast andra intressenter med som har åsikter men utgångspunkten är alltid densamma, HR:s roll är att rekommendera en genomarbetad process för detta viktiga som en rekrytering går ut på. HR-rollen innebär att stötta arbetsgivaren men på samma gång blir det att ge individen en god chans att komma till sin rätt - på rätt plats, vid rätt tid.

* Mjuka värden som vilken roll man tar i en arbetsgrupp, hur man hanterar stress och vilken företagskultur man föredrar anser jag kan räknas in i kompetens, för dessa faktorer är minst lika viktiga som den rätta sakkunskapen för att passa för en specifik jobbroll.


Hårförlängning: uppvisningÄr det nåt jag ångrar från sist jag hade extensions så är det att jag inte tog fler bilder. Så här gott folk, kommer en snitsig (?) visning av mitt förlängda hår!


Håret är förlängt och det ska baske mig förevigas!

Tomten hittade rätt i år igen


Vintervackert längs vägen till julfirande

Årets julafton firades traditionsenligt med Kalle Anka, julmat och klappar under granen. Stora snöflingor dalade ner utanför fönstret medan vi julmyste i värmen. Underbart att spendera tid med nära och kära. Julskörden bestod i år bland annat av en prenumeration på modemagasinet Elle, träningstopp från Casall (inspiration!) och ett läckert armband. Hoppas att ni njuter och har en riktigt skön och avkopplande julhelg.

God fortsättning!


Klappar under granen som kläddes kvällen innan


Tradition och nostalgi med Kalle Anka och hans vänner.


Sen kom tomten. Tur att man hade varit snäll i år också


En prydligt dekorerad julklapp med en tofsEn "tassel" i äkta Maria Montazami-stil

Önskar alla en riktigt God Jul


Kristine kyrka i Falun. På besök hos min kära vän L. Bild: egen

God Jul alla i bloggosfären! Ha en strålande dag. Bilden är från förra helgens besök hos L i Falun. Julklappsshopping och catch up stod på schemat.

Julklappstips: Ekologiska hudvårdsprodukter


Baby face från Dingo Baby, ett ansiktsstick/läppsyl perfekt att förvara i handväskan, passar till både förälder och baby.

Dan före dopparedan har jag ett julklappstips. Företaget AMA-Stockholm har startat webbsajten BabyGreen där det erbjuds "naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter utan mineraloljor och onödiga konserveringsmedel etc". Här finns märkena Dancing Dingo och EarthMamaAngelBaby som båda kommer från USA. Jag har ett Baby Face shea butter stick som passar till ansikte, läppar men kan användas på hela kroppen, som armbågar, händer och andra nariga partier. Den är i perfekt storlek att ha med i handväskan. Läs mer om produkterna och hur idén föddes till webbsatjen här. Här finns produkter för blivande mamman, babyn men även vovven! Se om det går att finna en lämplig julklapp.

Är du klar med julklappsinköpen?

Söndagsshopping mitt i julruschen


Nöjd med mina inköp på väg till NK. Bild: Delinda

I helgen blev det shopping och fika med Delinda inne i citys julrusch - på söndagen. Det blev en puderrosa tunika från Cubus och tajts från Gina tricot och Vero Moda. Nya hårspännen, doftljus och nagellack. Innan vi åkte hem svängde vi förbi NK och hörde Robert Wells spela Nocturne Op 9 No 2. Trevlig avslutning på en mysig vinterdag.


Skidåkning i Ågesta

God morgon och glad lucia!

I torsdags åkte jag premiärturen på längdskidor, här är ett urval av bilder. Det kändes såklart ringrostigt, men var också härligt och eftersom jag har åkt mer utför än på längden de senaste åren blev jag grymt sugen på att åka slalom. Men längden har ju sin charm, det är ett mysigt sätt att komma ut och uppleva naturen på och motionen ska inte underskattas den heller.


Målgång och spårkarta i Ågesta. Bilder: egna

Nu är det jul igen


Julstjärnor och julpynt i shoppinggallerian. Bild: Delinda

Det närmar sig jul och nyår. Butikerna dekorerar med julstjärnor, blomsterarrangemang och allehanda julpynt. Samtidigt som det är mysigt och rogivande, påminner det om hur snabbt tiden ändå går. Det känns ju som det var sommar igår. Nåväl, vintern kom ovanligt tidigt i år med ordentligt med snö och vinterkyla. Bild kommer snart från säsongens första skidtur.

Årets julklapp: Surfplattan


Ipad. Bild: http://technytt.se/2010/09/ipad-kommer-till-sverige-i-november/

Det är varje år lite av en tankeprocess vad man ska önska sig och vad man ska köpa i julklapp. Kanske kan fenomenet årets julklapp hjälpa till inför årets julklappsköp? Handelns Utredningsinstitut (HUI) har sedan 1988 utsett Årets julklapp. För att en sak ska kunna utses till Årets julklapp krävs att något, eller flera, av följande kriterier uppfylls

1. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
2. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
3. Produkten ska representera den tid vi lever i

I år har de tagit fasta på den hela tiden växande uppkopplade trend som förflyttar underhållning, de sociala relationerna och jobbet till den digitala världen. Som symbol för detta har surfplattan, där Apples iPad är trendsättande, utsetts. Så här lyder motiveringen:

Datorer används i dag på ett annat sätt än för bara några år sedan. Möjligheten att ständigt vara uppkopplad är en självklarhet för många. Att läsa mail, nätverka på sociala medier, titta på filmer och spela spel tillhör det dagliga livet oberoende av plats. I dag är surfplattan anpassad för att kunna användas i soffan, framför TV:n, i baksätet på bilen, ombord på flyget, på bussen eller i sängen. Den är mindre och lättare än en vanlig bärbar dator och samtidigt större och mer användarvänlig än en telefon.

Man kan konstatera att årets julklapp uppfyller alla ovannämnda kriterier. Läs mer här.


iPaden har satt trenden för årets julklapp. Bild: http://maximac.se/2010/12/sa-lite-kostar-ipad-i-sverige/


Den är mindre än en dator men större och mer användarvänlig än en telefon. Bild: http://ipad.nu/ipad-2-sags-slappas-i-april/

Vad önskar du dig i julklapp?

Sommarens ullaredfynd


Fynden från Ullared. Bild: tagen med Samsungkameran som köptes samtidigt

Nu är verkligen vintern här och som nån sa på radion: det är skönt att vintern är här för då är det kortare kvar till sommaren. Kan inte låta bli att tänka tillbaka på i somras och en av sommarens stora händelser - det årliga ullaredbesöket! Där kan verkligen köpas allt och lite till. Förut har jag inhandlat min taklampa där, ett vinlådeställ i ek, övriga inredningsprylar, kosmetik, skönhetsartiklar och kläder. Den här gången blev det bland annat en hårfön, en HDMI-kabel, stora ljusstakar, salt- och pepparkvarn, strumpor, strumpbyxor och underkläder. Och så självklart, min rosa digitalkamera som av naturliga skäl inte kom med på bild. Men den ser ut så här och är så bra, så bra och så fin.


Så här kan det gå när man försöker förbereda en bild. Men lugn, den är lagad och det syns ingenting. Förutom att ni nu vet. :)

RSS 2.0