Trender på 00-talet

Jag avslutar året med en liten krönika om trender under det senaste decenniet. Minns när jag skrev ett arbete i ettan på gymnasiet, jag hade använt Internet och skulle skriva in det i litteraturlistan för första gången. De formaliaregler som jag lärde mig då fick jag stor användning av skulle det visa sig. Sommaren -99 bodde jag i London och strax före hade jag skaffat hotmailkonto. När jag fick låna en dator var lyckan total när jag såg att en kompis hade skickat mig ett mejl! Så här över tio år, och tusentals mejl senare har Internet fullkomligt exploderat. Därför fokuserar jag på trender inom Internet i det här inlägget.

Vad som har hänt inom tv och litteratur under de här tio åren får ändå inleda krönikan. På tv gjorde reality-tv sitt inträde, med dokusåpor som Robinson, Baren och Big brother, under senare år även dejtingdokusåpor som Bonde söker fru och Ensam mamma söker. På motsvarande vis blev det inom litteraturen vanligare med självbiografier där mer eller mindre kända personer beskriver sitt liv och titulerar sig författare. Som en motkraft kom fantasy och sci-fi med verklighetsflykt i form av historier som Harry Potter, Twilight och True blood.

De senaste tio åren har definierat hela vår relation med Internet. Sättet vi kommunicerar på har förändrats. Det har vuxit sig så stort att man knappt minns hur man betedde sig tidigare. Som komplement till våra traditionella media finner vi nya vägar via Google, Wikipedia, YouTube, Facebook, MySpace, Twitter, bloggar och andra sociala medier. Vi delar med oss information, sprider nyheter och meddelar varandra vad som händer både privat och professionellt på ett sätt som saknar motsvarighet någonsin tidigare.

http://utsiktfranhojden.wordpress.com/2009/04/09/det-gar-inte-att-porta-nagon-fran-webben/


Majoriteten använder mobiltelefon medan den stationära telefonen håller på att dö ut. Man kan göra allt med mobiltelefonen. Man kan komma åt Twitter överallt, man kan skriva så fort något händer. Internet har blivit mobilt. Vi är ständigt uppkopplade. Istället för att ringa eller smsa, kan man facebooka eller twittra. iPhone har revolutionerat hur vi surfar på Internet och hur vi kommunicerar med människor. Sonyericsson och Nokia håller inte riktigt jämna steg med Apple här. Mobilföretagen kommer dock förmodligen att bli mäktigare och mäktigare.

Nu ska jag bege mig iväg för fördrink hos J och stundande nyårsfest i Kista Science Tower 28:a våningar upp! Så det återstår för mig att önska alla

- En fantastisk avslutning på det gamla året och ett riktigt Gott Nytt År!


Galapremiär på annandag jul

Om jag verkade starstrucked för nån vecka sen så är det inget mot vad jag blev på annandagen. Då var vi nämligen på galapremiär av Panik på klinik på Intiman. För arrangemanget stod festfixaren Johan Petré  och jag blev medbjuden av söta Mira. Jag har nog aldrig tidigare sett så många kändisar på en och samma gång. God, was I starstrucked.



Galapremiären var superkul! Bra skådespelare, gott sällskap, godispåsar till alla, snacks och massa bubbel. Föreställningen var en galen nutidsfars om dagens utseendefixering. Jag tycker hela föreställningen var störtskön, den bjöd på många skratt och ett tillskruvat slut. Efter minglet och teatern på Intiman blev det efterfest på Golden Hits. Där bjöds det på mera bubbel och god buffémat!


Panik på klinik. Handlingen: Birgitta och Carl-Johan Cederstam driver en finare Östermalmsprivatklinik. Kliniken får en stor påse EU-bidrag för att göra plastikoperationer på skadade människor från hela världen. På onsdagar är klinken stängd. Då utför Carl-Johan och hans medhjälpare Kevin mer eller mindre lagliga operationer. Just denna onsdag kommer en journalist dit för att skriva om klinikens verksamhet. Läs DN:s recension här.

