En dag ute i Sandhamn
Sandön, vars samhälle och hamn har den kändare beteckningen Sandhamn. Det finns omkring 120 året runt-boenden på ön.
I fredags var vi i Sandhamn. En underbar liten ö längst ute i Stockholms skärgård. Många åker hit om somrarna för att njuta av havet, stränderna och den lantliga idyllen, långt från storstadens stress. Ön är en skärgårdsklassiker året om, under vinterhalvåret är det lugnt och fridfullt och man kan exempelvis få en stunds avkoppling på Seglarhotellets SPA-anläggning. Men besökarna blir betydligt fler på somrarna med tusentals sommargäster och turister. Segelbåtarna trängs i hamnen och många tar del av det omtalade, intensiva utelivet på ön.
Vi hade tur med vädret, det var soligt och fint. Att det var i slutet av november och att första advent var nära förestående vittnade bara adventsstjärnan i fönstret om.
Inifrån Seglarhotellet
Värdshuset och vy från öns södra sida
Uppe på Kvarnberget
Maria - en sista gång
Innan jazzdansen i torsdags gick jag till historiska museet för att se utställningen Maria - drömmen om kvinnan en sista gång innan den stängs. En upplevelse för sinnena som jag beskrivit tidigare, rogivande och uppseendeväckande. Se bilder nedan, klicka för att förstora.
Söker du jobb?
Jag hittade en jobbsajt med länkar till andra jobbsajter... En enkel sida med värdefulla jobbsökartips direkt på startsidan. Här är sidan och nedan har jag klippt in några av tipsen.
Söker du efter jobb? Bild: www.sjukgymnastforbundet.se/.../default.aspx
Tre tips för att få ett jobb...
1. Sök många jobb - Sök alla de lediga jobb du hittar plus alla de andra ställen du kan tänka dig att jobba på. Många gör felet att de söker ett par jobb och sedan väntar de på ett svar. Blir det nej, så får man börja om. Sök istället många jobb hela tiden!
2. Kontakta företaget - Efter du har skickat in din ansökan så ska du kontakta företaget igen för att visa att du vill jobba där. Ring eller åk dit, bara du hör av dig igen. De flesta företag får in väldigt många ansökningar och kan bara läsa igenom några. Om du hör av dig och visar att du verkligen vill ha jobbet, är det stor chans att företaget blir mer intresserad av dig.
3. Ge inte upp - Fortsätt att sök tills du hittar ett ledigt jobb. Det kan löna sig att även kontakta arbetsgivare som du vill arbeta hos, även om de inte har några lediga jobb utannonserade.
Fem tips för att få det jobb du vill ha...
1. Skaffa dig en målsättning - Vad vill du helst av allt jobba med?
2. Gör en plan - Gör en plan för hur du ska få jobbet. Vad behöver du göra? Behöver du utbilda dig och skaffa dig mer kunskap?
3. Gör det nu - Skriv ner ditt mål och din plan över vad som behöver göras. Sätt sedan igång och gör det som behövs göras för att få jobbet.
4. Skulle du anställa dig själv? - Konkurrensen bland alla lediga jobb kan vara stor och därför behöver du bli en sådan person som företagare vill anställa. Hur agerar en sådan person? Du vet garanterat svaret! Sträva mot att bli en sådan person som du själv hade anställt om du själv hade varit företagare.
5. Läs på om företaget - Ta dig tiden för att läsa på om företaget och den bransch det handlar om. Det har du stor användning för när du pratar med dem. Om du är påläst och visar att du tar egna initiativ så har du kommit en bra bit på vägen.
Källa: http://lediga-jobb.nu/
Glöggafton med glow
Vad vore livet utan glamour i vardagen? Ikväll tog jag med D till de mysiga och lugna kulturkvarteren på Mariaberget, och skönhetssalongen Sthlm Glow. De bjöd in till glöggafton med hudvårdsrekommendationer, rabatter och goodiebags, samtidigt som de demonstrerade vad som tydligen är årets hit - fransförlängning. Kan i alla fall meddela att det såg väldigt snyggt och naturligt ut. Trevligt mingel och supergott med glögg och pepparkakor ikväll, inte en dag för tidigt!
