Tankefällorna som lägger krokben för karriären

www.anrico.se/utveckling.html
Ta kontroll över din karriär. Bild: www.anrico.se/utveckling.html

Artikel från Dagensps.se: Hänger du kvar på ett jobb där du egentligen inte längre trivs. Kanske för att det är bekvämt eller för att du tänker att det ändå inte finns så många jobb att söka just nu på grund av att det är lågkonjunktur och lite jobbannonser etc.

Det kan också handla om att du har en låg självkänsla eller lågt självförtroende och därför inte varken tycker att du är värd ett bättre jobb eller att du inte tror på din förmåga att marknadsföra dig själv och din kompetens. Då hamnar man ofta i olika tankefällor som hindrar en från att lyfta blicken och börja förverkliga sina karriärdrömmar.


TANKEFÄLLA # 1 

"Jag vet vad jag har men inte vad jag får”

Kanske undviker du att kliva in i något nytt innan du är säker på att du kommer att klara av det. Du vill veta och kunna det mesta (om inte allt!) innan du vågar ta klivet. Du vet vad du har och inte vad du får. Du vill känna dig trygg innan du byter bana.

Förklaring:
Omedvetet bär du på känslan "Jag bär på en rädsla för förändringar därför att jag inte riktigt tror på mig själv”.

Alternativa tankar:
Intala dig ofta att du duger. Visst är du bra på det du gör  men du kan också lära dig en massa andra nya saker om du bara lägger manken till. Ingen måste vara perfekt. Du måste inte heller veta allt i förväg för att kunna ta ett eller två steg framåt. Om du aldrig vågar utmana dig själv att göra förändringar innebär stagnation och det vill du väl inte vara med om. Du är värd mer än så. Du är värd ett kul jobb som du kan växa och utvecklas med.


TANKEFÄLLA # 2

"Andra är bättre än mig och har det därför lättare” 

Du jämför dig alltid med vad andra gör och är och känner dig ofta sänkt av detta. Du inbillar dig kanske även att det är bara du som får kämpa och att andra bara glider fram på en räkmacka.

Förklaring:
Att man överdriver andras storhet och förringar sin egen är en ganska vanlig tankegång hos personer med låg självkänsla.

Alternativa tankar:
Sluta att snegla på och jämför dig vad andra gör och kan men om du nu hamnar där du bländas av andras framgångar så vänd på resonemanget och tänk istället ”kan dom, så kan jag”. Kom samtidigt ihåg att har sina förutsättningar, både styrkor och svagheter. Sätt upp dina egna mål och gå i den takt som känns rätt för dig. Alla kan lyckas utifrån sina egna förutsättningar men det tar ofta lite längre tid än man hade önskar. Ha tålamod. Gör en inventering över dig själv, dina egenskaper, kompetenser och talanger. Går det trögt använd gärna ett professionellt bollplank som hjälper dig komma över dina egna begränsningar.

TANKEFÄLLA # 3
"Vad ska andra tycka?"

Förklaring:
Alla som gör egna val och går sin egen väg märker att andra har åsikter, ibland negativa. Har du låg självkänsla är du troligen rädd för kritik eller ifrågasättanden.

Alternativa tankar:
Så fort du förflyttar dig utanför det som brukar kallas ”normalt” och ”lagom” provocerar ditt agerande andra som kanske också skulle vilja göra som du och exempelvis byta jobb men som inte vågar eller har andra skäl.

I stället för att se dig flyga och bli påminda över sina egna drömmar och sin egen otillräcklighet kan det hända att dom försöker ”plocka ner dig på jorden” genom att varna för konsekvenser eller berättar om andra som försökt men misslyckas bara för att få dig på andra tankar.

Du kan se hela grejen som en chans att se vilka som är dina verkliga vänner. Känns det som om du inte har några sådana på din nuvarande arbetsplats eller i din normala umgängeskrets får du helt sonika leta upp nya. Sök dit till stöttare som också vågat ta steget ifrån den ibland förrädiska tryggheten och som kan peppa dig, hjälpa dig få nya kontakter etc.

TANKEFÄLLA # 4

"Jag ogillar att behöva sälja mig själv”

Förklaring:

De flesta tycker det är mer eller jobbigt att ta kontakt med och presentera sig för nya bekanta på mingel och i andra jobbsammanhang som intervjuer och liknande. Om du har låg självkänsla så tenderar du att förminska dig själv.

Alternativa tankar:
Säg stopp till dig själv när du förringar ditt eget värde exempelvis genom att tänka ”lilla jag”.  Byt ut alla förminskande tankar mot andra, exempelvis:

Jag är bra på det jag gör.
Jag är värd min lön
Jag vet att jag duger
Det är lätt för mig att se mitt eget värde
Det går bra när jag ska marknadsföra mig själv.