Vi stannade kvar och roade oss vidare inne på Golden Hits under kvällen. Många av kändisarna var också kvar. Både skådespelarna från scen och de andra. På scenen stod Reuben Sallmander, Petra Nielsen, Johan Wahlström (känd från bl a Parlamentet), Tobias Persson (känd från bl a Babben & co), Tilde Fröling, Sofia Bach och Tintin Anderzon. Bland minglarna såg vi Agneta Sjödin, Tobias Karlsson (dessa två är aktuella som danspar i nya Let's dance 2010), Marcus Birro med hustru Jonna (också Marcus är aktuell i nya Let's dance), Anders S Nilsson, Unni Drougge, Annika Jankell, Staffan Dopping, Tomas Hanzon, Adde Malmberg (som stod för regin), Kim Anderzon (Tintins mamma), Ewa Fröling (Tildes mamma), Richard Herrey, Thomas Järvheden, Kicken, Patrik Ekwall med flera, med flera. 

Det var många äldre där som jag inte kan namnet på och en del yngre, B-kändisar om man så vill, som jag inte heller vet namnet på. Däribland fanns i alla fall Anna Lundh som deltog i Robinson tidigare i år, Alice Svensson från Idol 2008 och gänget i dokusåpan Paradise hotel som sänds nu. Jag har ju inte sett ett enda avsnitt av Paradise hotel, så de hade kunnat vara vemsomhelst. Oh well.. det här kan jag leva på ett tag. Det är som man säger, ett oförglömligt minne.

Se bilder från Petrés blogg här och här.

Lussebullsbak

Julbak blev lussebak dan före dan. Först jästes degen, sen rullades lussekatter som dekorerades med russin, jästes på plåten och slutligen gräddades i ugnen. Nästan 40 bullar blev det, och mumsigt värre. Hoppas de räcker ett tag, tss.



Bildserie från lussebullsbak

Uppdaterat: För att ha varit så kort tid "hemmavid" är jag nöjd med att ha träffat så många kompisar. Alltid lika trevligt. Efter julhelg med familjen åkte jag tillbaka till Stockholm redan på annandagen. Där väntade nämligen galapremiär...


White christmas


Winter wonderland. Bild som skulle kunna vara hämtad ur reklam för Svenska kyrkan.

Nästan alla kan stämma in i White Christmas, julsången som Bing Crosby spelade in i början på 40-talet, och de senaste veckorna har det kommit otroligt mycket snö. Vi fick en vit jul som många önskar sig. Dagen efter skolavslutningen möttes jag av den här synen utanför mitt fönster. Allt är vitt utom flaggan som sakta vajar i den köldslagna stilla vinden.

Hoppas ni har en bra annandag jul!

God Jul, Merry Christmas, Feliz Navidad, Fröhliche Weihnachten


Ett favoritklipp på YouTube, som jag såg första gången för fyra år sen. Smått hysterisk men ack så skönt medryckande.

Hoppas ni har haft en härlig jul med massa julmat och julmys.


Avslutning

Skolavslutningen i fredags den 18:e var allt man kunde önska sig och lite till. Det var vackra tal, roliga berättelser, frågesport, minnesfilm, skratt och gråt. När jag vaknade i lördags kändes det både overkligt och tomt. Självklart är jag glad åt mitt examensbevis som man kämpat hårt för under ett års tid. Men det är också sorgligt eftersom nu är det över, this is it. Det är människor och historier som man lärt känna. Och vem vet när vi ses igen... Det var som någon skrev till mig på Facebook, "det är bara att bita ihop och gå vidare". Han har en poäng i det. Bild från festen nedan. Ridån har fallit. Tears.



Idag är det dan före dopparedan och jag har hämtat mig. Eller... jag har haft annat att tänka på åtminstone. Jag har åkt norrut för julmys, bak och avkoppling. Bildserie coming up, från lussebullsbak tidigare idag.


Nästsista kvällen vid skolan

På väg till skolan idag såg jag Annika Jankell på t-banan. En helt vanlig människa, men ändå ett välkänt och bekant ansikte. Sen såg jag Martin Dahlin på Systembolaget när jag handlade mousserande till imorgon. Han handlade champagne och vin till en kostnad av tvåtusen nånting. Efter dessa revolutionerande nyheter vill jag berätta om bilden nedan. Jag står ett stenkast från min skola på Söder Mälarstrand och ser ut över Riddarfjärden och Stockholms vackra siluett på andra sidan vattnet. Det är kvällen före skolavslutning och jag känner mig nostalgisk över året som gått.


Verkligheten går inte att återge i den här bilden. Måste upplevas. Typ en av världens finaste utsikter.