Tankar kring jobbsökande i dessa tider
Några tankar och tips så här i lågkonjunkturen kring jobbsökande
1. Lågkonjunkturen innebär hårdare konkurrens om jobben, ta till vara på tiden och öka din kompetens. Kanske finns det något betyg du behöver läsa upp eller en kurs du alltid varit intresserad av men inte tagit? Rusta dig för högkonjunktur, den kommer så småningom!
2. Var öppen för olika typer av jobb. Om du inte hittar drömjobbet på första försöket, se det som en erfarenhet att ta med dig till nästa utmaning. Den som ska anställa dig ser att du har varit aktiv och sökt möjligheter istället för att sitta hemma och vänta.
3. Sök jobb i hela landet, eller varför inte utomlands?
Fem tips inför viktiga jobbval - läs och begrunda
Att stå inför jobbval är angenämt men nog så stressande Bild: ekonomifakta.nu/sv/Artiklar/2008/Januari/
Artikel av Nina Jansdotter publicerad 21 oktober på Dagensps.se:
Att stå inför olika jobbval kan upplevas både som en trevlig möjlighet eller ett stressande krav. För man vill ju så gärna välja ”rätt”. I grunden är det positivt att det finns mycket att välja på men det kan ju också vara jobbigt att behöva tänka och känna efter.
”Skall jag välja den trygga vägen eller den vägen som lockar mig trots att den är osäker” är en fråga som jag ofta får som coach och mitt svar brukar då bli ”det kan bara du själv svara på”. Ofta önskar vi att vi hade en kristallkula som kunde visa oss hur framtiden hade sett ut om vi väljer den ena eller andra vägen men livet är inte menat att vara så enkelt.
Här kommer dock några tips på vägen inför beslutsprocesser.
1. Lyssna på din inre röst
Det är nästan omöjligt att höra sin inre röst om man samtidigt springer runt, runt i ekorrhjulet. Det är därför nödvändigt att du bokar in mer tid för dig själv så att du kan hinna ”landa” och därför vara mer sann mot dig själv när du processar dina olika valmöjligheter. Långa, kravlösa promenader är ett utmärkt sätt att ”bara vara” och att sortera dina tankar. Våga lyssna på din magkänsla och intuition. Vad vill den säga till dig just nu?
2. Titta tillbaka
Även om du inte stått inför exakt samma valsituation som just denna så har du säkert gjort många val tidigare i ditt liv , en del mindre bra än andra kanske. Hur har du gjort och tänkt de andra gångerna du fattat beslut? Blev det rätt eller fel då? Vad kan du lära dig av dina tidigare erfarenheter så att det ökar dina chanser för bra val denna gång?
3. Skriv plus- och minuslistor
Ett enkelt och bra sätt att vikta dina val är att ta papper och penna och skriv plus- och minuslista. Innan du gör det så försök minska alternativen till två eller max tre om det är möjligt. Allt kan omöjligt vara lika intressant. Är det ändå svårt att välja, använd uteslutningsmetoden - vad vill du minst? Du kan också testa att lotta och se vad du får för reaktion då. Sen kan du ”poängsätta” för att se ställningen och då blir det ofta lättare att vikta alternativen. Det är ofta lättare att få en känsla för rätt och fel när man sätter ord på det som innan var mer diffust.
4. Skåda in i framtiden
Säg nu att du faktisk kunde se in i framtiden och att du faktiskt hade en kristallkula till hands. Skapa dig en inre bild av ditt jobb och ditt liv och hur det skulle kunna se ut om du väljer alternativ A och gör sedan detsamma med alternativ B. Vad är det bästa respektive värsta som kan hända med de olika alternativen. Vilket val ger dig den bästa känslan när du visualiserar så här?
5. Ta gärna hjälp
Berätta din situation för andra som kan vara ett bollplank för dig. Be om råd och stöd utan att de för den skull måste ta beslutet för dig. Hur hade andra gjort i din situation? Vad kan de se för möjligheter eller hinder som kanske du inte ser själv just nu. Eller låtsas själv att du är någon annan exempelvis en kär vän eller en kollega och som stod inför exakt samma valsituation som du gör. Vad hade du själv gett för råd till honom eller henne då? Ofta kan det vara lättare att se vad som är bäst för andra än sig själv
Julbelysning
Jag såg i torsdags redan, den 19 nov, att de julpyntat Biblioteksgatan med tvärgator. Tjusigt värre.