Ta små steg. Börja presentera dig själv i sammanhang som känns mindre läskiga, där du känner dig lite mer hemma. Ge dig själv en klapp på axeln för alla dina framsteg, mindre och större. Efterhand tar du större kliv och tar större utmaningar. Tillåt dig själv att misslyckas också och lär dig av detta.

Artikel av Nina Jansdotter, publicerad den 7 oktober 2009 på
www.dagensps.se.


10 snabba karriärtips

Nina Jansdotter är beteendevetare och karriärcoach. Hon är också författare till ett flertal böcker inom personlig utveckling och karriärplanering. På www.dagensps.se publiceras artiklar av henne under flikarna > Pengar > Jobb & karriär. Följande artikel publicerades den 13 augusti 2009.

1. Gör en karriärplan

Sätt mål och deadline för ditt nästa karriärsteg. Vad behöver du göra för att nå dit? Vem behöver du ta hjälp av?

2. Sälj in dig själv

När du vet vad du vill så ska andra få reda på det också. Kommunicera dina mål på anställningsintervjuer, utvecklingssamtal, i nätverkande internt och externt och till så många du kan i ditt dagliga jobb.

3. Var alltid nyfiken

Ställ frågor och bli bra på att lyssna men gör det du själv anser är rätt för just dig.

4. Ha kul på jobbet

Släpp den allvarliga garden och ha roligt. Se till att jobba team som är positiva oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.

5. Våga ifrågasätt

Tänk utanför boxen och släpp gamla föreställningar. Våga tänk tvärtom istället.

6. Jämför dig inte med andra

Hitta dina egna styrkor och undvik att jämföra dig för mycket med andra. Lev här och nu, välj jobb och sammanhang som engagerar dig så kommer resultatet på köpet.

7. Visa upp dina resultat

Våga visa upp det du gör. Välj också jobb och positioner där ditt bidrag är tydligt och mätbart och se till att du når dina mål.

8. Välj rätt chef.

En bra chef är jätteviktigt. Välj en som inte ser dig som ett hot utan en som lyfter fram och stöttar dig.

9. Ta utmaningar

Säg ja till utmaningar och våga göra misstag. Du når sällan superresultat bara genom att vara ”lagom”.

10. Skaffa ett powerteam

Ensam är inte stark. Jobba nära människor som vill något och hjälp varandra fram.


Nina Jansdotter. Bild: dagensps.se


Grattis, bloggen

Nämen, har jag missat årsdagen för starten av denna blogg? Men då tar jag och uppmärksammar detta nu istället. Sent på kvällen den 20 oktober 2008 reggade mig som ny bloggare. Det har gått ett år och en vecka sedan dess, men det känns som igår!.. Tiden går så fort, speciellt när man har roligt och det har varit ett år där jag framför allt har velat förmedla kunskap inom jobbsökande och HR-frågor och eftersom - som det så fint heter - repetition är kunskapens moder, har jag själv utvecklats på köpet. Dessutom slås jag av betydelsen av digital marknadsföring, det håller på att bli hur stort som helst med bloggar och sociala nätverk som Facebook, Twitter med mera. Det är kul att vi alla kan vara en del av den digitaliserade världen, en värld som ständigt förändras i och med teknikutveckling och globalisering.

Nåja, nog med filosoferande. Grattis bloggen! Nu fortsätter jag ett år till. Minst. Inriktningen kommer att vara densamma. Hoppas att ni hänger med!


Skriva, skriva. Blogga, blogga. Bild: expressen.se

Universums Företagsbarometer 2009

När jurister väljer drömarbetsgivare hamnar statliga arbeten i topp, skriver Arbetsgivarverket 29 september i en notis på sin webbplats. Utrikesdepartementet och Åklagarmyndigheten är de två mest populära arbetsplatserna för juridikstudenterna. När ekonomistudenterna fått säga sitt återfinns flera statliga verksamheter på favoritlistan. Högst hamnar Utrikesdepartementet på plats 7, Exportrådet (delvis statligt) på plats 8 och Sida på plats 13. Detta enligt Universums Företagsbarometer 2009.

Konsultföretaget Universum frågar varje år cirka 15 000 studenter på högskolor och universitet om deras framtida ideala arbetsgivare och sammanställer till en företagsbarometer. Resultatet för 2009 visar att 15 av de 30 mest populära arbetsgivarna för juridikstuderande är statliga myndigheter. På utbildningarna till civil- och högskoleingenjörer samt inom data/it-utbildningarna är det däremot få statliga arbetsgivare på topplistorna. Totalt tre myndigheter - Vägverket, Banverket och Regeringskansliet - återfinns på någon av listorna för studerande inom teknik och IT. Klicka på länken nedan för att se rankinglistorna.

