En arbetsmiljö som stimulerar innovation

Om du gillar inredning och spacad kontorsmiljö ska du titta här.

Bilder från Facebooks jättekontor i Kalifornien, där arbetsmiljön präglas av öppna ytor, lekfullhet och omväxling. De kan ta sig fram på cykel eller skatebord i mittgången, de kanske inte måste men det är ju rätt coolt, eller hur? Informationen hämtade jag från InsightLab:s manual för HR-arbete.


Ganska nära Vickan iaf...

foto0211 (MMS)

Ganska nära Vickan iaf.. :-P


Utbildningsdag: Hjärnans dag med stil och glans

Dagen efter HR-nätverksträffen var jag på ytterligare ett informationsspäckat event, nämligen Hjärnans dag. Föreläsarna var idel forskare och professorer sånär som på en man som för sex år sedan startade riksförbundet för tankspridda (!), han är kommunikatör och berättade inspirerande om just tankspriddhet och hur den kan yttra sig. Se riksförbundets hemsida här.

Men den som fick överlägset mest uppmärksamhet den här dagen var Hjärnfondens beskyddare, nämligen ingen mindre än kronprinsessan Victoria. Hon invigde dagen och talade om vikten av att skänka pengar för att driva forskningen om hjärnan och dess sjukdomar framåt. Och när hon sedan satte sig som åhörare satt jag två bänkrader mitt bakom. Det kommer väl inte hända igen, åtminstone inte som ogift. Ja alltså kronprinsessan...

[Se bild ovan.]

HR-nätverksträff: Mångfald

Igår var det dags för min andra träff i HR-nätverket inom Kompetensgruppen, temat var mångfaldsarbete hos IKEA. Helen Siljebrand som är HR-chef på IKEA Försäljning, Kungens Kurva berättade om IKEA:s långsiktiga mångfaldsarbete - hur IKEA ser på begreppet mångfald och vad det är som gör att IKEA har kommit en bit på väg.


Mångfald. Bild: horselboken.se

IKEA jobbar med mångfald utifrån kunderna, produkterna och medarbetarna. För kunderna genom att i varuhusen ha speciella rum som är anpassade för olika grupper och olika skeden i livet. Detsamma gäller produkterna. Utifrån medarbetarna har IKEA en bred definition på mångfald:

”Vi vill att IKEA ska vara en arbetsplats där mångfald återfinns på alla nivåer och funktioner i vår organisation och där alla känner sig välkomna, delaktiga och uppskattade för sina olikheter såväl som likheter.”
                                                                               (Ur IKEA:s mångfaldsplan)

IKEA tycker att en mångfald av människor ger dem en mångfald av infallsvinklar, kunskap och idéer. Det skapar dynamik och ger dem en större chans att förstå och förutsäga deras kunders behov och önskningar. Samtidigt som deras kunder känner igen sig tycker de att en mångfald av människor dessutom gör IKEA till ett mycket roligare ställe att jobba på.

Hur är det då möjligt att förverkliga detta?

  • Det är tydligt från koncernledningen att det här är viktigt för att göra bra och lönsamma affärer.
  • Svenska ledningen återkommer ständigt till frågan genom en årlig uppföljning.
  • Alla rekryteringar har deras värderingar som grund.
  • De håller ledarskapsutbildningar med mångfald som tema och samtalsgrupper om förutfattade meningar.
  • I externa marknadsföringen syns människor i mångfald.
  • Kartläggning av etnisk mångfald på varuhusens avdelningar
  • Medarbetarundersökningen finns på 13 olika språk.
  • Språkflaggor på namnbrickan som indikerar vilka språk medarbetaren talar (i Kungens kurva talas 48 språk plus teckenspråk)

Förra gången jag var på HR-nätverksträff handlade det om kompetensöverföring.


Frukostseminarium: Klimatsmart mat


Klimatmat. Bild: helsingborg.se

Jag var på frukostseminarium igår morse och även om det här inte är en matblogg, bara måste jag dela med mig av några punkter som vi fick med oss. Föreläsare var Maja Söderberg som är klimatstrateg och temat var ”Klimatsmart mat”. Eftersom maten står för en stor del av växthusgasutsläppen (faktiskt cirka 30 procent) är det ett viktigt område att göra förändringar på. Genom att följa några enkla grundtankar så får man klimatsmart mat, vilket också enligt Maja Söderberg ger mer omväxlande och nyttigare måltider.

