Promenad från Kungsholmen till city


På andra sidan vattnet syns Söder Mälarstrand, nedanför tegelbyggnaderna till vänster ligger min skola. I det lummiga, gröna området till vänster stod jag och fotograferade tidigare samma dag.

  
Till vänster: Båt, jag och Slussen i bakgrunden Mitten: Vy från stadshuset
Höger: Vackert vid vattnet, men man får inte bada


I fredags efter skolan träffade jag min kompis D. Efter att ha suttit ett tag i Rålambshovsparken promenerade vi längs Norr Mälarstrand tillbaka in till city. Det var nästan som att fortsätta Stockholmsutforskningen som jag påbörjade med L förra helgen, vi gick förbi båtar längs med Kungsholmen där människor satt med drinkar och härlig utsikt över vattnet. Vi passerade stadshuset och såg ut över Slussen och Söder Mälarstrand på andra sidan vattnet. Massor av människor var på väg till eller hade just påbörjat sina fredagsnöjen. Senare på kvällen mötte jag upp A och så blev det en uterunda i fredagsvimlet på Stureplan.


Somrigt Söder MälarstrandHelgens fina sommarväder började i fredags (efter en ovanligt regnig torsdag) och i föregående inlägg visade jag bilder på min väg till skolan. Bilden ovan tog jag samma dag på väg därifrån klockan fem på eftermiddagen. Stadshuset på andra sidan skymtar fram mellan lummiga, grönskande träd och människor sitter fortfarande ute och umgås och picknick:ar på gräsmattor och klippor.

Den blomstertid nu kommerBilder från Söder Mälarstrand, min väg till skolan

Så här ser den ut, min väg till skolan. För många står skolavslutningen för dörren och det märks, träden grönskar och i luften kan man skönja den där somriga doften av blomster. Än har vi fyra veckor kvar i skolan. Jag ser fram emot sommaren väldigt mycket men tycker det känns helt okej att plugga till slutet av juni. Jag lär mig något nytt varje dag. Det är inte som när jag gick på universitetet... Utbildningen är väldigt mycket mer "hands on". Vi lär oss hur saker fungerar i verkligheten. Teorierna har vi med oss med den akademiska bakgrunden som vi har, och det är viktigt för att inte behöva uppfinna hjulet på nytt. Men särskilt då man som vi ska jobba med personal i olika former, känns det viktigt med en lite mer praktiskt förankrad inriktning. Nu ska jag bege mig ut i solen, looovely.

Trevlig helg, önskar jag er!


Efter regn kommer...

Snart är en hektisk skolvecka till ända. Regnar som sjutton gör det, men efter regn kommer solsken och det stämmer ju verkligen om man ska tro väderleksrapporterna. I helgen tänker jag bland annat läsa en bok om ledarrollen vid uppsägningar. Har hört från flera i klassen att det ska vara en väldigt välskriven och intressant bok. Av det lilla jag har läst hittills så verkar den lovande. Även en gästföreläsare som besökte oss för ett par veckor sedan, till vardags personaldirektör på Elekta, sa direkt att han gillar den, och hade läst den, när han fick syn på den bland en klasskamrats grejer. På söndag kväll blir det nog hemma-spa. Har massor av härliga badoljor från Lush som jag bara väntar på att få gå lös på i badrummet. Så sällan det blir av men ett bad borde man verkligen unna sig oftare och helst regelbundet!


Lush-badskum och badoljor

Fotnot. Boken jag nämnde ovan heter Ledarrollen vid uppsägningar, En handbok för chefer av Anders Kinding och Eva Gotthard

Sköna söndagOvan: Fiket låg bra till i en solglänta, längst bort i bild
Nedan: C och M i solen på fiket


En sak hade gärna fått vara bättre när min kompis L var här på besök - vädret. Från det att hon klev av bussen och i princip tills hon klev på den igen, lyste solen med sin frånvaro och regnet duggade tätt. Det tog sig ju sedan. Well, vi får hoppas på bättre tur i augusti. Igår söndag träffade jag M på Söder och så kom C också förbi, det blev en tre timmar lång fika njutandes i solen.

