HR-rollen

HR-rollen har diskuterats ett par gånger sedan utbildningsstarten. Det är en intressant fråga och nedan sammanfattar jag de olika aspekter på denna roll som har tagits upp. Jag vill först tydliggöra begreppet HR. HR är en förkortning av human resources som i Sverige blivit en alltmer etablerad benämning på personal. Personalavdelning blir HR-avdelning, personalfrågor blir HR-frågor och så vidare.

HR-avdelningens funktion i en organisation är att utforma och driva processer inom HR, det vill säga processer för rekrytering, kompetensutveckling, arbetsrättsliga frågor, hälsofrämjande arbete, omorganisationer och avveckling.

Eftersom HR är en stödorganisation åt affärsverksamheten, är ett konsultativt förhållningssätt avgörande. HR ska stötta cheferna och fungera som konsulter åt organisationen. - Vad kan göras för att underhålla verksamheten? Strategin bör vara; hur lyckas bli bättre, hur behålla personal, hur göra sig av med personal på ett schyst sätt och så vidare. Lite tillspetsat kan en HR-person kallas för en "strategisk affärspartner".

HR-rollen innebär att hantera strategiska personalfrågor och bidra med affärsmässig expertkunskap kring personalfrågor. Eftersom personalarbete består av mycket information är en viktig del i HR-rollen att förse cheferna med verktyg och att tydliggöra processerna (genom smarta IT-lösningar till exempel) - poängen är att minska ner på administrationen. Linjechefen har fortfarande personalansvaret, dvs chefen är alltid ansvarig för medarbetarna!

HR-strategin ska utgå från affärsplanen; HR skall kunna mäta motivation, engagemang och resultat samt synliggöra ekonomiska nyckeltal gällande personal. Det senare var jag inne på i föregående inlägg. Det handlar om att leverera underlag i form av nyckeltal som mäter HR. Kostnader och intäkter i utförda HR-aktiviteter; visa hur HR bidrar till de affärsmässiga målen. I praktiken genom att exempelvis utveckla medarbetarundersökningar så att de direkt kopplar till företagets affärsmässiga mål. Detta för att kunna påverka ledningen i personalfrågor. - Management älskar siffror!

Kort sagt går HR-rollen ut på att vara arbetsgivarens representant. För att lyckas i rollen ska du coacha cheferna och ha koll på affärsplanen. Alla delar i HR-arbetet är viktigt, rekrytering, kompetensutveckling och så vidare. Men om du också systematiskt länkar ihop hela HR-processen med organisationens strategi, då blir det riktigt lönsamt.

HR och ekonomi - bra kombination

Igår var första skoldagen på KY-utbildningen. På slutet av dagen pratade vi om HR-rollen. Den innebär - både mjuka och hårda värden. I Sverige har vi en slagsida åt mjuka värden i personalutbildningarna, medan man utomlands läser mycket management och ekonomi. Det vore bra att kombinera sina PA-studier med ekonomi för att få en större säkerhet på det ekonomiska området då det är en viktig del av HR-rollen att kunna prata om nyckeltal och andra ekonomiska termer. Personal ses ju som en tillgång, men även ibland kostnad.  Åtgärderna vid det sistnämnda är två, det första är att förändra så att personalen återgår till att innebära nytta, resurser. I andra hand återstår att avveckla. Därför är ekonomisk förståelse av stor vikt. Har vi denna kunskap får vi en spets som kommer att vara efterfrågad ute i arbetslivet, och ekonomer kommer inte snuva oss på de strategiska HR-tjänsterna.


Tillbaks till skolbänken

Nu kanske ni tror att jag fick kvarsittning. Livet är en skola som man ständigt lär sig nytt i, och var är det bästa stället att lära sig om inte i skolan? :)

På måndag går mitt liv in i en ny fas. Jag börjar nämligen läsa en KY-utbildning som heter Påbyggnad för HR-akademiker. Studierna pågår under ett år och det kommer bland annat ingå tretton veckors praktik. Jag är mycket spänd av förväntan att börja utbildningen för att utvecklas vidare inom HR och jag kommer säkert träffa många intressanta kurskamrater.

Innehållet här på bloggen kommer i och med detta bara att bli mer intressant.


