Frukostseminarium - HR-systemet ReachMee

Tillsammans med några i klassen var jag tidigt i morse på ett frukostseminarium, det var kostnadsfritt och anordnades av GlobeSoft. GlobeSoft startades i Stockholm och har under tio år levererat HR-verktyg till företag och organisationer både i och utanför Sverige. Gästföreläsare var Malin Lindelöw, doktor i psykologi och författare till boken Kompetensbaserad rekrytering som vi använde tidigare i utbildningen, och Anders Knutsson, konsult från Assessio, ett företag som sysslar med test och vidareutveckling av personal.

GlobeSofts har sedan en tid tillbaka inlett ett samarbete med Malin Lindelöw. GlobeSofts lösning för rekryteringsstöd, ReachMee, bygger nu på hennes teorier om kompetensbaserad rekrytering. En teknik som baseras på att man gör mycket förberedelser med behovsanalys och kravprofil, och att dessa ligger till grund för hela rekryteringsprocessen. Fokus är på de kompetenser som man identifierat som nödvändiga för att personen ska fungera väl i befattningen. I anställningsintervjun söker man konkreta exempel på beteenden som indikerar dessa önskvärda kompetenser. Detta tillsammans med att alla får samma bemötande (dagsformen ska inte påverka) och samma frågor samt med en effektiv frågeteknik (där man reducerat felkällor) ökar sannolikheten att hitta den kandidat som bäst svarar mot de förväntningar som ställs - rätt man på rätt plats. Mina kursare och jag kände väl igen denna arbetsmetodik sedan vi läste och skrev tenta i avsnittet anställa i kursen.

I GlobeSofts rekryteringssystem finns också inbyggt stöd för screeningtester. Anders Knutsson menade att det finns ett samband mellan personlighet och arbetsprestation och att det går att förutse framgång (vilka som presterar, levererar i arbetslivet oavsett yrke) utifrån fem personlighetstyper; stress, utåtriktade, lyhörda, strukturerade och öppna för nya intryck. Han menade också att människor skiljer sig åt gällande personlighet/kapacitet och att dessa skillnader går att mäta. Vissa av dessa skillnader påverkar prestation och lönsamhet. Screeningtest (varav två heter MINT och Service-F) handlar om att mäta dessa skillnader. Syftet med testerna är att göra skillnader mellan de som söker i förhållande till ett par viktiga variabler. Anders Knutsson berättade vidare om det positiva med screening:

- Processen blir effektivare (fokus och resurser läggs på rätt kandidater)
- Nya kompetenskanaler öppnas, objektiviteten och rättvisan ökar (finner kandidater man annars hade förbisett)
- (Och det viktigaste) Kvaliteten i rekryteringsarbetet ökar, bättre förutsättningar förutse motivation och lönsamhet

Tanken är att man som steg ett sållar bland kandidaterna med screeningtester. Den tekniska plattformen (ReachMe) med metodiken kring kompetensbaserad rekrytering ovanpå skapar enligt GlobeSoft ordning och reda, ger möjlighet att agera mer professionellt och ger förutsättningar för ett gott employer branding. Kontentan av seminariet var att då stora företag lägger mycket resurser på att hitta rätt kandidater genom annonsering, kan ett erbjudande om detta rekryteringsverktyg vara viktigt för att samordna och ta tillvara det arbetet på bästa sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0