Twitter till Facebook - utan att skapa frustration
Det finns även något som heter Twitter App for Facebook. Den gör att alla tweets du skriver hamnar på Facebook. Twitter uppmuntrar till statusuppdateringar flera gånger om dagen, om man vill, men en sådan flitig uppdatering på Facebook riskerar att trötta ut kompisarna.
Selective Twitter App for Facebook gör att du kan bestämma vilka tweets som ska vidarebefordras till Facebook. Man gör det genom att bara avsluta varje tweet med #fb. (Skriv t ex: now I can update my Facebook Status from Twitter only when I want to #fb. Det visas i din Facebookstatus som: Ditt namn now I kan update my Facebook Status from Twitter only when I want to.)
Här finns en enkel instruktion hur du går tillväga för att länka Twitter till Facebook via facebookapplikationen ovan. Härifrån är också bilden ovan hämtad.
Tänk på
- gör alltid ett mellanslag före #fb
- om du har skyddat dina Twitter feeds så funkar inte applikationen.
Blåkappan
Efter en period av köpstopp fick den här kappan följa med hem förra helgen. Den är min absoluta favorit just nu. Idag blev det en långpromenad förbi Edsviken i det vackra vädret. Hoppas ni har en trevlig helg!
SATC-tjejkväll
Igår var det Sex and the City Fashion party på Village. Festen ordnades av Tom Ford Eyewear och Plaza Kvinna och i sann SATC-anda bjöds det på lyxiga cocktails och tilltugg. Mingel och tjejsnack blev det i massor också!
Seminarium: Sjukpenningregler
Jag var på ett seminarium igår med arbetsrättsexperten Tommy Iseskog. Han har bl a skrivit Personaljuridik som vi använder oss av i utbildningen. Seminariet handlade om regler för rätten till sjukpenning vilket är nära förbundet med arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Det finns tre tidsgränser gällande sjukpenningreglerna, 3 månader, 6 månader och 1 år från insjuknandet. Redan under de första tre månaderna som medarbetaren är sjuk ska arbetsgivaren vidta rehabiliteringsåtgärder för att medarbetaren ska kunna återgå i arbete. Om den anställde inte kan utföra sitt nuvarande arbete har denne rätt till sjukpenning. När det har gått tre månader ska arbetsgivaren se om det finns något annat ledigt arbete hos sig som den sjuke kan återgå till. Går det längre tid än sex månader ska rätten till sjukpenning bedömas utifrån allt reguljärt arbete på arbetsmarknaden. När det har gått ett år upphör rätten till sjukpenning, såvida det inte föreligger synnerliga skäl (dvs. undantag).
För att tolka lagregler är det viktigt att ha koll på praxis. Där kan uttolkas att synnerliga skäl i det här sammanhanget innebär att: 1) medarbetaren är mycket svårt sjuk men 2) att arbetsförmågan inte är varaktigt nedsatt. I sådana fall har medarbetaren rätt till förlängd sjukpenning i maximalt 550 dagar. När de dagarna är slut säger huvudregeln att rätten till sjukpenning upphör. Arbetstagaren får då vända sig till arbetsförmedlingen. Undantaget säger att om 1) medarbetaren ligger på sjukhus och 2) återträde till arbete skulle väsentligen försvåras om arbetstagaren inte får fortsatt sjukpenning – så har denne rätt till förlängd förlängd (!) sjukpenning.
Det finns gränser för arbetsgivarens rehabiliteringsansvar, men utan att gå in på dessa kan sägas att arbetsgivaren så tidigt som möjligt bör göra upp en plan för arbetstagaren, med åtgärder som syftar till att man senast efter ett halvår har rehabiliterat arbetstagaren.
Jag vill verkligen betona hur bra Tommy Iseskog är som författade och föreläsare, han lyckas alltid på ett lättfattligt och spännande vis förklara reglerna som formar arbetslivet. Han har mycket erfarenhet, är uppdaterad och förmedlar allting väldigt lättsamt. Guld!