Alla rankinglistor på Universums webbplats

Praktik och statsskuld

Apropå min praktikplats...

Namnet kommer från "gäld", som är ett gammalt svenskt ord för "skuld". De hanterar rikets skuld och heter därför Riksgälden. Sveriges statsskuld är i dagsläget ca 1000 miljarder, eller 33 procent av Sveriges totala ekonomi. Det kan jämföras med hela EMU-området där statsskulden utgör drygt 70 procent av den totala ekonomin. Som en del i arbetet med att förvalta statsskulden erbjuder Riksgälden privatpersoner och företag ett sparande i form av premieobligationer (stor reklamkampanj just nu) och Riksgäldsspar. I fredags invigde generaldirektören Bo Lundgren nya kontorslokaler, då bjöds det på muffins.


Receptionen. Bild: Riksgälden


Praktik och jobbmässa

Idag har jag börjat boka in personer på intervju. Meningen är att jag ska få en bättre inblick i vad varje medarbetare jobbar med inom ekonomi och HR. Det känns som en briljant idé från min handledare eftersom sådant är svårt att veta annars, speciellt som ny i verksamheten. Det är också till hjälp inför personalekonomiuppgiften som jag ska göra under min tid här. Idag fick jag gå tidigare eftersom det var Jobb09 på Berns salonger, en jobbmässa arrangerad av Monster. Vet inte om det leder nånvart men det var i alla fall kul att kolla läget. Monster har en ny webbplats, gå in och se hur de kan hjälpa dig i din karriär.



Praktikens första dag

Det var första dagen på min praktikplats idag och snacka om att få en drillning i HR-konsten redan från början. Ett möte om employer branding med en konsult från Talent talk direkt på morgonen. Hur ska de profilera sig som en attraktiv arbetsgivare? Målgrupper och kommunikationskanaler togs upp, bland annat. Sådant som jag har tyckt varit extra kul i utbildningen. Ett annat möte handlade om alternativa karriärvägar. Om man är expert på något kan man bli premierad för det, men vilka premisser ska gälla? Några till möten. Och så fick jag dator, en egen plats, passerkort och e-postadress. En fråga till help desk blev det också, hur man lägger till en skrivare. Yay, vilken dag - jag är helt färdig! Och så här ser HR-chefens dagar ut alltid...

https://www.abo.fi/student/media/6173/j0401828.jpg
En fråga till help desk. Annars gick det ganska bra idag, på praktikens första dag. Bild: https://www.abo.fi/student/media/6173/j0401828.jpg

Kundnytta

I fredags när vi summerade kursen i projektkunskap talade vi om kundnyttan, dvs värdet för kunden. Som HR-konsult kan man bli anlitad att utföra projekt. Varför ska kunden välja att anlita oss till ett visst uppdrag? Hur ska vi få uppdraget, vilka är säljargumenten? Till att börja med kan man hjälpa kunden att kartlägga sitt behov genom en grundlig behovsanalys. Som vår lärare uttryckte det: Kunden vet inte alltid vad den behöver, kunden har alltid rätt att få den bästa lösningen utifrån sitt behov. De kan ha sett en liten del som behöver åtgärdas, men har inte hela bilden klar. Med en behovsanalys så kan de få det de behöver. Alltså: Ge kunden inte det den vill ha, ge kunden det den behöver!

Ett annat argument kan vara att kunden får en tidsvinst och kan använda sin tid till något annat. Om man åtar sig att utföra projektet till en rimlig peng så blir det till en win-winsituation. Vid offert är ett tips att stycka upp helheten i delar och sälja in en del i taget. När de väl bestämt sig för att köpa in del 1 kanske de kommer fram till att de även vill köpa del 2.

Projektarbete - planering och kommunikation är a och o


Projektgrupp mitt uppe i sitt arbete. Bild: Cinteros.se

Vi hade några intensiva veckor med ett eget projekt under september månad. Det var den sedan i våras pågående kursen i projektkunskap som nu mynnade ut i ett eget projektarbete. Vi arbetade ihop tre-fyra kamrater i klassen och tanken var förutom att lära oss något nytt i ett HR-relaterat ämne, att lära oss arbeta i projektform.

Innan arbetet satte igång utarbetade vi syfte och mål med projektet samt gjorde upp en tidsplanering, en intressentanalys och en riskanalys. Under projektets gång arbetade vi utefter detta så långt det gick och målet var att leverera en färdig produkt till beställaren på utsatt tid. Alla i klassen lyckades med detta och framförallt var det nyttigt för oss att se vilka vanliga risker och hinder som kan uppkomma. Dessa kan vi nu försöka undvika framöver. Vi insåg också vilken roll kommunikationen i gruppen spelar för ett lyckat projekt.

RSS 2.0