Klimatsmart mat bygger på:

Utgå från säsongens råvaror (just nu är det rotsakssäsong)
Handla närproducerat eller rättvisemärkt
Välj ekologiskt
Minska på köttet och gör klimatsmarta köttval
Välj fisk från hållbara bestånd (abborre, Alaska pollock, gädda, gös, krabba, makrill osv)
Släng mindre mat

Sedan 60-talet har vi ökat köttätandet med 70 procent, vi äter 86 kg kött per person om året. Eftersom kossor idisslar ger de ifrån sig metangaser vilket gör att det är mer klimatsmart att välja kyckling eller fisk. Dessutom har forskning visat att rött kött ger en förhöjd cancerrisk. Hushållen slänger 30 procent av all mat. I takt med att maten har blivit billigare slängs allt mera. Om man försöker göra mat av rester kan man minska svinnet. Dessutom är mycket av den klimatsmarta maten, till exempel bönor och rotsaker, billigare än kött och växthusodlade grönsaker.

Allas våra handlingar är viktiga när det gäller klimatet och får vi dessutom konkreta verktyg kan vi också själva göra skillnad. Läs mer här och här.

På väg tillbaka till kontoret idag



I morse var jag på frukostseminarium på Talarforum vid Norr Mälarstrand. På vägen tillbaka till kontoret tog jag fram kameran och det här blev resultatet.




Timbalandsamarbete med Katy Perry

En bra låt så här i mitten på mars 2010. På Shock Value II har Timbaland lyckats skaka fram en andra hit (efter Morning After Dark, feat Nelly Furtado & SoShy som jag tog upp i ett tidigare inlägg), denna gång ihop med Katy Perry.


If We Ever Meet Again - Timbaland feat Katy Perry. Låten kommer igång 0:19 in i videoklippet.

Jag gillar att Timbaland är tillbaks eftersom jag förälskade mig i hans röst och sound sommaren 2007. Det gick inte en dag utan att jag lyssnade på antingen hans, Justin Timberlakes eller Nelly Furtados album i min mp3-spelare, när jag åkte mellan Uppsala - Stockholm till centralstationen den sommaren. Allting kändes så lätt och ledigt. Hur låtarna var sammansatta, varje intro och outro kunde jag utantill och jag ville aldrig lyssna random. Det var en fröjd varje dag!

Oh well. Nu ska jag på frukostseminarium. Godmorgon!

Åldersfördelningen och arbetslösheten idag

Pusselbiten måste i. Kompetensöverföring behövs för att behålla rätt kompetens inom organisationen, något som diskuterades på HR-nätverkets nätverksträff 17 februari. Bild: Barium.se

nätverksträffen med HR-nätverket som jag var på för en månad sen tog man även upp en del intressant statistik. I samband med diskussionen om kompetensöverföring visades hur åldersfördelningen i befolkningen är idag:

Över 60 år     25 % av befolkningen
Över 55 år     31 % av befolkningen
20 – 54 år     20 % av befolkningen
< 19 år          24 % av befolkningen

Andelen äldre är alltså betydligt större än för de yngre. Det här kommer i förlängningen innebära att färre ska försörja fler. Positivt är att det kommer skapas jobbtillfällen när bunten av 40-talister går i pension. 2014 kommer konjunkturen på allvar ha vänt.

Statistik från Arbetsförmedlingen (per 15 februari) visar också glädjande nog att

·   Antalet varsel minskar
·   Antalet nyinskrivna arbetssökande minskar
·   Ungdomsarbetslösheten minskar
·   Landets arbetsgivare tror att de anställda kommer att vara fler vid slutet av 2010 jämfört med slutet av 2009. 

Det ljusnar på arbetsmarknaden. Mina kollegor inom rekrytering vittnar om samma sak. Det kommer in mer och mer tjänster. Tipset är att lägga upp sig på, eller uppdatera sina uppgifter i, bemanningsföretagens databaser.


