Arbetsrätt från kvällen på Hamilton

Jag skulle skriva om ämnena som togs upp vid HR-after worken häromveckan och börjar med två av dessa, nämligen vad som gäller vid anställning av en trainee samt vad som gäller vid provanställning.

Traineeanställningen kan vara utformad som en tidsbegränsad anställning. En tidsbegränsad anställning är samma som en allmän visstidsanställning (det sistnämnda är det juridiska begreppet) och gäller max 2 år, man skriver i avtalet: "dock längst t o m 2013-02-28" om det var i dag vi tecknade avtalet. Sen blir det annars en tillsvidareanställning (konvertering). Se också till att ha en avtalad uppsägningstid om till exempel en månad. För om vi vill säga upp personen i förväg har denne annars en garanterad lön under perioden (från start- till slutdatum) och det säger sig självt att det är inte bra. Lägg därtill texten: "anställningen upphör 2013-02-28 utan uppsägning" för då kommer anställningen automatiskt upphöra utan uppsägning.

Man får inte behandla en visstidsanställd (t ex trainee) på ett sämre sätt än en anställd, en lag finns om det. Man får inte heller diskriminera eller ge sämre villkor till en deltidsanställd - men i proportion till arbetstiden (50 procents arbetstid ger eventuellt 50 procent av bonusen). Och har personen varit anställd i 12 månader så har denne företrädesrätt till återanställning om en ny person ska anställas, under förutsättning att personen har de kvalifikationer som krävs.

En provanställning gäller max 6 månader (om inget annat anges i kollektivavtalet). Provanställningen kan upphöra i förtid eller vid prövotidens slut, för detta gäller underrättelser. Enligt LAS (=lagen om anställningsskydd) gäller 2 veckors varsel men kollektivavtalet kan innehålla andra krav på underrättelse. Det enklaste när man utformar avtalet är att hänvisa till LAS. Om man som arbetsgivare missar att informera åker man på allmänt skadestånd (anställningen består inte) eftersom man inte följt lagens formaliaregler. LAS säger att vi ska meddela 2 veckor före provanställningens utgång eller när vi i förtid vill att personen ska sluta. Men det kan som sagt finnas särskilda uppsägningstider i kollektivavtalet.


Veckosummering

God kväll. Den här helgen var det första gången på länge som kvicksilvret (?) i termometern letade sig över nollstrecket, det ihop med att butiker reade ut sina vinterplagg och det var i alla fall liite, lite ljusare om dagarna vittnar om att vintern snart får ge vika. Jag ser fram emot butikernas vårnyheter, senare dagar och ännu högre temperaturer. Men först - lite mer vinter efter vad jag har läst.

Inga skidbilder i dag. Efter att ha skidat två lördagar i rad, blev det i stället gymmetträning och garderobsrensning den här helgen. Så har jag upptäckt flera nya låtar på kort tid. Det skulle ta för mycket plats att presentera alla men längre ner är en av favoriterna i alla fall. Jag skrev förresten senast att det smiddes planer och nu är det bokat och klart - vi blir ett gäng på nio tjejer som reser till Kroatien i sommar för att segla - tjohoo, jippie! Förra sommaren var vi ju tre som reste runt i södra Kroatien, och det var då vi bestämde att nästa gång skulle vi SEGLA. Innan dess väntar under våren några långweekends. In deed, här ska resas.

[Ok, det är nåt knas med html-läsaren för videos just nu. Men låten är: Not In Love - Crystal Castles feat Robert Smith. Och en som bonus: The Only One - Me And My Army.]

God kväll! Måndagsskifte innebär ingen rast, ingen ro för mig med massor av beställningar och rapporteringar att göra på jobbet. NU blir det sängen nästa så jag orkar upp i tid. So long! Och lycka till alla som åker Öppet spår i Vasan i morgon, min morbror och kusins man medräknade.


I planerings- och träningstagen


Dagens hälsotallrik i Liljeholmsgallerian efter veckans sista träningspass

Så var ännu en vecka till ända. Det märks att ledigheter hör till det passerade, saker går för högvarv och det är bara barnen som får lov och ledigt. Spännade saker händer på jobbet, träningen hänger i sen vecka 2 det här året och det planeras för lite resande senare i vår. Hey, snart är våren här! Och till dess kan vi njuta av otroligt vackert vinterväder. Ha en bra start på veckan!

Lördagsskidåkning


Skidåkning hemma i Danderyd.

I dag ser vädret ut att vara minst lika vackert som igår. Bilderna är från gårdagens runda runt Danderyds golfbana. Efter fredagens ymniga snöfall var spåren alldeles nyåkta, och det låg tjockt med nysnö omkring. Jag gillar att kunna bokstavligen åka iväg i skidspåren runt husknuten. Hoppas ni får njuta av finvädret denna söndag!

Van Deurs Fashion show


Delinda och jag. Fotograf: Armand Dommer, Scenbloggen.

