Tjejkusinträff i Stockholm


Kusinerna i Kungsan Bild: K:s iPhone

I går blev det middag på Friday's i Kungsan med alla tjejkusinerna på pappas sida. Så himla roligt att ses och vilken bonus det var att M tog tåget från Gävle och kunde joina. Mer av sådana här träffar hoppas jag på framöver!

The Keirsey Temperament Sorter®-II

Alla människor är olika och har olika behov och för att förstå andra bör man kunna förstå sig själv. Här kommer vi in på något som jag tycker är väldigt intressant. När vi väl känner oss själva, så kan vi förstå hur andra uppfattar oss. Och när vi vet hur andra fungerar så kan vi bete oss på ett sätt som andra förstår. Ett sätt att ta reda på hur du själv fungerar är att fylla i ett formulär i syfte att få ett resultat som beskriver den egna personligheten. Det finns en uppsjö av sådana instrument på marknaden och vissa är inriktade på mänskligt beteende generellt medan andra fokuserar på hur vi beter oss i arbetssitationer.

OPQ är ett exempel på ett yrkesrelaterat personlighetsformulär, DISC ett annat. Jag fick tips om ett formulär på engelska, som heter The Keirsey Temperament Sorter®-II (KTS®-II). Det består av 70 frågor och grundar sig på fyra grupper av mänskligt beteende, som var och en i sin tur är uppdelad i fyra undergrupper vilket gör att du kan bli en av 16 personlighetstyper. Prova testet online här. Formuläret finns på fem språk. Rapporten ges efteråt på engelska.10 tips för att undvika utbrändhet och ohälsa

När arbetstempot är högt och du har många deadlines så är det extra viktigt att stanna upp och reflektera kring din situation och hur du ska hantera pressen. Följande tio tips gavs ut av Insight Lab i ett nyhetsbrev sommaren 2007 och handlar om hur man undviker utbrändhet och annan ohälsa.

1. Glöm föreställningen om att lugna personer inte kan nå bra resultat
En anledning till att många av oss är så stressade, oroliga och konkurrenspräglade är att vi tror att vi annars inte kommer att nå våra mål. Sanningen är att det är precis tvärtom. Oroliga och frenetiska tankemönster tar mycket av vår energi, kreativitet och motivation som annars kunde ha lagts på produktiva aktiviteter.

2. Lova mindre
Ju mer du lovar andra, desto större press sätter du på dig själv. Risken ökar också att du inte lyckas motsvara de förväntningar du skapar hos mottagaren, oavsett om det rör sig om kollegor, kunder, vänner eller din familj. Ge istället dig själv mer utrymme genom att lova mindre. Genom att lova mindre kommer du oftare att överträffa andras förväntningar.

3. Undvik ”additionsstressen”
Via medier och reklam i alla upptänkliga sammanhang översköljs vi av bilden av hur det perfekta livet ska vara, men det enda som vi får ut av det är mindervärdeskomplex. Utgå i stället ifrån dig själv och dina egna förutsättningar, prioriteringar och mål. Försök att inte få dåligt samvete för att dina grannar eller arbetskamrater verkar hinna mycket mer än vad du gör. I de flesta fall känner de precis lika mycket av additionsstressen som du och sneglar på dig och tänker: ”Gud, vad mycket de hann göra under helgen. Vi som knappt hann diska, än mindre åka på den där utflykten.”

4. Se över dina prioriteringar varje vecka
De flesta människor trivs bäst med sitt arbete när de har städat upp bland, uppfyllt, klargjort och omförhandlat alla sina löften till sig själva och andra. Gör detta en gång i veckan istället för en gång om året.

5. Avsluta så mycket som möjligt direkt
Fatta beslut direkt om de dokument, offerter, och förslag som kommer i din väg. Tacka ja, säg nej eller släng. Denna ansats kommer att resultera i ett rent skrivbord och att du slipper grubbla över en massa småbeslut som ännu inte har fattats. Du kan vara betydligt mer radikal i vad du gör dig av med än vad du tror.

6. Var realist
Få saker är mer stressfyllda än att ta på sig för mycket och sedan inte kunna fullfölja. Var realistisk i din bedömning av hur mycket tid du har till förfogande och lär känna din kapacitet. Gör dina val utan skuldkänslor och inse att du inte kommer att kunna hinna med alla måsten i jobbet, familjen, fritiden och den egna tiden. Stressforskaren Tomas Danielsson uppmanar oss att vara realister. Om dottern gifter sig kanske den där utbyggnaden av sommarstugan får vänta.