Ett urval av ämnen som avverkades:

Midsommar
Sommarplaner
Resplaner
Skvaller
Skvaller
Skvaller

Nu är en ny vecka igång med skola, praktikplatsjakt, labb i enkätverktyg, extrajobb, praktikplatsintervju, plugg, träning, m.m., m.m. Puh!

Men nu är snart sommaren här, go, go!

Besök i helgen, med smak för Stockholm

En kompis kom på besök i helgen, vilket resulterade i en del kultur, historia och sevärdheter. Vi inledde fredagen med lunch på ett pastaställe på Sveavägen. Vi blev häpna av den trevliga interiören, caféet kändes exklusivare än vad det gav sken av på utsidan, se bilder nedan, och maten var helt okej.

  
Tjusig inredning på Runt hörnet, ett pastaställe på Sveavägen


Nordiska muséet

Nordiska muséet blev nästa anhalt. Muséet ligger på Djurgården, grundades 1907 och visar svensk kulturhistoria från 1500-talet och framåt, vilket innefattar även nutida trender och traditioner. Det var tre våningar att gå igenom och om det inte vore för ljudguiden i hörlurar (som var en höjdare), hade vi inte hållit uppmärksamheten uppe under de tre timmar vi hann avverka innan muséet stängde för dagen.


Stora salen med 24 meter till tak och 125 meter lång

Dagen avslutades på Bröderna Olssons Garlic & Shots, en restaurang på Söder där följande dialog utspelade sig när vi skulle beställa:

(jag, något mör i benen och i huvud) - Jag vill ha den här vitlöks-...[paus]
(servitrisen) - Jaha, den med vitlök! Jaa,...
(jag, som just kom på hur puckat det lät) - Just det, då vet du vilken jag menar va!...

Det serveras nämligen vitlök i alla rätter på menyn, till och med i desserterna. Jag fick i alla fall de vitlökshonungsgriljerade revbensspjällen som jag till slut klämde ur mig att jag ville ha, haha. Vinet serverades i stora shotsglas, och vi ville förstås även prova deras shots. Det blev en Mojito shot med vitlök i (såklart)! Det var min väns förslag att gå till restaurangen. Som liten hade hon hört sin bror och kompisar prata om restaurangen i Stockholm där de har vitlök i all mat. Restaurangen har funnits i 20 år och jag kan verkligen rekommendera ett besök.


"Beware of garlic", som det stod i menyn.
På bilden: Garlic honey roasted baby back ribs, supergott


Gårdagen inleddes med Djurgården Runt, en sightseeingtur tills sjöss. Båten tog oss genom nationalstadsparken och förbi historiska byggnader runt Djurgården. Även denna tur guidades via hörlurar. Om du är sugen på en båttur, läs mer här.

 
Till vänster: Biljettluckan vid Strömkajen där turen utgår från. Till höger: Jag och min kompis L med hörlurar på.

Därefter tog vi en runda genom Gamla Stan, platsen där Stockholm grundades för en sisådär 750 år sedan. Eftersom vi hade ätit italienskt dagen innan ville vi prova något annat med resultat att ungefär hälften av Gamla stans restauranger gick bort. Vi hittade i alla fall ett trevligt thaihak där vi lunchade. Vi befann oss då i närheten av sista punkten i vårt program; Tre Kronor-muséet som ligger i källaren på Kungliga slottet.


Kungliga slottet, såsom det ser ut idag. Bild: militaryphotos.net
Det ursprungliga slottet byggdes på medeltiden


Genom den guidade visningen på Tre kronor fick jag veta en massa intressant om kungligt liv och leverne för ett par hundra år sedan. Slottet byggdes som en försvarsborg på medeltiden men brann år 1697. Först femtio år senare kunde kungen med sitt tjänstefolk åter flytta in. Tyvärr förstördes mycket i branden men med hjälp av bevarade föremål och nyskapade modeller har man kunnat förstå slottets utveckling fram tills idag. Mycket är ju annorlunda, idag används slottet till representation istället för försvar, och personalen bor inte på slottet.

