Lycka smittar av sig



Många glada grannar och vänner smittar av sig på dig, och din egen lycka påverkar din omgivning. Detta förutsatt att de bor i närheten.

Forskare har kunnat visa att det inte bara är skratt som smittar av sig utan lycka rent generellt. Drygt 4 700 personer har följts under tjugo års tid från 1983 till 2003 och fått frågor om bland annat lycka. Nicholas Christakis är professor i medicinsk sociologi vid Harvard Medical School i USA och den som har gjort studien. Resultaten publicerades på British Medical Journals webbplats den 5 december i fjol (DN 5/12 -08).

- Din lycka beror väldigt mycket på lyckan hos de personer du omger dig med, säger Nicholas Christakis. Studien visar att om en nära vän som bor på högst 1,6 km avstånd blir lycklig så har det den kraftigaste effekten, men om vännen bor längre bort avtar den. Likaså har en nära grannes lycka en klar effekt, medan en avlägsen släktings lycka inte har någon effekt alls på den egna lyckan.

- Vi tror att den känslomässiga överföringen beror på hur frekvent personer träffas. För att kunna fånga in din lycka måste jag vara tillsammans med dig, så vi ser avståndet som ett mått på frekvenser som människor interagerar med varandra, fortsätter Nicholas Christakis.

Lycka tycks alltså inte vara ett individuellt fenomen utan ett kollektivt. Varje gång någon i din närhet blir lycklig så blir du sannolikt också glad och känner tilltro (såvida du inte är avundsjuk på personen förstås). Jag hörde en gång begreppet "lycka är inget tillstånd, det är ett val", och det stämmer ju verkligen tycker jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0