Romantiskt drama med Pattinson


Ur filmen Remember me. En film som berör men som blir väl ansträngande ibland. Bild: movies.thefablife.com


Movietime. Förhandsvisning på biograf Park

I onsdags var jag på förhandsvisning av Remember me, med vampyren från Twilight- och New Moonfilmerna Robert Pattinson. Utöver bland andra Emilie de Ravin, Pierce Brosnan och Chris Cooper är också svenska Lena Olin med. Tyler, spelad av Rob, är en ung man som bor i New York City, tvär och arg på det mesta efter att hans bror har begått självmord och arg på sin far som är en distansierad karriärist. Den enda han avgudar är hans lillasyster. Så träffar han Ally, ett förhållande uppstår som i början bygger på en lögn, och det blir inte den klassiska filmromansen.

Jag blev grymt imponerad av Rob när jag såg honom i Twilight, inte bara för att han var sjukt snygg med sin coola look och vita hy, han var dessutom en väldigt bra skådespelare och det är positivt att se honom spela i en djup film som denna. Minus dock för att det blir krystat när ödet spelar de inblandade väl många spratt.

Edsviken 360 grader



Nedan är nio bilder tagna från Edsvikens is, ett varv i motsols riktning. På första tre bilderna syns klipporna där folk brukar sola om somrarna.


Prommis på Edsviken



Igår var det sol och klar himmel, efter en nätt promenad på Edsviken hade jag fått den ljusterapi jag behöver den här årstiden.

Danderyd i snöskimmer

Jag tog några bilder i morse medan jag väntade på bussen. Det är här jag bor sen ett och ett halvt år tillbaka, i Danderyd. Jag trivs så oerhört bra, man har naturen runt knuten samtidigt som man tar sig ner på stan på nolltid.

Kan inte alla dagar i vinter vara som den här skimrande marsdagen?


HR-nätverksträff: Kompetensöverföring


Kompetensöverföring kan liknas vid stafettpinnen. Bild: foretagarna.se/Aktuellt-och-opinion/Nyheter/-2009-/Generationsskiften-60-000-foretag-i-fara/

Jag var på HR-nätverksträff häromveckan, arrangerad av Kompetensgruppen. Temat var kompetensöverföring i samband med generationsväxlingen, och hur man kan arbeta systematiskt för att ha beredskap för detta.

Kairos Futures har nyligen genomfört en omfattande enkät bland HR-chefer i Sverige och bland dessa uppger 70 procent, att just generationsväxlingen är en viktig fråga för deras respektive organisationer och att denna fråga kommer att öka i betydelse de närmaste åren.

Inom tio år kommer 860 000 svenskar gå i pension. 100 000 företagare har ingen efterträdare 2015 (då sista generationen 40-talister går i pension). På samma tid ska cirka 1,14 miljoner unga ut på arbetsmarknaden. Föreläsarna Ann Fagraeus och Christer Hanefalk menade att Sverige har ett stort problem i generationsväxlingen.

En nyckel till lösningen är att vårda stoltheten hos medarbetarna samt att sätta rätt lönenivå för att skapa mervärde (lönespridning). Det är också viktigt att underlätta mötet mellan äldre och yngre. Genom att hitta gemensamma arbetsuppgifter och arbetsytor minskar avståndet mellan grupperna. Unga har nya kunskaper och nya angreppssätt, kan se på saker med nya, friska ögon medan äldre har gedigen erfarenhet som kan överföras.

Christer Hanemark använde liknelsen med stafettpinnen. Den äldre med mycket kunskap lämnar över, springer lite långsammare längs med en bit och den unga tar vid och sätter full fart framåt. Denna överlappning är oerhört viktig och arbetsgivare kan leverera möjligheterna, och systematisera processen.

Sverige har problem i stort, särskilt kommuner och landsting. Där jag arbetar ser vi dock inget problem med pensionsavgångarna, det är omkring 5-10 personer per år fram till år 2015 som slutar och det ser vi som helt naturligt. Vi har heller inget problem att få "rätt" sökanden till våra utannonserade tjänster.

RSS 2.0