Arbetsrättsgurun Tommy Iseskog.
Bild: http://www.juristkonsult.se/kvalificerad-intensivutbildning-i-arbetsratt
Personalchefens HR-drömmar - en månad kvar!
Nu är det bara en månad kvar på utbildningen. Den 18 december får jag examensbeviset i min hand. Då har jag efter min akademiska HR-examen och tiden som sommarrekryterare under ett år praktiskt arbetat med tillämpningar, både i skolan och under min praktik på Riksgälden. Sweet.
Min klass! Jag står i översta raden, fjärde från höger. Bild: Sara Nydahl
Det är dags att lägga i en högre växel inför mina kommande planer. Håll utkik!
Individualisters höst i jobbannonser
Formulera meningar som återspeglar dig - och gärna även annonsen.
Bild: http://www.newstaff.se/sokjobb.aspx
Strukturerad, självgående, initiativrik och prestigelös är de vanligaste egenskaperna som man skriver om i platsannonserna enligt en ny undersökning.
Textanalysföretaget Saplo har granskat språket i tusentals jobbannonser och drar slutsatsen att det är individualisternas höst på arbetsmarknaden. Ett tecken är att ordet "initiativrik" lyft rejält jämfört med fjolårets undersökning. "Säljinriktad" gör också raketartad entré och finns nu bland de tio vanligaste annonsorden. Saplos vd Mattias Tyrberg tror även att den som söker arbete måste våga "sälja sig själv".
— Det kan exempelvis handla om att göra en annorlunda typ av CV, kanske en video-CV, föreslår han.
Texten ovan är en del av en artikel publicerad på unt.se 9 nov 2009.
Författarträff: Urban Bäckström
Författarträff: Urban Bäckström, torsdag 19 nov kl 17.30 på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan 28. Om aktiemarknaden, när ska man köpa och sälja? Vågar man riskera sparkapitalet? osv är frågor han besvarar. Pågår ca 1 timme. Passar bra i tid efter arbetsdagen.
Information om hans nya bok finns här.
Peppa dig själv med väl valda meningar
Du i vinter? Peppa dig själv till stärkt självkänsla.
Bild: www.hf-progress.se/?page=1&art_id=6
Artikel från Dagensps.se: Vi tänker över 60 000 tankar varje dag. Ofta är det samma tankar som mal på om och om igen och ibland tenderar de negativa tankarna få ta större plats än vi önskar – speciellt i dessa tider med hög konkurrens om jobb och utrymme, hårda krav och mycket stress. Att affirmera betyder ”att positivt bekräfta”. Du kan helt enkelt tänka dig till en mer positiv inre dialog och på så vis jobba med att stärka din självkänsla.
Du kan tänka dina positiva budskap tyst för dig själv eller uttala dem högt framför spegeln. Ett annat sätt är att skriva ner dem och sätta upp dem på väggen hemma eller på din arbetsplats. Affirmationer blir som mest kraftfulla när de uttalas i nutid. Det vill säga som om det du vill redan vore sant. Det blir en form av ”jagförstärkande” budskap istället för att låta den inre negativa dialogen som säger att du inte räcker till och duger, få fritt spelrum.
Här kommer några exempel, fyll gärna själv på listan.
• Jag är värd ett jobb jag trivs med
• Mitt arbete är välbetalt
• Jag ser svårigheter som nyttiga utmaningar
• Mina åsikter är alltid värdefulla
• Jag lär av mina misstag
• Jag är medveten om mina styrkor
• Allt som händer mig är meningsfullt
• Jag är bra på att marknadsföra mig själv
• Jag tar ansvar för mitt eget liv
• Jag har lätt för att ta kontakt med nya människor (alt arbetsgivare).
• Andra uppskattar mig mest när jag är mig själv
• Jag är bra på att sätta gränser
• Jag accepterar andra och andra accepterar mig
• Jag är frisk och full av energi
• Mitt liv är bra på alla sätt
• Jag växer och utvecklas varje dag på mitt jobb
Uttala dina meningar regelbundet och ofta och kom ihåg att all förändring tar tid.
