Coming up: Personalvetardagen

Personalvetardagen är en arbetsmarknadsdag som anordnas vid Stockholms universitet varje höst, där näringsliv och studenter kan mötas och skapa kontakter. Personalvetarföreningen HR-Akademikerna står som arrangör. Årets upplaga äger rum den 3 december, dvs på onsdag nästa vecka. Förutom mässan med utställare blir det föreläsningar om Employer Branding, Talent Management, arbetsrätt med gurun Tommy Iseskog samt förändringsarbete inom Lindexkoncernen. Det kommer bli en intressant dag!

Motsvarigheten vid Uppsala universitet benämns Personalvetarnas Dag (PVD) och arrangeras av personalvetarföreningen Dynamicus. Dagen genomförs enligt tradition varje vårtermin (år 2009 den 1 april). När jag pluggade PA-programmet första året var jag medarbetare på PVD - år 2005.


Det blir en heldag med föreläsningar, seminarier och nätverkande i Aula Magna, Stockholms universitet. Bild: www.konferensservice.su.se/

För mer info: http://www.hrakademikerna.se/, under fliken Personalvetardagen.


Röda linjen

När jag tar tunnelbanan hem till Danderyd kliver jag på röda linjen mot Mörby centrum. Sedan kan jag antingen gå hem, vilket tar ungefär tjugo minuter, eller också ta en buss som tar fem minuter. Jag trivs bra där jag bor och det är inte för off från allt annat i Stockholm. Med t-banan tar det till exempel bara tolv minuter till Östermalmstorg.


Leaving Uptown

Nu har jag sagt upp mitt studentrum i Uppsala. Avflyttningsdatum blir 31 december 2008.
Nu behövs inte studentboendet längre och det känns som jag lämnar Uppsala "på riktigt" den här gången. En epok är över.


Praktiska saker att hålla koll på vid utflyttning

Ja, se det snöar...

Förra helgen gjorde vintern sitt intåg här i Stockholm. Såklart så skulle det iväg och gymmas ändå. På bilden skymtar gymmet fram mellan snöflingorna.


SATS i snöyran 23 november

Veckans "inskickningsdag"

När det gäller jobbsökande är en lämplig dag att skicka in sina ansökningar onsdagar. Enligt en studie gjord i USA hanteras vanlig post allra bäst om den inkommer i mitten på veckan. Studien kan även appliceras på e-post anser jag. På måndagar är folk för stressade för att riktigt bry sig om mejlinkorgen, de vill bara komma igång med veckan. Och närmar sig helgen tänker de att posten kan ligga orörd tills på måndag... Tisdag till torsdag är bra, och onsdag är alltså enligt studien den ultimata inskickningsdagen.

Om det står mellan att skicka och att inte skicka alls, så tycker jag absolut att man skall skicka in på en måndag eller fredag i alla fall. Happy Friday!


Twilightmingel

Det råder Twilightfeber i USA - och på min blogg. Här är en mingelbild från måndagens förhandsvisning och mingel med Modette. In theatres idag 21 november. Se, se, se.


Delinda och jag. Ok, jag ska stå med ett ben framför det andra nästa gång, som Paris Hilton... så jag inte ser så breed ut. Källa: http://www.modette.se/Mode-och-skonhet/Marken/Bildfrossa/Forhandsvisning-av-vampyrfilmen-Twilight/

Nu har jag tackat ja till tvåan i Solna. Men det är minst nio före mig i kön så jag blir nog kvar i Danderyd ett tag till.

Lägenhetsvisning

Jag har inte kunnat släppa Twilight sen jag såg den i måndags. Speciellt eftersom jag har lyssnat på soundtracket ett par kvällar nu. Det är en film som innehåller allt och lite till; action, skräck, komedi, romantik... På bilden nedan syns Edward lite bättre. Mmm, sweet. Och jag gillar Kristen Stewart som spelar Bella. Hon är briljant! Sverigepremiär imorgon 21 november. Jag hade velat bli rekommenderad att se den.


Twilight movie poster. Källa: http://www.stepheniemeyer.com/twilight_movie.html

Nu ska jag iväg på lägenhetsvisning i Solna. Tjao!


Twilight

Igår var jag på världspremiären av Twilight. Det är roligt att kunna varva seriösare events med händelser av mer underhållande karaktär. Det laddar batterierna inför kommande prövningar. Dresscoden var svart. Filmen? - Magisk, helt fantastisk. Underbar handling, lovestory, snygga vampyrer... ska villigt erkänna att jag blev lite kär i Edward. My god. Hoppas på att få se mer av honom och hans snygga nuna framöver.  Länge sen jag såg en så bra film, jag levde mig in i den och skulle kunna se den hundra gånger om, haha!


Filmens kärlekspar  Bild: cd-omslaget

Alla fick varsin goodiebag med lite smått och gott, däribland filmens soundtrack och boken som Twilight är baserad på; Om jag kunde drömma. Sjukt bra film som jag kan rekommendera. Premiären är nu på fredag. Go see!


