Frukostseminarium: Klimatsmart mat


Klimatmat. Bild: helsingborg.se

Jag var på frukostseminarium igår morse och även om det här inte är en matblogg, bara måste jag dela med mig av några punkter som vi fick med oss. Föreläsare var Maja Söderberg som är klimatstrateg och temat var ”Klimatsmart mat”. Eftersom maten står för en stor del av växthusgasutsläppen (faktiskt cirka 30 procent) är det ett viktigt område att göra förändringar på. Genom att följa några enkla grundtankar så får man klimatsmart mat, vilket också enligt Maja Söderberg ger mer omväxlande och nyttigare måltider.

Klimatsmart mat bygger på:

Utgå från säsongens råvaror (just nu är det rotsakssäsong)
Handla närproducerat eller rättvisemärkt
Välj ekologiskt
Minska på köttet och gör klimatsmarta köttval
Välj fisk från hållbara bestånd (abborre, Alaska pollock, gädda, gös, krabba, makrill osv)
Släng mindre mat

Sedan 60-talet har vi ökat köttätandet med 70 procent, vi äter 86 kg kött per person om året. Eftersom kossor idisslar ger de ifrån sig metangaser vilket gör att det är mer klimatsmart att välja kyckling eller fisk. Dessutom har forskning visat att rött kött ger en förhöjd cancerrisk. Hushållen slänger 30 procent av all mat. I takt med att maten har blivit billigare slängs allt mera. Om man försöker göra mat av rester kan man minska svinnet. Dessutom är mycket av den klimatsmarta maten, till exempel bönor och rotsaker, billigare än kött och växthusodlade grönsaker.

Allas våra handlingar är viktiga när det gäller klimatet och får vi dessutom konkreta verktyg kan vi också själva göra skillnad. Läs mer här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0