 
Till vänster: Vakt utanför slottet. Till höger: Min kompis L

Det var trevliga dagar och redan på väg till L:s buss bestämde vi att det blir en ny omgång med sevärdheter och sightseeing i augusti när hon kommer nästa gång. Lustigt att det krävs en inbjuden gäst för att komma sig för att se vad staden har att erbjuda. Min kompis fick mersmak sa hon. Jag instämmer!


Om

Förändring i organisationer kan bero på olika saker, till exempel omstrukturering, uppköp eller att man valt en ny strategi. I vissa fall ska kompetenser bytas ut, i andra fall ska medarbetare omplaceras och i ytterligare andra fall behöver man bli färre. Många ser förändring som något negativt, men kan det finnas något positivt med förändring?

En del människor som står inför ett vägskäl och ska finna en ny bana i livet, tenderar att tänka "det är ingen idé att jag försöker, det kommer aldrig hända". Katinka Kubenka, som gästföreläste igår, citerade Kjell Enhager och sa att istället för att tänka att det inte kommer fungera, tänk "Om det kommer hända, hur skulle det vara?". Tänker du så riktas fokus mot att du kan klara det och du ställer också in dig på detta. Det är samma princip som bakom The Human Element - med ökad självinsikt och förståelse för vad som blockerar dig så ökar din handlingskraft och du blir effektivare.

"Det ska kanske regna i helgen, men om det blir fint väder, hur skulle det vara..."
"Om jag får det här jobbet, hur skulle det vara..."
Har du något eget exempel? Fundera.


Kjell Enhager är coach till idrottsmän och inom näringslivet och föreläser inom ledarskap och motivation. Hans hemsida hittar du här.

Right Management tillhandahåller omställningstjänster och utför regelbundet utvärderingar av dessa. Katinka Kubenka uttalar sig bl a om dessa programs syfte och mål i Rights nyhetsbrev från november i fjol. Här går också att se vilka observationer som gjorts gällande coachingens effekt på deltagarna, deras syn på sig själva och deras nya möjligheter.

Ta eget ansvar

Idag hade vi besök av en gästföreläsare från Right Management, Katinka Kubenka. Right är ett helägt dotterbolag till Manpower Inc och jobbar bland annat med företag i förändring. Katinka har jobbat nio år inom företaget och ansvarar för försäljning och jobbar som coach (senior konsult) inom omställning. Katinka berättade att det finns ett förhållningssätt som genomsyrar allt som Right står för, nämligen att organisationer, arbetslag och enskilda individer genom coaching kan fås att prestera sitt allra bästa. Metodiken är hämtad från The Human Element vars poäng är att ju bättre du känner dig själv, ditt beteende och dina känslor, desto större möjligheter till goda arbetsprestationer.

Katinka sa många intressanta saker. Bland annat stack hon ut hakan och sa att hon tycker att människor överlag är för caring. Man vill gärna att alla har det bra och tar därmed ansvar för dem. Hon sa, sluta med det, för det är inte att göra dem en tjänst, tvärtom. Om de inte tar konsekvenserna av sitt handlande kommer de aldrig att lära sig ta eget ansvar. Man kan inte ändra världen så släpp på kontrollen. Coacha istället människor till att ta ansvar för sina handlingar. Har man rätt fokus kan man komma långt. Men för detta behövs kanske att man "gör sina egna misstag".

Inte försent att hitta sommarjobb

Jag gick in på min Internetbank ikväll, och döm om min förvåning när jag hittar en rätt bra artikel om sommarjobbssökande! Artikeln vänder sig till ungdomar och är skriven av privatekonomen Ingela Gabrielsson, den publicerades den 5 maj i år på Nordeas Internetbank Privat. Oklart om jag har någon läsare i 13-18 årsåldern, men jag började själv sommarjobba i den åldern och tycker att artikeln innehåller värdefulla tips för varje kid att känna till. Se artikeln nedan, minus tipsen om budget och starta bankkonto som också (av naturliga skäl) fanns med.