I december på Café Panorama Bild: egen

En dag när jag sökte jobb i december satt jag högst upp i Kulturhuset på caféet som heter Panorama. Därifrån har man en fantastisk utsikt över city och det var lätt att finna inspiration. På fredagar kommer vi att ha schemafritt, troligtvis kommer jag då kunna hittas på Panorama.


Undvik hindren

Är du också i startgroparna att börja ditt nya liv? Själv har jag några saker som jag vill uppnå under året. Som jag skrev i föregående inlägg kan det uppstå hinder på vägen. Dessa tänkte jag gå in på lite närmare och diskutera här, och jag använder träning som exempel.

Se till att proritera och se det som en investering väl värd pengarna. De vanligaste ursäkterna till att man inte fullföljer planerna är att inte ha tid eller råd. Tid får man sällan utan det är något man måste ta sig. Vill du träna är en bättre målsättning att du ska träna x antal gånger i veckan, istället för träna när man "får tid över". All träning kräver ett visst mått av prioritering. Ett gymkort är inte gratis men att bry sig om sin kropp och hälsa är en av de bästa investeringarna du kan göra i ditt liv.

Gå inte ut för hårt. Många säger att de ska träna sex dagar i veckan och så ger de upp när de inte klarar av det. Då ska man komma ihåg att lite träning är bättre än ingen alls. Det handlar om att skapa en god vana. Gällande träning visar erfarenheten att två gånger i veckan är vad som krävs för att skapa en regelbunden träningsvana.

Sätt upp ett mål som du själv önskar nå. Många vill lyckas med något för att samhället eller någon annan förväntar sig det av en. Det är irrelevant vad någon annan tror eller tycker. Vad vill du?

Berätta om målen för rätt personer. Var försiktig med att berätta om dina mål för sådana som skulle bli avundsjuka om du lyckas. Det är bättre att prata med sådana som ger dig energi istället för att ta den.

Ha tålamod. En del tänker inte på de förberedelser som krävs utan tror att man kan lyckas från den ena dagen till den andra. Att ändra sina vanor kräver förberedelser och tålamod. Här hjälper det till att man har skrivit ner sina mål; det ger mer eftertanke än att stå fem i tolv och lägga ett nyårslöfte.

Ge inte upp när det börjar bli motigt. För att riktigt förankra en ny vana krävs 3-6 månader. Då blir det en del av din nya identitet. Det kan kännas motigt i perioder i början, kämpa då vidare och tänk på att vanan bara inte har satt sig ännu och snart kommer det bli en naturlig del av ditt liv.

För att citera en kompis: - Ba' gör't!


Nytt år, nya möjligheter

2009. Nytt år, nya möjligheter! Nu är ett ypperligt tillfälle att göra bokslut för det gamla och uppstart för det nya. Precis som företag har en affärsidé och en verksamhetsplan kan också du klura ut vad du vill uppnå det kommande året och formulera det i en egen handlingsplan.

Om du har ett mål så börjar du planera och har något att sträva efter. Utan mål står du bara stilla och trampar på samma ställe. Målbilder driver oss framåt, så fundera över Vad vill jag? Vill du fixa drömjobbet? Vill du börja med yoga? Vill du leva ett mer hälsosamt liv eller börja med ett roligt fritidsintresse? - mål hjälper dig med att staka ut vägen till vad du vill ha gjort.

Räkna med motgångar, ingen lär undgå dessa. För att nå dit du vill finns målen där och kommer hjälpa dig att fokusera på rätt saker, att se möjligheterna. Målen hjälper dig att också hålla motivation uppe. Orka hela vägen, och du kommer att nå dit du vill.

Mitt 2008 i punktform

Det är bra att sätta upp mål. Mitt 2008 ser ut så här vid en tillbakablick:


Bli klar med C-uppsatsen - japp

Få arbetslivserfarenhet efter studierna - japp

Flytta till Stockholm - japp

Få ett personaljobb i Stockholm, tjäna pengar & leva loppan - nja


Jag har ännu inte fått ett personaljobb och kan därför inte tjäna pengar och leva loppan som det var tänkt. Men på frågan om jag haft tråkigt under hösten är svaret nej. Jag har ett helt underbart liv här i storstaden med kompisar som jag gör roliga saker med. Det finns mängder av aktiviteter att ägna sig åt. Möjlighet att resa och utbildad inom det jag vill jobba. Jag ska inte klaga, jag har det otroligt bra. Tar jag det ett steg längre; majoriteten i världen har det rätt tufft. Jag har en uppvärmd lägenhet, mat så jag klarar mig, okej kläder och mycket mer därtill. Med rätt inställning tror jag det löser sig. Det gör det alltid.