Artikel av Nina Jansdotter som publicerades på Dagensps.se 14 oktober i år.
Tjejkväll och Obama
Min gröna goodie bag. Den innehöll bland annat schampoo och nageldekorationer.
Har just sett en gripande dokumentär om Barack Obamas väg till att bli vald till USA:s president. I två timmar satt jag som fastklistrad och fick se hur arbetet bedrevs under 18 månader, inifrån. Kampanjen skildras med både humor och djup. Det är en häftig känsla att följa Obama och hans medarbetare i med- och motgång på vägen mot målet att vinna presidentvalet.
Här slänger man sig mellan högt och lågt - igår var det tjejkväll med bubbel, tilltugg, skvaller och tjejsnack. Värdinnan bjöd på middag och varsin goodie bag. Och så blev det ett par avsnitt ur femte (nästsista) säsongen av favoritserien Sex and the city. Det kändes som en lyckad lördag i novembermörkret.
Klassiska scener ur introt till tv-serien Sex and the city. You gotto love it.
Dokumentären Valet av Obama visades i Dokument utifrån på SVT2, av rättighetsskäl visas filmen inte i SVT play. Se repris: Kunskapskanalen Fredag 20 nov 2009
kl 23.00, SVT2 Fredag 11 dec 2009 kl 23.30.
Ibland skymtar solen fram i november
Norr Mälarstrand. Taget från skolans terass igår vid lunch.
Apropå det digitala samhället...
Lapp som min kollega H har vid sin plats.
En dag på jobbet
Så gör du ett bättre intryck på jobbintervjun
Öppet kroppsspråk och lagom ögonkontakt är bra vid anställningsintervju.
Bild: http://jobbtorget.files.wordpress.com/2009/04/jobb3.jpg
Artikel från Dagensps.se: Första intrycket vid jobbintervjuer är alltid viktigt. Självklart är det bäst om du ”försöker vara dig själv” och att du inte försöker förställa och göra om dig själv till att vara någon du inte är men det finns ändå lite att tänka på så att du gör ett riktigt bra intryck.
1. Kroppsspråket är viktigt
Man brukar säga att kroppsspråket säger allt och visst stämmer det till viss del att kroppen verkligen ”talar sitt eget språk” – på gott och ont. Om du tänker på att ha ett ”öppet kroppsspråk” så når du lättare fram. Undvik alltså att ha armar och ben i kors etc. Observera hur den andra sitter och rör sig och anpassa din stil till honom eller henne men inte så tydligt att det verkar som om du försöker leka följa John.
2. Anpassa taltempot
Återigen blir det konstigt om du börjar tala på ett sätt som inte är ditt eget men tänk på att ordet kommunikation betyder ”att göra tillsammans”. Lyssna in hur den andra talar och anpassa också ditt taltempo efter den andras tempo. Är den andra långsammare i sitt tal blir det ju konstigt om du själv talar extremt snabbt och tvärtom.
3. Ha lagom ögonkontakt
Genom att du har lagom ögonkontakt visar du intresse och respekt för den som du kommunicerar med. Om det är fler som intervjuar dig samtidigt, gör inte misstaget att bara titta på ”chefen”, det vill säga den du tror är den som har mest makt. Försök skapa kontakt med alla, på så sätt känner sig alla sedda och bekräftade. Det kan dessutom vara den som du minst anar som har den största inofficella makten att bestämma över vem som får jobbet. Det är inte alltid den formella chefen som har sista ordet...
4. Var cool under pauserna
Under en intervju är det naturligt att det blir pauser av tystnad då och då, exempelvis när den som intervjuar skriver stödanteckningar eller funderar över nästa fråga. Fall inte i fällan att börja pladdra på för då verkar det som om du är obekväm med intervjusituationen. Ha modet att vara tyst när det krävs annars är risken att du verkar för nervös och för pushig.
5. Håll den professionella linjen
De tillfällena när du snabbt får bra kontakt och det känns bra och bekvämt att prata om det ena eller andra kan också samtidigt vara varningszoner på att du glömmer att du blir bedömd för vad du säger och gör. Var gärna personlig men ej privat, även om stämningen blir mer lättsam efterhand. Använd ditt sunda förnuft vad den gränsen går. Det är viktigt att komma ihåg att ha ”jobbhatten” på under hela intervjun.