Goodiebagens innehåll

Praktisk utbildningsdag i HR

I fredags var jag på en praktisk utbildningsdag i HR som arrangerades av Sveriges HR-förening i samarbete med P-riks och HR-akademikerna. Vi fick en introduktion till rekryteringsutbildning; Från kravanalys till intervjuteknik. Personalchefen för 3:s försäljningsavdelning, Mikael Bäckström, var också där. Han pratade om vad HR-jobb innebär i allmänhet och vad han gör på sitt arbete, där han är med och utvecklar affärer och strategier, i synnerhet. Syftet med dagen var att ge oss en mer praktiskt inriktad del än vad som annars ges i utbildningen. Samtidigt passade jag på att bli medlem i Sveriges HR-förening för att kunna ta del av fler aktiviteter som kommer att arrangeras. På köpet fick jag en biobiljett. : )


Biobiljetten jag fick när jag blev medlem i Sveriges HR-förening Bild: egen

Fotnot: Sveriges HR-förening är en ideell yrkesförening inom personalområdet.
P-riks, Personalvetarstuderandes Riksförbund, är en intresseorganisation för de studerandeföreningar som har anknytning till P-utbildningarna vid Sveriges universitet och högskolor; för närvarande tretton medlemsföreningar
HR-akadmikerna är personalvetarnas studentförening vid Stockholms universitet


KompetensMässan

Förra veckan besökte jag KompetensMässan i World Trade Center, vid centralstationen. Chefer, personalansvariga, projektledare, företagsledare och personer som söker ett tillfälle till kompetensutveckling samlas där varje år för att utbyta erfarenheter och ta del av det senaste inom sina områden. Det var ett 70-tal utställare där, och det anordnades seminarier och "workshops" (företagspresentationer) under dagen. Seminarierna kostade pengar (1 550 kronor/seminarie - Ooh my) men i workshopsen var deltagandet helt kostnadsfritt.


Mässområdet i World Trade Center  Bild: www.kompetensgruppen.se

Jag lyssnade bland annat på en intressant workshop om strategisk kompetensförmedling. Enligt företaget Comaea skall man först engagera organisationen. Det görs genom att förbereda, informera (genom nyhetsbrev, intranät, avdelningsmöte etc), kommunicera och återkoppla. Ett effektivt grepp i detta kan vara att hitta eldsjälar i företaget, till exempel cheferna eller entusiaster bland de anställda. I steg två skall nyckelkompetenserna identifieras. Vilken är företagets nyckelkompetens? För att ta reda på detta görs en kompetensanalys. Ett tips är att det redan finns mycket kompetenser beskrivna i målvisionerna. Då organisationen gjort detta har de - som bonus - fått en levande kravspecifikation som kan användas vid rekrytering. Tål att tänkas på att ett företags övergripande verksamhet, visioner och mål hänger tätt ihop med vilka de söker, eller - den sökandes (dina) värderingar skall helst sammanfalla med företagets värderingar.

När detta är gjort innebär tredje steget att genomföra en kompetenskartläggning. Steget därefter handlar om att identifiera luckor; en sk gapanalys skall genomföras. Då försöker man, genom enkätundersökningar, ta reda på hur medarbetares kunskaper, färdigheter och personliga egenskaper relaterar till organisationens affärsplan och mål. För att kunna göra denna analys så korrekt som möjligt krävs att en tydlig kompetensanalys har gjorts från början. I sista skedet hålls utvecklingssamtal och målkort upprättas. Ser företaget att det finns en övervikt av IT-kunskaper i personalstyrkan men istället lite juridisk expertis, skall företaget inte söka IT-folk utan se över sitt behov av jurister inför kommande tillsättningar.

En annan workshop handlade om teamutvecklingssamtal. Denna workshop leddes av företaget SPM McMann Berg. Det kan av olika anledningar tyckas läskigt att hålla och delta i utvecklingssamtal i grupp. Men faktum är att resultaten av sådana, enligt föreläsaren, ofta överträffar förväntningarna vilket kan härledas till att anställda vill vara del av en gemenskap och ha ett arbete de ser som meningsfullt. När de får bidra till nåt i grupp och känna sig lyssnade på, blir de öppnare, gladare och mer motiverade.

ZeroLime - rekryteringsevent


Vad har jag då gjort den här månaden? Jo, till exempel var jag den 6 november på ett rekryteringsevent anordnat av ZeroLime, på Sturecompagniet.

Jag och Dragana
Mingelbild från eventet, jag och Dragana Bild: zerolime.se

Där bjöds vi på varsitt glas vin samtidigt som vi fick lyssna på vad som gör bemanningsföretaget ZeroLime speciellt och vilka fördelar deras bemanningstjänst har för såväl deras personal som kunder. Det är ett helt webbaserat bemanningsföretag, där kan du registrera dina användaruppgifter och meriter precis som på vilken annan sajt som helst, med skillnaden att du här kan ladda upp en egen webbintervju och videopresentation genomförd med hjälp av webbkamera. Arbetsgivare kan sedan själva söka lämpliga kandidater och snabbt få ett första intryck, och därigenom själva matcha kandidater mot uppdrag via Internet.

Webbsystemet minskar behovet av manuell hantering och lokaler. Med dessa lägre omkostnader förstår jag det som, kan ZeroLime jämfört med sina konkurrenter erbjuda en högre lön till sin personal och lägre pris till sina kunder.

Om du registrerar dig och ska spela in en webbintervju är mitt råd att välja kläder som du skulle haft på en riktig anställningsintervju, med en neutral bakgrund. Enfärgade plagg är att föredra eftersom upplösningen inte är den bästa i webbkameror. Fattas bara för mig att spela in en webbintervju. Något jag väntat med på grund av en envis förkylning, men så snart jag är frisk och min röst låter normal så ska det ske! Lycka till, till mig och er!

Blommor & presenter

Jag har inte bloggat på ett tag, betyder det att jag varit sysslolös? Oh no no no. Men det återkommer jag till. Min halloweenfest / inflyttningsfest blev lyckad. 16 gäster kom förbi och det serverades välkomstdrink med rödvin, juice och nedfryst hand (! - blodapelsinjuice fryst i plasthandske) samt plockmat som jag tror var uppskattat. Efteråt blev det utgång på Grand Garbo i Sundbyberg. Jag fick fina presenter och en stor blombukett till min lilla lägenhet.

Fick på min Halloweenfest / Inflyttningsfest
Fina inflyttningspresenter från mina söta vänner


RSS 2.0