"Det kan tyckas lite sent nu, men det kan fortfarande finnas goda chanser att hitta ett sommarjobb. På en del håll har kommunen bestämt sig för att skjuta till extra pengar för att ge ungdomarna jobb i sommar.


Att hitta sommarjobbet

Kolla med din kommun vilka planer man har för ungdomar och vad det finns för möjligheter. Men inga jobb kommer trillande av sig själva. Fråga i din närmaste omgivning efter tips, det är alltid lättare om man kan gå via kontakter. Sök upp den arbetsplats där du vill jobba. Förebered dig genom att skriva en kort presentation av dig själv som du kan lämna och där ditt telefonnummer står. Även om det inte skulle bli något jobb nu så har du lämnat ett avtryck som kan ge jobb längre fram. Var också beredd att prova på olika sorters jobb.


Håll koll på reglerna!

Är du mellan 13 och 15 år får du arbeta om du har dina föräldrars tillstånd. Mellan 16 och 18 år har du i stort sett samma villkor som en vuxen. När du fyllt 18 är du myndig och då finns det inga speciella regler längre.


Oseriösa arbetsgivare

Du ska alltid få klara besked om arbetsuppgifter, arbetstider och lön. Be alltid din arbetsgivare om ett anställningsbevis! Arbetsgivaren är skyldig att skriva ett sådant och där ska det stå bland annat vilken lön du har och vilka dina arbetstider är. Är arbetsgivaren otydlig och om du känner dig osäker på vad som gäller - se dig om efter ett annat jobb. Det är inte meningen att du ska bli utnyttjad.


När blir det skatt?

I år kan du tjäna upp till 18.200 kronor utan att behöva betala någon skatt. All information om vad som gäller och hur du ska göra finns på www.skatteverket.se/ung."


Reklamutdelare var mitt allra första jobb. Svensk Direktreklam min första arbetsgivare. Jag var tretton år och det var mitt extraknäck i tio månader.


Helg med fredagskväll på caféetI fredags blev det en sväng på Café Opera och de hade, precis som bilden ovan säger, öppnat uteserveringen. Texten till trots stannade vi inomhus. RIX FM inledde sin festivalturné samma dag (se sommarens turnéschema här) och firade 10-årsjubileum under kvällen. Style uppträdde med bl a sina 80-talshitar Vill ha dig och Fantasi. Jag tog bilder med nya mobilen, men jag har ännu inte lärt mig föra över dessa till datorn så ev publicerar jag de senare. Det var en trevlig kväll med partyglada människor och hög stämning. Måste även tillägga att jag passerade Marie Serneholt och Måns Zelmerlöw vid ett tillfälle, kan inte låta bli att tänka på att om Måns hade vunnit svenska uttagningen till schlagerfinalen så hade han befunnit sig i Moskva vid det laget.


Uppdaterat. Äntligen kommer en bild på Style från min mobil

Apropå Eurovision song contest, var ju norske gutten bara så söt. Han sopade banan med resten av Europa och tog hem segern med det nya poängrekordet 387 poäng. Norge fick poäng av alla länder och hade över 100 poängs marginal till tvåan. Jag gillar verkligen Fairytale och Rybak som har både skrivit och komponerat låten själv, spås en lysande framtid. Kämpegreit Norge!
 
I övrigt har helgen för min del även innehållit en del solande och en del pluggande. En bra start på veckan, önskar jag er.

Frukostseminarium - Sund avveckling

Morgonsolen lyste över Stockholm när jag tidigt i fredags morse begav jag mig till Wise Groups lokaler på Kungsbroplan för att delta vid seminariet "Sund avveckling - Hur agerar man professionellt och långsiktigt i en omställningssituation?". Vi har precis börjat läsa om avveckling i skolan, så förutom konjunkturläget passade seminariet bra in i tiden.

Johanna Bolin Tingvall, konsultchef för Wise Karriärcoachning och certifierad coach, och Lena Noaksson, konsultchef för Wise Consultings HR-konsultdel, höll i seminariet och de har båda erfarenhet av att ha genomfört ett flertal avvecklingsprocesser. I det följande går jag i korthet igenom vad som togs upp.