Nu lackar det mot jul

10 dagar kvar tills julafton. Tiden går så fort. Vi är nu inne i sista skolveckan. På fredag har vi avslutningsmiddag med klassen. Det ska bli så kul. Men innan dess så har vi ett par redovisningar och uppgifter som ska genomföras. Tisdag, onsdag, torsdag, sen skolavslutning på fredag och så... ledigt! Ah vad jag ser fram emot lite jullov. Jag återkommer med bokslut för 2009. Det är ju onekligen en del som har hänt under det här året. Tills vi hörs igen, ha en trevlig vecka!


Julen närmar sig


Äntligen!



Så här i nobeltider passar det bra med ett "äntligen". Och det är nämligen precis så jag känner. Nu är det påskrivet och klart. Jag är så häääääääär glad.

Bli din egen karriärentreprenör

Jag var på frukostevent i morse, Shortcut stod som arrangör. Temat var personligt varumärke. I korthet gick föredraget ut på att man ska tänka ut vad man vill förknippas med, vilka man vill förmedla det till och kommunicera ut det konstant i allt man gör. Kompetenserbjudandet ska gå att förstå. Man ska tänka på vilka man talar till och berätta om sin speciella kompetens i relation till dem.

Lyckas man med detta kommer folk ihåg en, man skapar passivt nätverkande. Med det menas att andra nätverkar åt dig, magin händer när du lämnar rummet. Även i sammanhang där du inte är närvarande kommer du ifråga när en viss kompetens efterfrågas.

Använd sociala nätverken (LinkedIn, Twitter) för att kommunicera ut ditt budskap, och cv-databaser (Monster) för att nås av framtida rekryterare.

www.privataaffarer.se/.../natverk-ger-dig-jobb/
Använd ditt personliga varumärke vid nätverkande Bild: www.privataaffarer.se/.../natverk-ger-dig-jobb/


OPQ som verktyg vid rekrytering

I förrgår genomförde jag en OPQ32i. Det är ett yrkesrelaterat personlighetsformulär som hjälper dig att beskriva dina personliga egenskaper och ditt yrkesmässiga beteende. (OPQ = Occupational Personality Questionnaire.) Vid besvarandet uppmanas man att tänka utifrån situationer i arbetslivet. Ett block kunde till exempel se ut som de fyra påståendena nedan. Då skulle jag välja det som minst motsvarar mig, respektive det som mest liknar mig.

Jag tar kommandot i en grupp
Jag oroar mig alltid inför viktiga händelser
Jag gillar förhandlingssituationer
Jag reflekterar över hur människor reagerar

Formuläret används som ett verktyg i rekryteringssammanhang, som en bit i pusslet att komma fram till om en person passar för en viss tjänst. Djupintervjuer, referenser, betyg och personlighetsformulär – allt detta sammantaget minskar osäkerhetsfaktorerna i en rekrytering. Det är inget test, det finns inga rätta eller felaktiga svar och det är ingen absolut vetenskap. Svar som sticker ut i OPQ:n och som också sticker ut i djupintervjun kan däremot rekryteraren stämma av med referenser. Det hjälper till att skapa en helhetsbild av kandidaten.

Feedback på en personlighetsprofil kan ge värdefull självinsikt. Jag fick feedback i går och resultaten stämde oväntat väl med hur jag uppfattar att jag typiskt sett beter mig, tänker och känner mig. De mätvärden som hamnar i mitten, på en skala mellan 1 och 10, visar var de allra flesta brukar hamna. När man går igenom resultaten relaterar man dessa till arbetssituationer samt styrkor och svagheter. Om man upplever att man skulle vilja vara på ett visst sätt som inte uppvisas i resultaten, kan man se det som utvecklingsbehov. Eller så kan man förlikas med tanken att man fungerar på ett visst sätt. Alla är ju olika. Samtidigt är det ett bra verktyg för kandidaten att utvecklas på såväl ett professionellt som privat plan.


Coaching

Just nu får jag coaching på praktikplatsen. En kollega går en kurs och övar på mig, så att säga. Coaching syftar till ett arbeta mot ett givet mål, utifrån ett nuläge. Man kanske känner att man står och stampar, vill skaffa ett nytt jobb, klättra i karriären, byta karriär eller helt enkelt skapa starkare relationer privat.