7. Avsätt tid för rekreation, reflektion och planering
De flesta personer som är harmoniska i vardagen låter inte slumpen bestämma utan de tar kontroll över vardagen genom kontinuerlig planering. Stephen Covey pratar om att fokusera på det som är viktigt men inte bråttom och inte bara sådant som är viktigt och bråttom. Många har märkt att det bästa sättet är att ha en fast tid varje vecka som enbart ägnas åt planering och reflektion.

8. Samtala med andra
Det ger väldigt mycket och uppskattas säkerligen också om du orkar och vågar prata med andra om problemen med att få hela tillvaron att gå ihop. När du inser att du faktiskt inte är ensam om att brottas med problemen brukar de många gånger inte kännas lika oöverstigliga längre. Du får ett nytt och annorlunda perspektiv på tillvaron, vilket också kan ge dig fräscha och inspirerande infallsvinklar som kan hjälpa dig vidare i vardagen.

9 Hitta ditt sätt att koppla av
Försök att koppla av så ofta du har möjlighet. Det är din rättighet som människa. Vad som är avkoppling är individuellt. Många tycker att promenader i naturen är avkopplande, medan andra föredrar att gå på bio eller på teater. Vad du än gör är det viktigt att du gör det utan dåligt samvete, annars är det ingen riktig avkoppling.

10 Sätt en gräns mellan jobbet och ditt privatliv
De flesta yrken i dag baseras på tankeverksamhet, vilket medför att det kan vara problematiskt att släppa jobbet också i tanken när du går från arbetsplatsen. Du fortsätter att fundera på dina arbetsuppgifter när du sitter i bilen, på tunnelbanan eller bussen på väg hem. Även när du senare lagar mat eller pratar med dina barn eller din partner befinner sig tankarna fortfarande på jobbet. Skapa därför en ritual för att lämna jobbet bakom dig och som utgör en gräns mellan arbete och privatliv. En sådan ritual kan vara att stänga av din mobiltelefon och på det sättet markera att nu är arbetsdagen slut. En annan ritual kan vara att ringa hem för att bara ”kolla läget” innan du lämnar arbetet. Det gör att du redan tankemässigt är på väg hem.

En tidigare tipslista handlade om hur man kan utveckla medarbetares kompetens.


Modevisning och middagar fick veckan att svischa förbi
Ett axplock från den gångna veckan. Veckan inleddes och avslutades med middag och däremellan var jag på modevisning. Älskar inspiration! Och mat och desserter...


Grekiskt på Sonjas grek och sen thai med fyra små rätter. Ja inte samma kväll alltså... Kokosglassen serverades i ett kokosnötskal.

Tiden bara springer iväg. Det var ju nyss sommar! Juletiderna är redan här med pynt på stans gator och traditionsenlig julskyltning på NK. Nu har jag levande ljus i min lilla lägenhet och fixar lite inför kommande vecka. Ha en skön söndagskväll!


Hårförlängning: Weaving


Före och efter

Nu har jag hållit er på halster tillräckligt länge. Det här är vad jag har gjort: hårförlänging genom en metod som kallas weaving. För fyra år sedan gjorde jag hårförlänging med keratinvaxslingor som visserligen höll i sig ganska länge. Men nu var det alltså dags att testa weaving vilket innebär att man syr in löshår i inbakade flätor längs hårbotten i ett par rader. Det håller cirka tre månader. Den största fördelen med weaving är att du slipper kemikalier. Tack till Gladys i Bromma som gjorde ett fantastiskt jobb. Tack också till Delinda som tipsade och dessutom fotograferade under arbetets gång. Det blev en supertrevlig kväll som förutom hårfix innehöll massa flams och tjejsnack.


Fina, tunna flätor
Det färdiga resultatet gav både längd och volym


Jag och duktiga Gladys som är utbildad i London och drivit sin salong i sju år


På salongen finns äkta löshår, syntethår, peruker och kosmetik


Förändring


Ledtråd?

Höstmörker och vinterkyla. Tid för depp? Nej, gör något som får dig på bra humör istället. Unna dig något extra, måna om ditt inre och ditt yttre. Ibland vill man bara förändra något. Och som jag nämnde i senaste inlägget väntar en förändring av något slag. Det handar om mig och inte bloggen denna gång. Mer om det inom kort.

Lördagsfika med bloggtemaI lördags blev det några timmar med min bloggande vän D på ett av storstans caféer. Det blev te, chiabatta och massa bloggsnack. Vidare smiddes planer inför en mindre makeover. Mer om det senare.

Missa förresten inte H&M:s samarbete med franska lyxmärket Lanvin som premiärvisas idag 2 november på H&M:s hemsida.
RSS 2.0