Sund avveckling innebär
- Fastställande av förändringsarbetet genom en strategisk arbetsprocess, dvs att man jobbar igenom flera bestämda steg för att komma fram till ett avslut och en nystart
- Rakryggat och tydligt ledarskap
- Omsorg om
de medarbetare som lämnar
- Skapa trygghet
och motivera kvarvarande medarbetare

Syftet med sund avveckling är
- Etiskt och moraliskt ansvar gentemot våra medarbetare/medmänniskor
- Strategiskt viktigt inför framtida nyrekrytering (ett gott Employer Branding)
- Skapar förutsättningar för trygghet och förtroende hos kvarvarande personal
- Viktigt gentemot kunder, media och andra intressenter

Det är viktigt med ett avslut där man visar uppskattning, till exempel genom att dela ut betyg och intyg och informera om företrädesrätten. Att även erbjuda coaching för dessa individer innebär fördelar både ur ett organisationsperspektiv och ett individperspektiv. Man skapar en "lugnare" avvecklingsprocess och skapar förtroende både bland de som tvingas lämna företaget och de medarbetare som är kvar, och för de som lämnar skapar det även fokus på framtiden och en effektivare jobbsökarprocess.

Som ett ekonomiskt visdomsord från 2009 lyder: "Behandla de medarbetare som sägs upp som potentiella framtida kunder, partners och/eller kollegor." Stockholm, Sverige, ja till och med världen, är inte så stort när det kommer till kritan.

Den nya organisationen innebär en nystart och det är viktigt att medarbetarna engageras i denna, genom att dels ge dem möjlighet att reflektera över det som varit och dels göra dem delaktiga och se till att de involveras i mål, vision och handlingsplan för det "nya" företaget.

Helgens kryssning

Efter ett par dagar fyllda med skola, praktikplatssök och en del annat har det nu blivit dags att delge mina upplevelser från den gångna helgen. Tillsammans med ett sällskap på tio tjejer begav jag mig på lördagen iväg på Ålandskryssning. Den innehöll allt som hör till; buffé, hyttpartaj, dans och liveband framåt småtimmarna. Det blev även en sväng ut på däck lagom till gryningen. Det blev inte särskilt mycket gjort på söndagkvällen, men så hade vi väldigt trevligt på vår tripp.


Stockholms skärgård [Klicka på bilderna nedan för att förstora dem]

 
Platserna vid kvällens buffé var nästan ända fram i fören

 
Vi var ett gäng blondiner och ett gäng brunetter

 
 
Party på dansgolvet och på däck (!)

  
Solig hemfärd, dagen efter

Ny mobilSå här ser den ut. Min nya mobil Samsung Touchwiz eller med den tekniska benämningen, SGH-F480. Jag gillar den snygga designen och dess snygga grafiska effekter (som när skärmbilden snurrar runt när man växlar till huvudmenyn). Kameran, en 5-megapixelkamera med autofokus, hör till telefonens starkare sidor. Jag läste att det går att göra många inställningar - till exempel för sportbilder eller nattbilder. Färgerna blir generellt bra, och autofokus ger skärpa åt bilderna. Det finns också exempelvis ett läge för ansiktssökning, som hittar ansikten i bilderna och ställer skärpan på dessa.

Turbo-3G med 7,2 Mbit/sekund är en bonus som jag sannolikt inte kommer använda mig så mycket av. Det gör därför inte så mycket att webbläsaren är halvdan, som jag också läste nånstans. Mobilen påminner om Iphone, och Nokia 5800. Nästan hela framsidan täcks av pekskärmen, de enda fysiska knapparna telefonen har är lur-knappar för att svara och ringa i telefonen.

Det som imponerar mest på mig är det snygga skalet och smidiga formatet, i kombination med en bra kamera. Ska ägna närmaste tiden till att bekanta mig mer med luren och dess funktioner. Tack för den här tiden, Samsung SGH-D900, som har fungerat felfritt tills fadäsen i helgen.