Med hjälp av coaching kan man nå sina mål och bli mer framgångsrik.
Bild:
sharingsuccess.tv/success-coaching/

För att hålla isär olika roller kan man använda exemplet med att lära sig cykla. Konsulten förklarar hur man cyklar. Mentorn cyklar själv och fungerar som kunskapsöverförare. Terapeuten undersöker orsaker till rädsla för att cykla och tittar delvis bakåt. Coachen å sin sida uppmuntrar individen att själv cykla. Coachen är lösningsorienterad och hjälper den andre att nå målet på egen hand. Förutom att det är otroligt nyttigt att själv bli coachad som ett sätt att nå sina mål, så kan alla bli mer coachande i sitt förhållningssätt gentemot andra.

Nina Jansdotter tipsar i Metro Jobb 1 december om hur man kan lära sig att coacha:
1. Lär dig konsten att lyssna. Lyssna färdigt istället för att börja värdera den andres problem. Var mer närvarande i samtal.
2. Undvik att ge lösningar. Coaching handlar om att den andre själv ska finna sina egna lösningar och inte om att coachen ska ”fixa” eller komma med alla svaren.
3. Ställ öppna frågor. Be den andre förtydliga sitt område med hjälp av öppna frågor som, hur, vem, vad? Undvik att fråga varför, då den frågan ofta gör att den andre kommer i försvarsställning.
4. Fokusera på nuet och framtiden. Titta hellre på det som är här och nu samt framåt än att fastna i det som varit.


Dansens historia och tapas


Från dagens besök på dansmuseet, vid Gustaf Adolfs torg

Igår träffade jag några kompisar och åt på Mamas & Tapas, ett riktigt trevligt tapasställe med spansk miljö och god mat. Vi hade lite att ta igen, kvällen avslutades senare med filmen Milk med Sean Penn i huvudrollen. Idag blev det ett träningspass, men före det ett besök på dansmuseet. Det var kul att gå dit, speciellt eftersom jag har dansat jazzdans den här hösten. Dans från olika världsdelar visas upp i museets mångkulturella samlingar, Asien och Afrika finns representerade vid sidan av den västerländska scenkonsten som gestaltas av de ryska och svenska baletterna i Paris på 1910- och 1920-talen.

För att ytterligare knyta an till konsten kan jag tipsa om en särskild julkalender (kanske speciellt riktad till personalvetare). Den är kul och lite sådär skönt (konst)ig.

Lediga jobb genom Wordpress

Jag hittade en jobbsajt som egentligen är en jobblogg - vars yttersta mål är att hjälpa besökaren att komma i kontakt med lediga jobb. Du hittar sajten här.


Så här glad blir jag när jag hittar en sådan sajt. Självklart är det inte jag, bilden är hämtad från ett inlägg på samma sajt/blogg. Bloggen hamnade för övrigt i min länklista.


CV och personligt brev

www.stenbergcoach.se/cv.html


Det finns mycket man bör tänka på när man söker jobb. Bland annat ska man ha ett lockande brev och ett schyst cv. Hur får man då arbetsgivaren intresserad?

Jobbansökan består av två delar, ditt cv och ett personligt brev som ska marknadsföra dig på bästa sätt. I cv:t räknar du upp alla arbeten, sommarjobb, praktikplatser och ideella uppdrag du haft som kan vara av intresse. Det personliga brevet skräddarsyr du till varje företag.

Några tips och råd gällande det personliga brevet

1. Försök att skriva om vad du kan göra för företaget, inte vad företaget kan göra för dig.

2. Om du har svårt att komma igång kan du börja med att skriva ner alla anledningar till att du vill ha jobbet. Läs sedan igenom det du skrivit och välj ut det bästa.

3. Undvik stavfel. Be en bekant korrekturläsa texten innan du skickar iväg den så att inget slinker igenom.

4. Syftet är bli kallad till intervju. Det ska locka arbetsgivaren att vilja ta reda på mer.

Sajter med instruktioner på hur man fixar ett cv och skriver ett personligt brev

CV-handboken är en informativ sida med råd och tips kring detta. Sajten är ett samarbete mellan Shortcut, Career-TV och Campus.

Utbildningsradion har gjort en sk studievägledning. Riktar sig främst till ungdomar.

Listan kommer att fyllas på med fler sajter...

(Bilden ovan är hämtad från www.stenbergcoach.se/cv.html)


RSS 2.0