I går blev det ett pitch stop på Stockholm Fashion Week 2011, nämligen van Deurs visning Autumn/Winter 2011 Homme et Femme. Musik spelades av Automat, stylingen gjordes av Magnus Flobecker Lund, sminkningen lades av Sofia Lewandrowski och för håret svarade Tony Lundström. På minglet efteråt bjöds vi på dricka och goodiebag. Bilderna är lånade från Scenbloggen.
Massor av Magic

Bilder Beautiful Business Award
Till och med ett bronzing powder låg med i goodiebagen

Min kamerasladd har ju varit på vift men nu kom den tillrätta och här är goodiebagen som vi fick vid Beautiful Business Award. Den var fylld med smått och gott, som tidskrifter, skokräm, godis och ett bronzing powder. Nu finns bilder från Beautiful Business Award här.

HR-after work på Hamilton

I kväll har jag varit på en spännnade HR-after work på Hamilton advokatbyrå. Jag tillsammans med andra fd HR-studenter från Iterum blev inbjudna av Fredrika Skoog som kom i kontakt med oss genom just Iterum där hon varit gästföreläsare vid flera tillfällen. Fredrika är advokat specialiserad på arbetsrätt och corporate och har sedan lång tid arbetat som stöd till HR, ledningsgrupper och styrelser i många olika företag. Hennes önskan var att utöka kontakten med oss för erfarenhetsutbyte av personaljuridik och målet är att träffas ett par gånger om året för att diskutera de juridiska personalfrågor som vi stöter på i praktiken på våra företag.

Det gick till så att vi fick skicka in HR-relaterade frågor i förväg, Fredrika valde ut några och presenterade förslag till lösningar på dessa, samtidigt välkomnades diskussion och funderingar från oss. Frågestund och diskussion pågick under cirka 1,5 timma och avslutades sedan med lite mat och mingel.

Kvällens agenda bestod av ämnena: Vad ska man tänka på när man anställer en trainee? Vad gäller vid provanställning? Kan anställningen villkoras av t ex godkänd hälsoundersökning, godkänt utdrag från belastningsregistret? Behövs avtal för frilansare/egenföretagare? Vad bör man tänka på vid utformning av en IT-policy? Jag kommer presentera frågeställningarna i inlägg på bloggen framöver. Håll utkik!Tjejmys och klädbyte


Jag och T är i full färd med nagelfix. Massor av nagellack från OPI.

Lördagskvällen bestod av god mat, snacks, glass och kläder sedan barndomsvännen Delinda bjudit in till tjejmys. Förutom att vi bytte kläder, testade OPI:s nya vårkollektion och la ansiktsmask fick vi en varsin goodiebag och snackade en massa tjejsnack. I bakgrunden gick första deltävlingen av melodifestivalen och därefter såg vi ett par avsnitt av Sex and the City-säsongerna. Delindas syster T som pluggar till frisör, lockade dessutom håret på oss övriga. En riktig tjejkväll med andra ord, som dessutom börjar bli något av en tradition (vi sågs även i våras och för drygt ett år sen). Nu vankas uppladdning inför en ny vecka. Hoppas ni har en skön söndag!


Rosé och massa godsaker. Min kamerasladd är fortfarande på vift så jag lånar bilder av Delinda.


Webinarium: Effektivare rekrytering genom sociala medier

I dag deltog jag vid ett Webinarium om hur man kan använda sociala medier för effektivare rekrytering, Webinar: Using social media for effective recruitment. Det jag lyckades snappa upp medan jag varvade med månadsstatistiken var att det finns främst tre skäl till varför arbetsgivare ska använda sociala medier vid rekrytering. 1) Interagera med kandidater (skapa grupper på Facebook etc.), 2) För att nå rätt målgrupp (och få mer relevanta ansökningar) 3) Locka kandidater till företagets eller organisationens jobbsajt. Genom att annonsera till exempel på Facebook kan man nå ut till betydligt fler till nästan ingen kostnad alls. Om man kan kommunicera med rätt målgrupp så att de får upp ögonen och söker de lediga jobben ökar träffsäkerheten i de ansökningar man får in och HR behöver inte ödsla sin tid på att gå igenom 900 ansökningar. Istället kanske man får in 20 där nio är helt och hållet relevanta. Ökar man samtidigt nättrafiken till hemsidan och jobbsajten så kommer ännu fler ur målgruppen lockas till att söka de tjänster som utannonseras vilket då leder till en positiv spiral - en effektivare rekrytering.

Webinars for dummies
Webiner är ett event/seminarium som genomförs online på webben. Du får en länk som du öppnar i en webbläsare för att kunna se och följa presentationen online. Sedan har du möjlighet att antingen ringa ett telefonnummer och knappa in en deltagarkod för att kunna lyssna på presentationen eller lyssna på presentationen via ditt headset till datorn.


RSS 2.0