Min gamla Samsungmobil; SGH-D900.

Lycka smittar av sigMånga glada grannar och vänner smittar av sig på dig, och din egen lycka påverkar din omgivning. Detta förutsatt att de bor i närheten.

Forskare har kunnat visa att det inte bara är skratt som smittar av sig utan lycka rent generellt. Drygt 4 700 personer har följts under tjugo års tid från 1983 till 2003 och fått frågor om bland annat lycka. Nicholas Christakis är professor i medicinsk sociologi vid Harvard Medical School i USA och den som har gjort studien. Resultaten publicerades på British Medical Journals webbplats den 5 december i fjol (DN 5/12 -08).

- Din lycka beror väldigt mycket på lyckan hos de personer du omger dig med, säger Nicholas Christakis. Studien visar att om en nära vän som bor på högst 1,6 km avstånd blir lycklig så har det den kraftigaste effekten, men om vännen bor längre bort avtar den. Likaså har en nära grannes lycka en klar effekt, medan en avlägsen släktings lycka inte har någon effekt alls på den egna lyckan.

- Vi tror att den känslomässiga överföringen beror på hur frekvent personer träffas. För att kunna fånga in din lycka måste jag vara tillsammans med dig, så vi ser avståndet som ett mått på frekvenser som människor interagerar med varandra, fortsätter Nicholas Christakis.

Lycka tycks alltså inte vara ett individuellt fenomen utan ett kollektivt. Varje gång någon i din närhet blir lycklig så blir du sannolikt också glad och känner tilltro (såvida du inte är avundsjuk på personen förstås). Jag hörde en gång begreppet "lycka är inget tillstånd, det är ett val", och det stämmer ju verkligen tycker jag.

Valborg + helg

Vilken härlig helg, allt har varit på topp. (I alla fall nästan, mer om detta senare.) Sommarväder varvades med diverse kul aktiviteter. Efter skolan i torsdags åkte jag och firade valborg i Uppsala. Det var kul att återse sin forna studentstad och kära vänner. Jag gillar liv och rörelse, och så var det överallt på gator och torg, och sen fullpackat inne på stället där vi slutligen hamnade.

Fredagen bjöd på glamour och underhållning i form av Humorgalan som direktsändes från Cirkus i Stockholm. Humor blandades med allvar då det skulle samlas in pengar till världens barn. På plats såg vi uppträdanden varvat med förinspelade inslag, som sketcher med humorgänget Hey Baberiba och Robert Gustafsson (som spelade Per Gessle, fniss). David Hellenius var en av programledarna vilket inte gjorde saken sämre eftersom han hör till mina personliga favoriter.


Humorgalan på Cirkus i Stockholm. Krisin Caspersen och David Hellenius ledde galan.

  
  
I bilden längst ner till vänster: Alcazar, i bilden nere i mitten: Måns Zelmerlöw
28 500 anmälde sig som Världsföräldrar under kvällen vilket var nytt rekord.


I en av pauserna såg vi Amelia Adamo och hon kan inte vara mycket längre än runt 155 cm lång. Galan avslutades med att Måns Zelmerlöw sjöng låten Hold on ihop med en barnkör, min kompis filmade uppträdandet med sin nya camcorder, se klippet här. Kvällen fortsatte med ett kompisgäng på söder. Jag kände mig en smula malplacerad i min galaklänning, men jag hade i alla fall väldigt trevligt.

Lördagen spenderades ute på klipporna i det superfina sommarvädret. På kvällen blev det käk hemma hos en kompis på Lilla Essingen, och sedan utgång på Stureplan. Ja enda smolket i glädjebägaren denna helg är att displayen på min mobil krackelerade när jag, under valborgskvällen för en sekund lämnade min väska obevakad på dansgolvet... Men, jag köpte en ny mobil via blocket i söndags som jag är mer än nöjd med. Och min gamla hade precis över två år på nacken så det var ändå dags att byta ut den. Bilder på den nya kommer senare. Ha en bra tisdag!


Trasig display...

RSS 2.0