En tillbakablick

Tänk vad åren går... innan jag summerar det gångna året tänker jag gå tillbaka några år i tiden, nämligen lika länge som jag hade studentrummet
År 2003 pluggade jag ekonomi i Uppsala
År 2004 tog jag ett sabbatsår och tänkte över vad jag ville göra
År 2005 i januari började jag läsa programmet för personal- och arbetslivsfrågor i Uppsala
År 2006 fortsatte jag studera på PA-programmet, i juni reste jag till lovely New York för första gången, i september var jag på Kreta och i december var jag på Teneriffa
År 2007 studerade jag tredje året på PA-programmet, jobbade extra på personalavdelningen på Q-Med i Uppsala och reste i juni för andra gången till NY!

Under de här åren har jag pluggat och kommit fram till att det är personalfrågor jag vill syssla med. 2006 verkar ha varit resornas år för mig, trots att jag var fattig student. Från att inte ha flugit alls på fem år (senast hade jag varit på Cypern år 2001; jag var i Danmark, Tallinn och Polen däremellan men tog mig dit på annat sätt), hann jag alltså med tre flygresor under året 2006. 2007 var året då jag fick min första HR-erfarenhet; extrajobbet på Q-Med. Sommaren toppades med ytterligare en resa till NY.

När jag nu blickar tillbaka på 2008 inser jag att det har hänt en hel del. Jag skrev klart min C-uppsats i januari, flyttade till Gävle en knapp vecka senare för att jobba med Sandviks sommarrekryteringar och sist men inte minst flyttade jag i september till Stockholm! Anledningarna till min flytt var flera. Jag har så länge jag kan minnas velat bo i huvudstaden, detta mycket för att jag gillar storstadspulsen. Det finns mer företag och arbeten att söka här och dessutom blev det ett bra läge med boende. En bonus är att min syster och flera av mina kompisar också bor här. Jag har inte ångrat mig en sekund! Jag trivs oerhört bra och de gånger jag känner för det går det alltid att smidigt ta sig "hem". Finanskrisen gjorde sitt intåg under tidiga hösten vilket oturligt nog sammanföll med mitt jobbsökande; det är trist att jobben tryter nu när jag vill utvecklas vidare i min yrkeskompetens men skam den som ger sig - det är bara att hänga i!

Vad som väntar år 2009 må bara gudarna veta. Klart är i alla fall att jag har satt upp några mål och det känns oerhört spännande att blicka framåt.

December månad

December har varit en händelserik månad med en del kringflackande. Jag har varit i Uppsala och städat ur och lämnat mitt studentrum sen sex år, i Linköping och träffat mitt kusinbarn på fem veckor (såå söt) och förstås styrt kosan mot Skutskär och Gävle inför julhelgen. Det blev traditionsenligt juldagsfirande i "pink palace" och efterföljande krogbesök på Heartbreak. Min vistelse i Gävle resulterade dessutom i medverkan i Aftonbladet söndagen 28 december, en artikel skriven med anledning av den nedbrunna julbocken!

Nyårsaftonen firade jag i Stockholm på en väldigt lyckad nyårsfest med filmtema. Omkring hundra personer hade samlats och förutom vårt gäng fanns bland annat stålmannen, Jokern, Cat woman och Captain Jack Sparrow på plats.


Elle Woods (Legally Blonde), Allie (The Notebook), Bonnie (Bonnie & Clyde), Bondbrud (007) och längst fram Maggie Carpenter (Runaway Bride) Bild: egen

Förutom vanligt jobbsökande var jag denna månad på en lunchföreläsning om löneförhandling. Där fick jag matnyttig information om vad man ska tänka på, speciellt när man söker ett nytt jobb och ska förhandla sig till en bra lön. Dessa viktiga punkter tar jag upp framöver i ett eget inlägg, benämnt Löneförhandling. Håll utkik!

RSS 2.0