6. Intervjuträna gärna innan
Be någon ställa lite kluriga frågor samt be om feedback på vilket helhetsintryck han eller hon får när du svarar. Vad behöver du lyfta fram och förstärka lite till? Sen har inte alla precis samma smak vad gäller hur och vad man ska svara men det kan ju ge en viss fingervisning om styrkor och svagheter i hur du presenterar och säljer in dig själv.
Ovanstående är en artikel av Nina Jansdotter, publicerad den 8 september på www.dagensps.se.
Hemma-fixardag
Provar Neutrogena Wash & Mask, som man kan använda både som ansiktstvätt och ansiktsmask.
Denna gråmulna söndag har jag hemma-fixardag. Jag håller på att rensa garderoben inför nästa helg då det blir tjejkväll med bubbel, skvaller och klädbyten. Samtidigt provar jag några av de nya produkterna i SPA-kitet jag vann häromveckan, på bilden ovan en lerbaserad ansiktsmask. Ska kolla vad som finns i gömmorna i källaren också. Mera kläder, I guess, tss.
Maria - drömmen om kvinnan
Igår besökte jag och min syster historiska muséet, vi gick igenom salar med tidsepoker från forntiden och framåt. Mest fascinerades vi av utställningen om jungfru Maria, där medeltida madonnaskulpturer samsas med nutida konstuttryck. Det var otroligt pampigt med läcker belysning, och stämningsfull musik. Utställningen pågår fram till 29 november. Stockholm har många muséer spridda över stan och senaste halvåret har jag besökt nordiska museet, Tre Kronor-museet, armémuseet och nu alltså historiska, men mycket finns kvar att utforska.
Fascinerande med madonnaskulpturer i olika skepnader. Utställningen "Maria - drömmen om kvinnan" pågår till 29 november.
Låtar som piggar upp
Med kyla och mörker om dagarna känns det skönt att komma hem, tända ljus och ta på tjocka koftan. Ibland sätter jag igång lite skön musik och trallar till där hemma i lägenheten. De låtar som jag tycker värmer lite extra just nu, är:
Jason Derulo - Whatcha say. Hittade inte rätt länk till officiella videon.
Timbaland feat Soshy & Nelly Furtado - Morning after dark. Låter litegrann som Give it to me med Timbaland, Nelly Furtado och Justin Timberlake från 2007. Dessa tre hade alla varsitt smashing album den sommaren.
Shakira - Shewolf. Hon lyckas alltid ha ett eget sound i sina låtar.
Britney Spears - 3. Låten hon spelade in i Max Martins studio i samband med att hon var i Stockholm och spelade två konserter i somras. Den håller måttet, tycker jag. Vilken är er favoritlåt just nu?
Utveckla medarbetares kompetens
Det är viktigt att låta medarbetare växa. Bild: http://www.phil.gu.se/uppdragsutbildning/
För tillfället sysslar jag med ett formulär som ska samla kompetensutvecklings-insatser för personalen på Riksgälden. Apropå kompetensutveckling, nedan följer en lista på tips för hur man utvecklar medarbetares kompetens. Under sommaren 2007 hade Insight Lab gratis nyhetsbrev som bland annat innehöll ett antal tipslistor. Jag kommer att publicera en lista lite då och då. De riktar sig främst till chefer men berör alla de som kommer i kontakt med personalfrågor, däribland HR-medarbetare. Tipslista från Insight Lab:
10 tips för att förnya medarbetarnas kompetens
1. Utgå ifrån medarbetarnas intressen och önskemål
Ett viktigt verktyg i kompetensutvecklingen är medarbetarnas egna önskemål och ambitioner. Ju bättre du lyckas hitta utvecklingsområden och utmaningar som stämmer överens med medarbetarnas önskningar och ambitioner, desto säkrare kan du vara på att satsningarna kommer att ge gott resultat. Idealt ska utbildningen utformas för att passa såväl medarbetarens önskemål och karriärplaner som avdelningens och organisationens, behov.
2. Jobba med två typer av mål
Utan mål är det svårt att utvecklas i en medveten riktning. Störst effekt nås om varje person har två typer av mål, resultatmål och utvecklingsmål. Resultatmål utgörs av arbetsrelaterade mål som sätts upp inom medarbetarens ansvarsområde. Utvecklingsmål omfattar den utbildning och träning som medarbetaren behöver för att nå resultatmålen. Utvecklingsmålen handlar också om medarbetarens önskemål om karriärutveckling på sikt.
3. Fördela uppgifter och projekt klokt
Det här är ett av dina allra viktigaste kompetensutvecklingsverktyg som chef. Genom utmanande uppgifter, projekt och ansvarsområden får medarbetarna en utmärkt möjlighet att lära i arbetet. Fördela inte ansvar och uppgifter slentrianmässigt till dem som tidigare har utfört liknande jobb eller är mest erfarna. Passa på att använda uppgifterna som utvecklingsmöjligheter för medarbetare som inte har gjort exakt det arbetet istället. Genom att låta medarbetarna få prova på nya saker, under vägledning och coachning av dig som chef, ger du dem en god chans att lära sig nytt. Kompetensutvecklingen blir därmed en kontinuerlig process, där medarbetarnas arbetsresultat förbättras med tiden.
4. Delegering: så sparar du tid och kompetensutvecklar samtidigt
Delegering av dina egna uppgifter är en viktig del i kompetensutvecklingen. Genom att delegera delar av dina uppgifter till personalen hjälper du dem att växa och utvecklas. Samtidigt får du mer tid över som chef till strategiska frågor. Dessutom kan du satsa mer av din tid på att coacha och stötta medarbetarna, istället för att utföra uppgifterna själv.
5. Hitta utveckling i vardagen
Du kan hjälpa dina medarbetare att utvecklas och lära sig nytt genom att uppmuntra dem att till exempel: hålla ett föredrag; skriva en artikel till interntidningen/intranätet/en affärstidning; bli mentor för en ny kollega eller att delta i branschmöten, konferenser eller mässor.
6. En fadder eller mentor till alla
Faddersystem, där en erfaren medarbetare hjälper en nyanställd, brukar vara uppskattat av de flesta. Emellertid brukar systemet användas framför allt när det handlar om unga nyanställda. Äldre personer, eller personer som återanställs, brukar inte lika ofta erbjudas denna möjlighet. Dessa är dock minst lika intresserade av att lära sig nytt – varför samma system även kan vara lämpligt för dem.
7. Visa ditt stöd och engagemang
Vissa chefer har inställningen att de inte har någonting med utvecklingsinsatserna att göra mer än att frigöra tid för sina medarbetare att delta i kurser. Denna likgiltighet sänker entusiasmen kring utvecklingsinsatserna och möjligheterna att fortsätta utvecklas i arbetet. Därför bör du försöka engagera dig i utbildningen, även den del av utbildningen som inte ryms inom din budget utan som styrs övergripande inom organisationen.
8. Följ upp utbildningar direkt
Hur följs en medarbetare upp som har varit på utbildning och kommer tillbaka till organisationen? Till en början är medarbetaren ofta positiv och fylld av energi och nya idéer – som så småningom klingar av. Ge därför medarbetaren snabbt konkreta uppgifter där hon eller han kan omsätta sitt lärande i praktiken.
9. Låt medarbetarna dela med sig av sina nyvunna kunskaper
Låt medarbetaren hålla en uppföljning i form av ett föredrag eller presentation för övriga på avdelningen. Det blir ett sätt för medarbetaren att befästa sina kunskaper samtidigt som övriga får ta del av utbildningen.
10. Utforma utbildningsprogram i form av ”moduler”
Att skapa utbildningsprogram bestående av flera moduler kan vara en lösning som du kan tillämpa om du själv har möjlighet att påverka utbildningens utformning. Då får medarbetarna lära sig stegvis samtidigt som de kan börja använda sina nya kunskaper successivt.
De har gjort det igen
Kent - Töntarna
Jag fann ett SPA-kit
Tack Delinda och Neutrogena. Ingen skulle tveka på att jag var glad..
Standup på bio
En kväll med standup på bio